Ексклюзиви
середа, 20 квітня 2011 01:30

Через радіацію у Шовкошитного болить голова

Поет 54-річний Володимир Шовкошитний півтора року працював ліквідатором на Чорнобильській атомній електростанції.

— Дивуюся, що перед 25-ю річницею трагедії я ще живий. Таку дозу взяти, — говорить. —  Я був керівником групи ліквідації наслідків на четвертому блоці в хімічному цеху. Мав у групі до 400 хлопців, яких змінювали майже щодня. А керівників тримали більше року. Ми носили білі бавовняні костюми, респіратори й темні окуляри. Щоб роговиця ока не страждала від випромінювання.

До аварії Шовкошитний був спортсменом. Часто їздив до діда своєї дружини на Північний Кавказ. Там косив траву.

— У серпні 1986-го між змінами на станції знову поїхав до нього. Один раз махнув косою і сам за нею мало не полетів. Сил не було взагалі. Імунітет був знищений.

У 1990-х йому діагностували гіперплазію щитовидної залози. Почалися також сильні головні болі через проблеми із судинами.

— Дружина моя на онкологію страждає. Я виборсався, бо спортом постійно займався. Коли ще ліквідовували аварію, кожен  ранок починав із присідання. Народ кричить: "Що ти, дурний, робиш, ти ж розганяєш радіацію по організму!". А я хотів померти красивим.

Восени Володимир Федорович їздив до Одеси. Щодня на світанку біг понад морем по 10 км.

Завідувач відділу радіобіології Інституту клітинної біології 81-річний Дмитро Гродзінський вивчає вплив радіації на живі організми:

— У Києві в більшості місць опромінення коливається від 8 до 20 мікрорентгенів за годину. Столиця стоїть на лесових породах, які містять мало радіоактивних речовин. А Житомир розташований на рожевих гранітах із високим умістом радіоактивного урану. З граніту роблять більшість будматеріалів.

Після опромінення в будь-якої живої істоти ушкоджуються молекули, зокрема ДНК. Через це змінюється спадкова інформація. Замість нормальних клітин з'являються мутанти. Люди з таким ураженням часто безплідні. Ушкодження ДНК також провокує рак. Першою реагує щитовидна залоза. Через 10–15 років виникає рак легенів, за 30–40 — прямої кишки.

— При великих дозах опромінення за 10–20 днів розвивається білокрів'я. Ушкоджена клітина втрачає здатність до поділу. Саме така проблема клітин кісткового мозку, який відповідає за кровотворення, спричинює лейкемію.

Аби захиститися від радіації, Дмитро Гродзінський радить щодня їсти яскраво забарвлені овочі та фрукти. Вони запобігають мутації в клітинах. Проти злоякісних пухлин допомагає капуста.

— Організм здатний мобілізуватися при опроміненні та відновлювати уражені клітини. Жителям Полісся, Сходу та Заходу України слід уживати морепродукти та йодовану сіль. Також необхідно приймати препарати йоду.

Науковець говорить, радіації важко уникнути.

— Природний калій, від якого залежить нормальне функціонування нервової системи, — радіоактивний. Достатньо велику дозу опромінення ми отримуємо в лікарнях від діагностичного обладнання. Особливо під час флюорографії. Тому її не можна робити частіше одного разу на рік.

Зараз ви читаєте новину «Через радіацію у Шовкошитного болить голова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути