Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2018 05:50

Часті застуди можуть спричинити передчасне статеве дозрівання

Автор: WWW.UAUA.INFO
  Щоб визначити причини передчасного статевого дозрівання, дівчаткам роблять ультразвукове дослідження таза і надниркових залоз і томографію головного мозку
Щоб визначити причини передчасного статевого дозрівання, дівчаткам роблять ультразвукове дослідження таза і надниркових залоз і томографію головного мозку

— Для мене було шоком, коли в дев'ятирічної доці пішла кров. За моєї молодості це траплялося в 12–13 років. Злякалася й відразу повела до гінеколога. Він заспокоїв, що зараз рання менструація стає нормою, — говорить киянка Альбіна Подолянко, 37 років. — Почали розбиратися, у чому причина. Виявилося — у менінгіті, який мала перенесла в садочку. Його ми вилікували, але оболонки мозку вже пошкоджені. Вони якраз і дали збій.

— Дитина з передчасним статевим дозріванням виглядає старшою як на свій вік. У неї змінюється форма тіла, росте лобкове волосся. Це зумовлене раннім вивільненням гормонів із гіпофіза. Вони впливають на статеві органи, — пояснює столичний гінеколог Ольга Сотнікова, 50 років. — Передчасна поява цих гормонів може бути пов'язана з пухлиною, що виробляє їх, або травмою мозку після струсу чи менінгіту.

Раннє статеве дозрівання може також генетично передатися від матері або баби. Для його діагностики потрібно здати аналіз на вміст гормонів у крові. Ультразвукове дослідження таза і надниркових залоз роблять для виявлення можливих пухлин. Для того ж призначають магнітно-резонансну та комп'ютерну томографію головного мозку.

— Менструальний цикл жінки підтримується на різних рівнях. Це кора головного мозку, відділ головного мозку, що відповідає за роботу всієї ендокринної системи — гіпофіз, яєчники і матка. Порушення роботи будь-якої з цих систем може спричинити передчасне настання місячних. Серед інших причин — захворювання яєчників або щитовидної залози.

Місячні можуть початися несвоєчасно після нервово-психічних навантажень і стресів. Іншою частою причиною є застуди, під час яких у матці порушується кровообіг.

— "Гінекологічний вік" рахують після настання перших місячних. Якщо почалася менструація, вважається, що цикл дівчини встановився і вона вступає в період статевої зрілості. Вже здатна зачати дитину, однак її організм ще не готовий виносити та народити. Він ще не сформувався, активно росте.

Про наближення перших місячних можуть свідчити болі внизу живота, головні болі, зміни емоційного фону, поява агресії.

— Спочатку збільшуються яєчники та матка. Потім наростає шар, що вистилає її зсередини — ендометрій. Забезпечує прикріплення, харчування і розвиток заплідненої яйцеклітини. Якщо протягом циклу запліднення не відбулося, ендометрій стає непотрібний і відторгається від стінок матки. Тоді з кров'ю вимивається з організму.

Якщо передчасне статеве дозрівання зумовлене хворобою, її необхідно вилікувати. У випадку, коли причину не з'ясували, дитині призначають щомісячні ін'єкції. Ліки мають уповільнити вироблення гормонів, які занадто стимулюють роботу яєчників. Їх застосовують, поки дівчина не досягне нормального віку статевого дозрівання.

Зараз ви читаєте новину «Часті застуди можуть спричинити передчасне статеве дозрівання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути