
— Візьміть, будь ласка, мого дядечка. Послухайте його, доки я людину відпущу. Бо відчуваю, що вже нервує, — каже натуропат 57-річна Олена Світко до колеги із сусіднього кабінету.
Прийом веде у Києві. Під кабінетом черга з двох літніх ставних чоловіків. Акуратно підстрижені, тримають барсетки.
— Зараз багато колишніх військових приходить. І всі такі нервові, — пояснює фахівець і хитро мружиться.
Має білий халат поверх темних штанів і рожевої кофти, масивні сережки з камінцями. Колега забирає до свого кабінету одного пацієнта. Іншого Олена Світко садить за стіл навпроти себе. Заварює чай, там плавають рожеві й білі довгасті пелюстки.
— Це сушена півонія. Пийте, пийте, — припрошує. Відкриває високу скляну банку з-під кави з коричневим порошком. — А це суміш спецій. Берете пів чайної ложечки й запиваєте по ковточку. Я вам потім із собою насиплю.
Чоловік прийшов проконсультуватися щодо материної аритмії. Олена Світко слухає хвилину й ще якийсь час порпається у пакетах із травами. Відбирає з десяток. Диктує, що, коли та скільки пити. До кожного пакетика кріпить гумкою папірець із назвою збору. Клієнт допиває чай, віддає за трави 100 грн і йде.
— І так люди злі, а ще через цей Крим і Схід не-е-е-рви, — розтягує останнє слово. — Військові переживають більше, бо краще розуміють, що відбувається. Я почала усім генералам, що приходять, давати цвіт півоній. Маю сушені. У травні, коли зацвітуть, раджу рвати, їсти, чай із них пити, сушити. Це дуже добрий цвіт від нервування. Білий, рожевий чи бордовий — байдуже.
Квітку зрізує ножицями, висушує й цілу заливає склянкою окропу. Пити радить увечері, бо після такого чаю хилить на сон.
— У травні також почнуть цвісти бузок, конвалія, яблуні, барвінок. Раджу пацієнтам з'їдати щодня по квіточці кожної. Так на день із десяток набереться. Щось відцвіте, щось розквітне. Це й ліки, й живі вітаміни.
Олена Світко вживає бузок починаючи з бруньок. Вони гіркі, але чистять печінку, підшлункову. Знижують цукор у діабетиків, бо прочищають судини. Треба їсти по бруньці тричі на день до їди.
— Квіти білого бузку настоюйте місяць на горілці. Виводить солі з суглобів, знімає біль. Темний обрізую, щойно починає перецвітати. Чай із нього добре заспокоює. Але сушу в затінку, щоб квітки не почорніли.
Бузковий чай для заспокоєння, як і півонієвий, готують, заливши півжмені квіту склянкою окропу.
Коментарі