
— Часто падає тиск, відчуваю слабкість, хилить на сон. Буває, і паморочиться. Лікар порадив пити настоянку із шипшини. Восени починаю варити зі свіжої чаї. Через тиждень тиск нормалізується, з'являється бадьорість. Щоб не повзати під весну, як муха, роблю спиртову настойку з шипшини, — розповідає чернігівка Тетяна Сидоренко, 49 років.
Плоди миє та подрібнює. Накладає в півлітрову банку на дві треті, заливає горілкою до верху.
— Треба настояти в темному місці. Тримаю в кухні в шкафчику два тижні. Інколи збовтую. Потім капаю по 20 крапель на цукор і з'їдаю. Запивати водою можна через півгодини. Як кому не можна солодкого, цукор не підходить. Тоді капають у чайну ложку і так ковтають.
Фітотерапевт 75-річний Віктор Озерин із Черкас вважає шипшину найкориснішою осінньою рослиною.
— Плоди нормалізують травлення та імунітет. Шипшина відновлює пам'ять, бо очищує судини. Чай із неї пийте щодня. Три-чотири свіжі ягоди розріжте навпіл, щоб окріп розчинив корисні речовини всередині. Сухих плодів беруть одну-дві чайні ложки на чашку. Достатньо запарити і настояти.
Щоб збільшити дозу вітамінів у чаї, до шипшини додають кілька листків смородини. У них вітаміну С більше, ніж у лимоні чи апельсині.
— Сушені ягоди крупно змелюють у кавомолці. Додають як приправи до борщу, салатів. Протипоказань до чаю з шипшини нема. Але небажано пити, якщо загострилася виразка шлунка чи є алергія на плоди.
Шипшину, варену кілька хвилин чи запарену, вживають як вітамінний чай. Якщо тримати на малому вогні довше, ніж півгодини, напій має жовчогінну дію.
Коментарі