вівторок, 06 серпня 2019 00:45

Дифтерія спричиняє зупинку серця

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.vokrugsveta.ua
  Дифтерія спершу вражає верхні дихальні шляхи. Стає важко ковтати, болить і дере в горлі. Єдиний надійний спосіб уберегтися від хвороби — зробити щеплення
Дифтерія спершу вражає верхні дихальні шляхи. Стає важко ковтати, болить і дере в горлі. Єдиний надійний спосіб уберегтися від хвороби — зробити щеплення

Услід за епідемією кору в Україну вже наступного року може прийти дифтерія. Востаннє спалах цієї небезпечної хвороби стався наприкінці 1990-х.

— Дифтерія становить смертельну небезпеку. Навіть кір, порівняно з нею, не такий страшний. Якщо буде епідемія, померти можуть тисячі людей, — говорить 48-річна Світлана Кириченко, лікар-інфекціоніст з Києва.

Дифтерія є гострим інфекційним захворюванням. Збудник — дифтерійна паличка. Вона виробляє токсин, який поступово отруює організм. Передається при чханні, кашлі, розмові. Заразитися можна також через предмети побуту, якими користувався хворий.

— На поверхні предметів дифтерійна паличка зберігається близько двох тижнів, у воді — до трьох. Швидко гине при кип'ятінні й під дією дезінфікувальних засобів.

Підчепити її можна не лише від тих, у кого є явні симптоми. Людина може бути носієм інфекції. Сама здорова, але при цьому заражатиме інших.

— Якщо в людини хоча б трохи ослаблений імунітет і немає щеплення, то після контакту з таким носієм дифтерія їй забезпечена.

Симптоми проявляються через два-чотири дні після зараження, інколи до 10 днів. Спершу вражає верхні дихальні шляхи. Стає важко ковтати, болить і дере в горлі. Непокоїть слабкість, біль у м'язах. Температура підвищується до 38–40°C.

— На мигдалинах утворюється сірий наліт. У голосі з'являється хрипота, збільшуються й стають болючими лімфовузли на шиї та під щелепою. Приєднується кашель. Усе це робить дифтерію подібною до ангіни, тому їх часто плутають.

Згодом виникають проблеми з диханням. Якщо хворобу запустити, підуть ускладнення на серце, нирки, нервову систему, надниркові залози. Може розвинутися параліч. Поступово він охоплює все тіло. Це стає причиною зупинки серця або паралічу дихальних м'язів.

— Із тисячі хворих помирають 50–100. Це багато. Для порівняння, на тисячу хворих кором лише один смертельний випадок.

Якщо є підозра на дифтерію, людину одразу госпіталізують. Коли діагноз підтверджується, починають вводити протидифтерійну сироватку. Також призначають антибіотики, протиалергійні засоби, кровозамінні та препарати для підтримки роботи надниркових залоз, вітаміни.

— Єдиний надійний спосіб уберегтися від дифтерії — зробити щеплення. На 99 відсотків воно запобігає зараженню. Дітям його роблять у віці 2, 4, 6 й 18 місяців. Також у 6 і 16 років. Потім треба повторно вакцинувати кожні 10 років.

Дорослим, які не робили щеплення від дифтерії, проводять його в три етапи. Спочатку першу дозу, через місяць — другу, через 6 місяців після другої — третю.

— Якщо люди відмовлятимуться від щеплення, матимемо слабкий колективний імунітет. Тоді не уникнути епідемії. Щоб не дати дифтерії шансу поширюватися, 95 відсотків населення мають бути вакциновані.

Зараз ви читаєте новину «Дифтерія спричиняє зупинку серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути