Ексклюзиви
понеділок, 04 листопада 2019 07:51

Дим від спалювання листя викликає серцеві напади

Автор: ECODEP.KYIVCITY.GOV.UA
  Продукти горіння листя містять пил та чадний газ. Викликають запалення у слизовій оболонці носа
Продукти горіння листя містять пил та чадний газ. Викликають запалення у слизовій оболонці носа

— Доцю від київського смогу сховала в селі в баби. Але й там ситуація не краща. З усіх боків палять сміття з городів, Маринка кашляє, — розповідає киянка Уляна Рудовська, 30 років.

— У димові є пил і чадний газ, — говорить дитячий алерголог 36-річна Майя Гонжак із Києва. — Вони провокують запальні процеси у слизовій оболонці носа. У людини починається свербіж у носі, першіння в горлі та кашель. Від диму зростає ризик серцево-судинних захворювань. Частішають серцеві напади.

У сезон спалювання листя не можна робити вправ, що підвищують частоту вдихання. Наприклад, бігати чи їздити велосипедом. Корисно носити респіраторну маску з маркуванням N95 чи P100.

— В Україні немає культури носіння маски. Люди не вміють її ні носити, ні вибирати. Завелика маска спричиняє те, що до горла все одно потрапить брудне повітря, — каже Євген Симонець, 40 років, столичний пульмонолог, торакальний хірург. — Маска повинна бути чотиришарова, щоб затримувала частинки пилу. Її потрібно змінювати що дві години і викидати. Не прати чи прасувати.

Слизова оболонка так влаштована, що великі частинки осідають на верхніх дихальних шляхах. А дрібні заходять у легені та викликають набряк.

— Особливо на дим реагують люди з бронхіальною астмою та іншими захворюваннями легень. Відчувають брак повітря. Їм важко вдихнути та видихнути. З'являються свистячі хрипи від збирання мокротиння.

Корисно пити та полоскати горло ромашковим чаєм. Полоскання содою краще замінити на лужні мінеральні води. Кисневі балони неефективні. Немає сенсу насичувати організм киснем на короткий час і повернутися знов у ті ж умови.

Варто пити молоко для зменшення запального процесу та промивати ніс соляним розчином. Судинозвужу­вальні препарати шкідливі, бо ще більше провокують ризик серцево-судинних захворювань. Ці препарати заборонені людям із підвищеним артеріальним тиском.

Зараз ви читаєте новину «Дим від спалювання листя викликає серцеві напади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути