понеділок, 23 вересня 2013 00:00

"Аналізи показали, що жовтуха. А він лише пляшку пива випив"

Автор: фото з сайта www.mos.ru
  Кров з вени здають через крапельницю
Кров з вени здають через крапельницю

О 15.00 в коридорі відділення трансфузіології дитячої лікарні Охматдит стоять 20 людей. Із кабінету виходить киянка 26-річна Марина Башкірова. Здала кров для 7-річного Павла. Той потрапив із батьками в аварію. Терміново потребує трьох вливань крові. Має крововилив у легені і перелом руки.

— Учора прочитала про хлопчика в інтернеті. Дала оголошення старша сестра. Має рідкісну четверту групу крові, негативний резус. У мене така сама. Гріх не допомогти. Відпросилася з роботи і прибігла.

Здає 450 мл крові з вени. Медсестра розливає її у дві пробірки з номерами.

— Брали крапельницею, через голку капала 15 хвилин. Казали, швидше не можна, бо знепритомнію. А так трохи закрутилася голова, й усе. Тепер усе гаразд. Заплатили 27 гривень.

За літр крові дають 160 грн, каже медсестра Ірина. Можна здати безкоштовно, тоді донор одержує 27 грн на їжу.

— 450 мілілітрів крові — майже півлітра. Рятує одразу два життя, — розповідає лікар Станіслав Борисов, 53 роки. Досліджує на хвороби кров, яку здають донори. — Тричі на рік у дні донора збираються людей 100. Учора забракло пробірок. А так приходять по двоє на день або й нікого. Та кров потрібна щодня.

Донор має бути здоровий. Не хворіти навіть на застуду, не мати хронічних недуг, проблем із серцем і СНІДу.

— Багато вимог застаріли. 65 відсотків людей зі СНІДом — геї. Лікарі бояться, знаходять причину відмовити гомосексуалістам. Два місяці тому прийшов чоловік у дорогому піджаку. Медсестра зраділа, думала, мільйонер. А я по погляду бачу, на гея схожий. Запитав, чи має стосунки з чоловіками. Той мало зі стільця не впав, бо не чекав. Кров узяли, дослідили — цілком придатна. Старі лікарі радянської закалки точно не взяли б. Здавав іще тричі, від безкоштовного обіду відмовлявся.

Донорам за 48 год. до процедури забороняють уживати алкоголь.

— Це правило діє із часів Союзу. 100 грамів вина поганого не зроблять. Як за два дні трошки випили, не кажіть лікарю. На крові це не позначиться. А от пиво не можна, бо змінить п'ять показників. Якось був чоловік. За аналізами думали, що жовтуха. А він лише пляшку пива випив.

За дві доби до здачі радить пити соки, їсти овочі й каші. Не голодувати, бо падає рівень цукру, білка і холестерину крові. Не можна смаженого, солоного й гострого.

— Прийшла дівчина 19 років. Бліда, з синцями під очима. Видно, що ніч не спала. Розказала, що готується до сесії. Кров у неї не взяли. Відвів її в їдальню, попросив нагодувати і відправив додому.

Кожен десятий донор лякається крові. Все одно приходять здавати, розказує медсестра зі столичної Подільської районної лікарні №2 Юлія Ющук, 51 рік:

— Через страх підскакують глюкоза, рівень еритроцитів і три гормони. Аналізи будуть недостовірні. Коли кров узяли, хвилин 15 посидьте. Колись 30-річна жінка так різко скочила, аж зомліла. Дали нашатир.

27 гривень дають донорові на обід, коли той здав 450 мл крові.

700 тисяч українців здали по 450 мл крові торік.

Донори живуть на п'ять років довше

Здавати кров можуть усі від 18 до 60 років. Чоловікам з 40 років корисно це робити раз на два місяці, говорить кардіолог 32-річна Ольга Герман із Інституту педіатрії, акушерства та гінекології:

— Удвічі частіше за жінок мають проблеми з серцем. Доки нема хвороби, починайте здавати кров. За добу-дві організм виробить нову кров, здорову. Серце качає її та міцнішає. Якщо здавати регулярно, холестерин не підвищується, але й не нижчає. Донори живуть на п'ять років довше.

Жінкам корисно здавати кров під час клімаксу. Зникають мішки під очима, не болить голова.

— 40-річна до нас три роки ходить. Спершу якісь пігулки пила від холестерину. Тоді хтось порадив кров здавати. Навідується раз на місяць, — каже лікар Станіслав Борисов.

Зараз ви читаєте новину «"Аналізи показали, що жовтуха. А він лише пляшку пива випив"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути