середа, 27 червня 2012 07:00

Через пісок на пляжі передаються лишай і грибки

Автор: фото з сайта www.rewalls.com
  На випадіння волосся річкова вода не впливає. Морська солона додає шкірі пружності
На випадіння волосся річкова вода не впливає. Морська солона додає шкірі пружності

— З'їздили з сім'єю на пляж, і сина обкидало плотними прищами на ручках і ніжках. Пішли в лікарню і видалили їх током. Виявилося, це така хвороба — контагіозний молюск, — каже киянка Оксана Прасоленко, 26 років.

Він передаються через пісок. Схожий на дрібні, квадратні прищі. Частіше буває у дітей або людей з ослабленим імунітетом. Здебільшого недуга з часом минає сама.

— Це інфекційне захворювання. Декому досить посидіти на піску на тому самому місці, де сидів хворий, і наступного дня буде висип, — говорить столичний дерматолог Світлана Висоцька, 36 років.

Через пісок на пляжі передається і висівкоподібний лишай. Якщо хворий собака пробігає по піску, а потім слід за нею пройде людина — її вкриє лишаєм.

— Прийшов хлопець на прийом із плямами на спині і грудях. Він був шокований, коли дізнався, що то лишай. Тварин вдома не тримає й на вулиці собак, котів не гладив. Але у вихідні сходив на пляж.

Венеричні хвороби, генітальний грибок через воду й пісок не передаються.

— Була в мене одна пацієнтка, якій чоловік розказував байки, нібито трихомонади підчепив на пляжі, бо скупався у брудній воді. Видумують, що через чужий рушник передалося — витерся і захворів. Це неправда. Венеричні болячки поширюються під час статевого акту.

На пляжі ризиковано роззуватися. Через пісок можна підхопити бородавки і грибок стопи. Так само як у басейні чи лазні.

— Якщо вже з'явилися прояви — висипання, плями, слід звернутися до лікаря, а перед тим єдине, що можна зробити, — уражене місце обробити йодом, — радить Світлана Висоцька.

Через купання у брудній річці може розвинутися алергійний дерматит. Проявляється червоним дрібним висипом і свербінням. На випадіння волосся річкова вода не впливає. Морська солона додає шкірі пружності. Але засмага сушить її.

Не рекомендує пірнати із розплющеними очима київський офтальмолог Світлана Прохвачева.

— Око людини не пристосоване до бачення у воді, тому виникає відчуття дискомфорту, почервоніння, подразнення. Пірнати слід або в масці, або в окулярах. Мікроорганізми з води можуть потрапити у слизову оболонку, та це не страшно. Бо природна мікрофлора ока запобігає інфікуванню.

Якщо за кілька годин після купання очі червоніють, печуть, ріжуть, можна застосувати протимікробні препарати.

Від алергії на сонце проступають темні плями

— З'явилися червоні плями на шкірі після того, як сходила на пляж. Ввечері помітила, що руки, ноги і зона декольте вкриті висипом. Так чесалося, що не могла вночі заснути. Зранку наступного пішла до дерматолога, лікар поставив діагноз — фотодерматит, — говорить киянка Галина Петренко, 24 роки.

— Фотодерматит — алергія на сонце, пов'язана з підвищеною чутливістю шкіри до сонячних променів. Найбільше страждають руді, світлошкірі. Сонцезахисні креми таким людям можуть не допомогти. Краще якомога менше засмагати. У народі називають сонячною кропив'янкою, щойно починається літній сезон, у людей з'являються темні цятки на шкірі. Може початися спонтанно, від перегрівання. Ускладнення — плями, почервоніння, пухирі, — розповідає Світлана Висоцька.

 

Зараз ви читаєте новину «Через пісок на пляжі передаються лишай і грибки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути