пʼятниця, 05 листопада 2010 01:33

Хворим на геморой не можна їздити на велосипеді

 

10 років після пологів киянка Ірина Печенізька, 61 рік, лікувала біль у задньому проході свічками. Коли почалися кровотечі, звернулася до лікаря. Він направив її до лікарні на операцію. Ірину Володимирівну прооперували, але біль не припинився.

— Все почалося після родів. Повидувалися шишки, мала шви та тріщину. Задній прохід болів так, що не могла сходити в туалет, — говорить Ірина. — Подруги казали, що всі після родів мали такі ж проблеми. Тоді всі лікувалися свічками. Вони сушать слизисту, по большому в туалет сходити ще важче. Заміняла їх козячим жиром. Він змащує, добре заживляє. Але все одно прийшлося лягати в лікарню, бо геморой запустила. Обстежували мене через трубочку. Для цього ставала рачки на кушетці. Під час операції шишки припалювали, йшов запах смаленого. Не боліло, бо перед тим вкололи мєстну анестезію. Провела в лікарні три дні. То було 20 років тому, зараз інакше лікують.

Геморой виникає через розширення трьох–п'яти вен. У прямій кишці утворюються вузли. Їх ще називають шишками. Діагноз може поставити тільки лікар-проктолог після огляду та обмацування.

— Перш ніж лікуватися свічками, треба переконатися, що хворий має саме геморой. Інколи навіть проктолог не відразу може це встановити. Кровотеча із заднього проходу може бути й через поліпи, тріщини чи пухлину, — каже 32-річна Ілона Лукашевич, столичний лікар-проктолог. — Недуга проявляється біллю, виділеннями, набряками.

Порушення кровообігу в організмі призводить до ослаблення стінок прямої кишки. Вузли вен поступово збільшуються, розтягують підслизові м'язи. Згодом випирають назовні.

— Виникає хвороба найчастіше від тривалого сидіння. Тоді до нижньої частини живота приливає кров. У цій ділянці підвищується тиск, — говорить лікар із Дніпропетровська Наталія Кириленко, 49 років. — На геморой зазвичай скаржаться водії, комп'ютерники, офісні працівники. Ці люди часто мають закрепи, їм важко випорожнитися. Коли вони тужаться, видуваються судини в задньому проході. Те саме відбувається під час пологів чи піднімання важких речей.

На геморой хворіють люди, які полюбляють гостру їжу, алкоголь. Вони подразнюють кишечник, викликають пронос. Інколи недуга є спадковою.

— Геморой може бути проявом хвороб крові, наприклад лейкозу. Також у людей з тяжко ураженою печінкою, — додає Ілона Лукашевич.

Лікують геморой таблетками, свічками та мазями. Проктологи передавлюють вузли латексним кільцем або обколюють ліками. Шишки склеюються і відпадають за кілька днів. Також заморожують і припалюють інфрачервоними променями. Хірурги прошивають судини вузлів, щоб перепинити в них кровопостачання.

Наталія Кириленко радить уникати їзди верхи чи на велосипеді. Хворим на геморой варто ходити пішки. Слід відмовитися від смажених, копчених і солених страв. Краще перейти на каші, фрукти та овочі.

У різних країнах геморой мають 10–15% людей. Серед них найбільше 45–65-річних.

Зараз ви читаєте новину «Хворим на геморой не можна їздити на велосипеді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути