Ексклюзиви
пʼятниця, 25 лютого 2011 02:30

Бронхіальна астма може виникнути через гриби

Автор: фото з сайта www.hospitalnews.com
  Напад бронхіальної астми знімають інгалятором. За легких форм недуги хворий задихається, лише контактуючи з алергеном
Напад бронхіальної астми знімають інгалятором. За легких форм недуги хворий задихається, лише контактуючи з алергеном

"У дитинстві часто хворів на бронхіти, — розповідає вінничанин 43-річний Анатолій Логвиненко. — Після закінчення школи поїхав навчатися у вінницький вуз. Коли приїжджав на канікули до батьків у село, починалися приступи задухи".

Лікарі поставили діагноз — бронхіальна астма. Пояснили, спазми з'являються через шерсть котів, собак, кіз.

— Із тих пір жодної ночі не спав у батьківській хаті. Приїжджав тільки влітку, гуляв до ранку в садку. Краще стало після лікування в соляних печерах в Солотвино.

Бронхіальна астма виникає як надмірна імунна реакція організму на побутові, харчові та рослинні алергени. Це може бути пил, шерсть тварин, кліщі, пір'я, цвіль, пилок квітів, дерев. Із продуктів найчастіше алергію викликають яйця, молоко, риба, цитрусові. Реакція виникає також на ліки, хімічні випари, зміни погоди.

— Однієї цвілі є сотні видів, тож усіх алергенів налічують тисячі, — говорить Людмила Забродська, лікар-алерголог зі столичного Інституту отоларингології ім. Коломійченка. — На них бронхи реагують набряком, виділенням мокроти, звуженням. У хворого починається нежить, з очей течуть сльози. Кашель натужний, важко вдихнути і видихнути. Свист у бронхах добре чути на відстані.

Недуга може виникати через набуту чи вроджену чутливість бронхів. Часто до приступів задухи призводять хронічні захворювання дихальних шляхів, погана екологія.

При легких формах астми хворий має напади час від часу, лише при контакті з алергеном. Якщо реакцію викликає кіт друзів, то приступ задухи турбуватиме лише в гостях. При складніших станах бронхоспазми виникають і без контакту з алергеном. Щоб не доводити до такого, треба звернутися до лікаря при перших ознаках хвороби.

Бронхіальну астму лікують алергологи та пульмонологи. Зазвичай їм досить опитати хворого, щоб поставити діагноз. У спеціалізованих центрах роблять алергопроби. На руку пацієнта наносять краплі препаратів з алергенами, ланцетами з маленькими голками проколюють під ними шкіру. За 15 хв. дивляться на реакцію.

— Нині в Україні виробляють близько півсотні препаратів з алергенами. Ними проводять специфічну імунотерапію. Протягом року хворому колють маленькі дози речовини, яка викликає алергію. Починають курс з уколів щодня або через день. Щоразу кількість алергена збільшують. Під кінець лікування ін'єкції роблять раз на місяць. Організм звикає не реагувати на подразник. Для підтримки ефекту варто проходити підтримуючі курси ще три-п'ять років. Імунотерапія допомагає хворим на бронхіальну астму краще почуватися 7–10 років. Одночасно послаблюється реакція також на інші подразники при перехресній алергії.

Лікують бронхіальну астму препаратами, які знімають бронхоспазм. Також радять уникати контакту з алергенами. Із помешкання варто винести вовняні ковдри та килими, пір'яні подушки замінити силіконовими.

— Кілька років тому до мене звернувся молодий чоловік, який під Києвом вирощував гриби. Через це в нього почалися приступи задухи. Припустила, що реагував на цвіль, яка розвинулася на ґрунті у вологому приміщенні. Порадила полишити грибництво. Більше не приходив, думаю, скористався порадою. Лікуватися чи ні — вибір людини. Бронхіальна астма — хронічний пожиттєвий стан. Із роками він погіршується. Люди з важкими формами приймають гормональні препарати. Такі астматики можуть задихнутися, якщо не матимуть під рукою ліків.

Зараз ви читаєте новину «Бронхіальна астма може виникнути через гриби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути