Ексклюзиви
четвер, 20 грудня 2007 18:08

Альтернативні методи лікування застуди і грипу

  Дільничний терапевт поліклініки №2 Подільського району Тетяна Маслюгіна при почервонінні горла радить зробити содові інгаляції, попити тепле молоко чи какао з маслом
Дільничний терапевт поліклініки №2 Подільського району Тетяна Маслюгіна при почервонінні горла радить зробити содові інгаляції, попити тепле молоко чи какао з маслом

Аби запобігти застуді, треба одягатися по погоді та не забувати про головний убір. У короткому верхньому одязі людина також ризикує переохолодитися та захворіти, вважає київський дільничний терапевт Тетяна Маслюгіна, 58 років. Про лікування застуди та грипу говоримо з нею у кабінеті поліклініки N2 Подільського району на просп. Свободи, 22.


Які препарати найкраще використовувати для профілактики застуди та грипу?

— Перед виходом на вулицю слизисту носа можна обробити оксоліновою маззю. Для зміцнення імунітету приймати по одній таблетці арбідолу або амізону. Корисно 10 днів попити ехінацею. Не забувайте про вітамін С і полівітаміни. Їжте більше фруктів і овочів. Взимку надворі краще нічого не пити. Після  чаю чи кави слизова оболонка розігрівається, а потім ви вдихаєте сире холодне повітря. Після чашки гарячого напою десять хвилин треба побути у приміщенні.

При перших ознаках застуди люди купують комбігрип, колдфлю. Чи справді таблетки ефективні?

— Ці препарати знімають симптоми хвороби — температуру, головний біль. Людині здається, що вона одужує. А недуга "заганяється" углиб організму. Адже самому важко визначити, чи то грип, чи вже розпочинається пневмонія, бронхіт, трахеїт. У перший день хвороби краще випити відразу чотири таблетки арбідолу або амізону. І не збивати високу температуру. Це ознака того, що організм бореться з вірусом, убиває його. Часто хворі знижують температуру з 39 градусів до нормальної. Але тоді виникає так звана хвильова течія — наступного дня температура знову висока. При цьому різко підвищується вірогідність ускладнень.

А як ви ставитеся до такого методу лікування, як горілка з перцем?

— Він дієвий при кишкових інфекціях, коли щось не те з"їли. А при застуді  часто підвищується температура — це і без горілки величезне навантаження. Серцебиття пришвидшується на 10–15 ударів. Тому краще лікуватися делікатними засобами, а не "добивати" організм.

Сьогодні багато говорять про вакцинацію проти грипу. Щеплення гарантує надійний захист?

— Вакцинація проти грипу, звісно, не протипоказана. Але справа у тому, що ми ніколи не знаємо, який вірус грипу буде цього року. Якщо зробили щеплення проти одного вірусу, а "прийшов" інший, ви можете занедужати. І вакцинацію бажано робити за місяць-півтора до ймовірного початку епідемії грипу. А це важко передбачити.

Якими засобами захищати носоглотку?

— Оксолінова мазь — старий і перевірений спосіб. Вона на 99 відсотків захищає від вірусів. Якщо ж у вас уже тече з носа, його треба промити соляним розчином. Трохи менше чайної ложки солі розвести у склянці теплої води. Лише після цієї процедури ніс можна закапувати, обробляти маззю.

Оксолінова мазь на 99 відсотків захищає від вірусів

Що ви порадите при почервонінні горла?

— Варто зробити содові інгаляції, посмоктати таблетки, наприклад Стрепсілс, Декатилен, попити тепле молоко чи какао з маслом.

А як лікувати ангіну?

— Ангіна — це гнійники на мигдалинах. При цій недузі хворий обов"язково має дотримуватися постільного режиму. А лікар — взяти мазок із горла на дифтерію. Ця хвороба може ховатися під виглядом ангіни. У таких випадках пацієнтам назначають антибактеріальну терапію. Якщо ж ангіна до чотирьох разів на рік — це вже хронічний тонзиліт. Його краще лікувати, коли немає загострення, тобто  коли ви не хворі. У крайніх випадках мигдалини видаляють. Бо ангіна призводить до ревматизму та інших ускладнень. Одна моя молода пацієнтка хворіла ангіною тяжкої форми. Видалити мигдалини категорично відмовилася. А через рік дівчина занедужала на ревматизм.

Багато людей вважають, що після видалення мигдалин гнійники утворюватимуться на самому горлі.

— Ні. Доросла людина після операції може захворіти на фарингіт — запалення задньої стінки глотки. Але з ним набагато легше боротися, ніж з ангіною.

Кашель можна лікувати самому?

— Якщо з"явився кашель, неприємні відчуття у грудній клітці, хворого повинен послухати лікар. Кашель може перерости у бронхіт і пневмонію. І не думайте, що все саме минеться.

Зараз ви читаєте новину «Альтернативні методи лікування застуди і грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути