понеділок, 12 листопада 2018 07:46

Дим від кальяну вражає нирки та сечовий міхур

Автор: WWW.24TV.UA
  У процесі куріння кальяну виділяється у сотні разів більше смол, ніж після звичайних ­сигарет. Кальянний дим здатен спричинити першіння й набряк у горлі
У процесі куріння кальяну виділяється у сотні разів більше смол, ніж після звичайних ­сигарет. Кальянний дим здатен спричинити першіння й набряк у горлі

— У мого чоловіка розвинулася алергія на дим. Задихається, мучиться від сильного кашлю, — каже мешканка квартири над кальян-­баром 66-річна Зінаїда Холоднякова з Києва. — Сусіди навіть продали квартиру. У їхньої дитини така ж алергія. Вирішили не ризикувати. Ми не продали, але ось уже 4 роки як мешкаємо у сина. Сплачуємо за пусту квартиру. Не хочемо померти ­від кальяну.

Кальянний дим здатен спричинити першіння й набряк у горлі, викликати сильний головний біль і різке підвищення тиску. Унаслідок вдихання його людина може знепритомніти. Усе через вміст у такому димі токсичних речовин.

— Ми проводили експеримент. Перевіряли вміст чадного газу в повітрі, яке видихала людина після кальяну й після викурювання півпачки сигарет. Так от вміст чадного газу після сеансу кальяну був у десятки разів більший, — говорить 52-річний Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров'я.

Кальян є тютюновим продуктом. У процесі його куріння виділяється у сотні разів більше смол, ніж після звичайних сигарет. Це ж стосується й канцерогенів. Наприклад, бензопірену й формальдегідів. Їхній вміст у повітрі після сеансу куріння кальяну в десятки разів вищий, ніж після сигарети.

— Крім цього, у легені потрапляє дим від вугілля, яке згорає в кальяні. Чомусь люди вважають його очищеним, якщо він пройшов через воду чи якісь водяні суміші. Насправді це міф. Дим є дим. І він дуже концентрований. Може навіть спричинити рак дихальних шляхів.

Токсичні складові кальянного диму вражають також органи виділення. Особливо нирки й сечовий міхур. Б'ють по здоров'ю серцево-судинної системи. Під час куріння кальяну можна підчепити герпес, різні форми гепатиту, туберкульоз. Усі ці інфекції активно розмножуються на внутрішній поверхні шланга кальяну.

— Небезпеку становить сама нікотинова залежність. Адже в сумішах для кальяну нікотину міститься, як у сигаретах, або навіть більше. Також з'являється залежність психологічна й соціальна. Суть першої в тому, що людина отримує розслаблення від процесу куріння кальяну. Як наслідок, звикає й уже не може без нього обійтися.

Зараз ви читаєте новину «Дим від кальяну вражає нирки та сечовий міхур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути