пʼятниця, 17 грудня 2010 04:00

Чоловікам дозволяється півлітра пива тричі на тиждень

Автор: фото з сайта www.lady.ru
  Співак  Леонід Агутін вилікувався від алкогольної залежності
Співак Леонід Агутін вилікувався від алкогольної залежності

"Моя подруга Софія понад 10 років випиває, — каже 35-річна Маргарита Стрельникова з Тернопільщини. — Ми з нею однолітки, разом у школі вчилися. Почала пити, коли з чоловіком розлучилася. Тоді дитину втратила, а він її кинув. Перші пару місяців по декілька днів на тиждень запивала. Так було рік. Потім узяла себе в руки, пішла на роботу. П'є лише пиво. Але щодня по пляшці. Так розслабляється після тяжкої роботи на продуктовому ринку".

Софія не вважає себе алкоголіком. Переконана, що зможе кинути пити, якщо захоче.

— Прошу її до лікаря піти, відмовляється. А я бачу, що подруга стала залежною, дня без спиртного не може прожити.

В Україні 90% дорослого населення вживають алкоголь. Для 10% спиртне стає проблемою. На нульовій стадії людина випиває за компанію з друзями, рідко напивається. Може без проблем відмовитися від спиртного. На першій стадії після алкоголю стає агресивною, втрачає пам'ять. На пізніх — не може себе контролювати, щоденно п'є, бачить галюцинації.

— Алкоголіку найважче визнати залежність від спиртного, — каже 36-річний Євген Мусіяка, лікар-нарколог одного зі столичних медичних центрів. Алкоголізм лікує 11 років. — Хворий запевняє, що може зупинитися. Хоча родичі і знайомі бачать, що вже має залежність від спиртного. Від цього починаються проблеми зі здоров'ям, у сім'ї та на роботі.

Євген Мусіяка радить не називати людину алкоголіком. Наперекір іншим, вона почне ще більше заглядати в чарку. Краще переконати полікувати печінку, підшлункову, пам'ять.

— Алкоголізм подібний до онкології. На початкових стадіях хвороба лікується, потім медицина безсила. Можна лише підтримувати життєдіяльність, аби пацієнт прожив ще 5–10 років. Цирозна печінка, хоч як її лікуй, не відновиться, з часом розсиплеться.

Амбулаторне лікування алкоголізму триває два-три місяці. У столиці коштує в середньому 6 тис. грн. Пацієнт приїздить на процедури, п'є пігулки. Виліковуються близько 80% алкоголіків.

— Не можна гарантувати, що в майбутньому вилікуваний знову не почне пити. Третина таких більше ніколи не вживають спиртне. На стаціонарі алкоголізм лікуємо два тижні. Пацієнтів відправляємо в Анапу в клініку лікаря Назаралієва. Він має свою авторську програму. Жоден хворий, який там лікувався, не запив. Курс лікування обходиться у 4 тисячі доларів.

Алкоголь можна пити тричі на тиждень, аби не стати залежним. Чотири дні мають бути "тверезими". Допустима норма для чоловіків — 75 г горілки, або 300 г вина чи півлітра пива на добу. Для жінок — 50 г горілки, 200 г вина або 400 г пива.

Швидше спиваються ті, хто перехворів на гепатит. У таких біла гарячка стається вже через півроку зловживання алкоголем.

— Пришвидшує хворобу неякісна горілка та енергетичні алкогольні напої. Коньячний запій набагато гірший за горілчаний. Виходити із запою треба повільно, поступово зменшуючи дози.

Тейлор видалили пухлину головного мозку

Торік російський співак Леонід Агутін вилікувався від алкогольної залежності. Він пройшов курс у клініці Маямі. Доти двічі потрапляв у лікарню із серцевими нападами. Потім проходив курси реабілітації, після яких зривався і запивав. Мав проблеми з дружиною Анжелікою Варум. Через алкоголь пара мало не розлучилася.

Американська акторка Елізабет Тейлор, якій зараз 78 років, була залежною від алкоголю понад 30 років. Вона також вживала наркотики. Через це мала хворе серце. Їй зробили складну операцію і вставили в серцевий клапан спеціальний мікроприлад. 1997 року  видалили пухлину головного мозку. Після цього Тейлор перестала заглядати в чарку.

Зараз ви читаєте новину «Чоловікам дозволяється півлітра пива тричі на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути