середа, 27 червня 2012 05:00

Вагітні здають кров раз на два тижні

Автор: фото з сайта www.tomokb.ru
  Якщо перелити кров у вену, несумісну за резусом, кров погано циркулює по тілу, у перші дві години починають відмовляти нирки
Якщо перелити кров у вену, несумісну за резусом, кров погано циркулює по тілу, у перші дві години починають відмовляти нирки

— У мене негативний резус крові, а в чоловіка — позитивний. Зараз я вагітна другою дитиною. Перша народилася здорова, а за другою організм почав виробляти антитіла — бореться із плодом. Що два тижні здаю аналіз крові. Уже вкололи препарат, він захищатиме дитину від мого імунітету, — розповідає киянка Марина Леоненко, 29 років.

Лілія Давид, головний лікар клініки репродуктивної генетики "Вікторія", каже, резус — це білок, який циркулює у крові. 75% людей його мають, решта — ні. Таких називають резус-негативними. Це не патологія, а особливість організму.

— Резус-конфлікт може з'явитися при вагітності й переливанні крові. Він розвивається тільки тоді, коли у мами "мінус", а в батька — "плюс". Якщо у пари резус однаковий, небезпеки для плоду немає. Але коли дитина успадкує позитивний резус батька, організм мами захищається від плоду.

Білок-резус через плаценту потрапляє у кров матері. Імунітет сприймає його як чужорідний, починає виробляти антитіла.

— Через те в дитини порушуються функції печінки, селезінки. У тяжких випадках розвивається гемолітична хвороба — несумісність групи крові й резусу.

Резус-фактор у крові плоду встановлюють із третього місяця в утробі. Відтоді резус-антигени починають надходити в материнський організм. Парам, які планують мати дитину, лікар радить здати аналіз крові на резус-фактор за кілька місяців до зачаття.

— Якщо при цьому виявили негативний резус, вагітніти жінці не забороняють. Бо перша вагітність зазвичай проходить без ускладнень. Імовірність резус-конфлікту дуже мала, 7-10 відсотків. Плід сам може впоратися з антитілами, бо вони не дуже шкідливі.

У першому триместрі жінка має здати кров із вени. За цим аналізом визначають, чи успадкував плід позитивний резус батька.

— Якщо так, треба стежити, щоб рівень антитіл у матері не підскакував і не опускався. Кров на аналіз у першій половині вагітності здають раз на місяць, коли все гаразд і антитіла не наростають. У другій половині — не рідше ніж раз на два тижні. Треба також періодично робити УЗД і перевіряти, як розвиваються органи дитини.

Через 2 год. після перших пологів жінці колють антирезусний імуноглобулін. Цей препарат зв'язує антитіла і не дає їм проникати до плоду. Адже є ризик, що під час другої вагітності антитіла діятимуть на плід утричі сильніше.

— Якщо жінці із негативним резусом робили переливання крові чи аборт, цей препарат треба вколоти у перші 72 години після процедури. Тоді під час змішування крові резус-конфлікту не буде.

Зараз ви читаєте новину «Вагітні здають кров раз на два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути