пʼятниця, 29 квітня 2011 04:15

Діабетикам треба ходити по 45 хвилин на день

Автор: фото З САЙТА WWW.obesity.com.ua
  Хворі щодня колють собі інсулін. Їхня підшлункова залоза його не виробляє. Без ін’єкцій людина помирає
Хворі щодня колють собі інсулін. Їхня підшлункова залоза його не виробляє. Без ін’єкцій людина помирає

Матір киянки Світлани Стукало хворіє на діабет. 65-річна Марія Григорівна має підвищений тиск, скаржиться на нечутливість ступень.

— Торік мама втратила апетит, сильно схудла. Я злякалася і повела її по київським врачам, — говорить Світлана Стукало, 35 років. — Боялася, щоб діабет не дав ускладнень. Аналізи були нормальні, цукор у крові, навпаки, знизився разом із вагою.

До 1922 року діабет називали водяним раком. Люди, підшлункова залоза яких переставала виробляти інсулін, пили багато води, часто бігали в туалет, різко худли. За цими симптомами тепер визначають діабет першого типу. Їх має кожен десятий хворий, здебільшого молодь.

— Гинуть острівці підшлункової залози, що виділяють інсулін, — пояснює Олександр Приступюк, 62 роки, доцент кафедри ендокринології Національного медуніверситету. — При другому типі діабету організм виробляє інсулін, але втрачає чутливість до нього. Через це порушується вуглеводний обмін і збільшується кількість глюкози у плазмі крові. Процес повільний — від перших проявів проходить 10–20 років.

Через підвищений цукор у крові уражаються серце, кровоносні судини, очі, нирки й нерви.

— Людина може не знати, що в неї діабет. Коли через підвищений тиск трапляється інсульт, на обстеженні виявляють цукор у крові. Або хворі поступають у хірургію із гангреною ніг — відмирають пальці чи стопа. Виявляється, і це внаслідок діабету.

Олександр Максимович каже, після 40 років треба раз на рік обстежувати венозну кров на глюкозу. Якщо діабет вчасно виявити і лікувати, зазвичай вдається уникнути ускладнень.

— Діабет другого типу починається із порушення регуляції глюкози натще. Це показники цукру між нормою 5,5 мілімоля та діабетом — 6,1 мілімоля. Для тих, у кого така кров, важлива профілактика. Менше їсти вдень, відмовитися від їжі на ніч, ходити 45 хвилин на день.

Половина хворих мають надмірну вагу. Причинами недуги є також спадковість, харчування і мала рухливість.

— Діабетикам передусім треба худнути. Тоді глюкоза в крові нормалізується. Не можна цукру, солодких фруктів, мучного, крохмалистого. Лікуватись раджу лише таблетками та уколами. Бо такого наслухався. Хворі ковтають сиру підшлункову залозу тварин, жовчні міхурі кролів. Одна пацієнтка розповідала про картопляний сік, який очищала від крохмалю проціджуванням через батистову тканину. Вона так запустила недугу, що втратила чутливість у гомілках. В іншого хворого від самолікування відшарувалася сітківка ока. Пояснюю, що народні засоби не діють.

Зараз ви читаєте новину «Діабетикам треба ходити по 45 хвилин на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути