понеділок, 25 травня 2020 07:56

Алергію на пилок посилюють мийні засоби

Автор: l-cet.ua
  У червні — найбільше пилку в повітрі, бо одночасно квітнуть багато рослин. В алергіків з’являється нежить, свербіж очей. Можуть виникати задишка, кашель і слабкість
У червні — найбільше пилку в повітрі, бо одночасно квітнуть багато рослин. В алергіків з’являється нежить, свербіж очей. Можуть виникати задишка, кашель і слабкість

— Не можу вийти надвір через алергію на цвіт. Задихаюся, очі сльозяться. Їх закапую і сиджу з зачиненими вікнами, щоб і грам пилу не потрапив у хату, — розповідає Олена Болонська, 39 років, із Макарова Київської області. — Після цвітіння очі спухають, перестає двоїтися. Зір поступово відновлюється.

Алергія — реакція організму на чужорідний білок. Може передаватись спадково.

— У червні алергікам особливо важко, — розповідає Олексій Пузатко, 51 рік, пульмонолог із Херсона. — Одночасно квітнуть багато рослин. У повітрі все ще є пилок чагарників і дерев. Розцвітають трави, тому слід триматися подалі від полів і лук.

На початку літа цвітуть верба, граб, тополя, дуб. Найактивніший у повітрі — пилок сосни та ялини. У жита, лободи, кропиви та щавлю він легкий, розвіюється на десятки кілометрів.

Чхання у травні–червні не треба плутати із застудою. Це алергічна реакція на пилок, температура не підвищується. Виділення з носа прозорі, а при застуді — зелено-жовті. Ще при алергії буває висип, задишка, кашель і слабкість. Пече у грудях, зникає апетит. Без лікування триває кілька місяців.

— Алергія частіше буває в людей, народжених узимку, — продовжує лікар. — Їм бракує вітаміну D, який організм виробляє на сонці. Він необхідний для створення імунітету. Через це поступово розвиваються алергічні реакції. Останні роки це відбувається швидше. Мав 4-річного пацієнта з весняним свербінням очей від пилку. Передалося від батька. Але в того алергія з'явилася після 20 років. На ранню прояву недуги найбільше впливає використання пральних порошків і мийних засобів для посуду.

Тип алергії визначає аналіз на імуноглобулін Е й алергоскринінг. Також потрібно дослідити перехресні реакції. Бо в людини може бути чутливість не лише до пилку певної рослини, а й на хлібобулочні вироби. За результатами призначать протиалергійні препарати. Дітей лікують тими ж медикаментами, що й дорослих, тільки зменшують дозу.

— Пришвидшують дію препаратів фрукти та спеції, — каже Олексій Пузатко. — Яблука й жирна морська риба зменшують реакцію. Вітамін C у полуниці блокує гістамін, відповідальний за алергічний нежить, свербіж в очах і чхання. Гарбузове насіння й куркума блокують вивільнення гістаміну, пом'якшуючи симптоми. Вони поповнюють запаси магнію, що розслаблює м'язи і полегшує дихання при набряку носових пазух.

Зараз ви читаєте новину «Алергію на пилок посилюють мийні засоби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути