четвер, 18 лютого 2010 20:16

Яйцеклітини здають під загальним наркозом

Автор: фото: Євгенія СОЛОМКА
  Федір Дахно: ”Для запліднення яйцеклітини сперматозоїди мають бути активними — рухатися зі швидкістю 30 сантиметрів на годину”
Федір Дахно: ”Для запліднення яйцеклітини сперматозоїди мають бути активними — рухатися зі швидкістю 30 сантиметрів на годину”

Приблизно 20% українських подружніх пар безплідні. Це майже мільйон сімей. У більшості випадків дітей не може мати жінка. Один зі способів завагітніти — ввести чужу яйцеклітину. Донорам за послуги платять 3–4 тис. грн.

Москвичка Крістіна, 26 років, тричі була донором яйцеклітин. У неї зріст 1,7 м, світле волосся, зелені очі. Має 4-річного сина та повний пакет документів про свій стан здоров"я.

— Для донора важлива зовнішність, група крові. Просять показати фото дитини, — розповідає Крістіна. — Найбільше боялася поправитися після гормональної терапії. Спершу справді набрала кілька кілограмів, але швидко їх скинула. Головне, що донорство не має побічних ефектів. Неправдою є, коли кажуть, що після нього можна не завагітніти. Ми з чоловіком плануємо другу дитину.

Киянка Марина, 25 років, має двох доньок. Вона братиме участь у програмі донорства вперше.

— Переживаю більше морально. Це ж буде частково і моя дитина. Маю розмову з психологом на цю тему. Якщо погоджуся стати донором, напишу зобов"язання, що не шукатиму зустрічі з батьками та дитиною. Це карається законом.

Федір Дахно, 70 років, директор Інституту репродуктивної медицини, каже, що в чоловіків є надлишок репродуктивних клітин. За одну еякуляцію в них виділяється до 300 млн сперміїв. У жінок за один цикл визріває одна яйцеклітина. Буває дві. За рік дозріває 8–14 яйцеклітин. Процес їх формування й визрівання займає чотири місяці.

— Готуємо жінку так, аби в ній дозріло щонайменше чотири яйцеклітини. Додатково яєчників не стимулюємо. Ми зупиняємо руйнування яйцеклітин за допомогою ліків. Донора, в якого дозріло менше клітин, знімаємо з програми.

Донором може бути жінка до 32 років, яка має дитину. Без шкідливих звичок і генетичних недуг. Її обстежує гінеколог, терапевт, психолог, генетик. Вона здає аналізи на ВІЛ, гепатит, венеричні хвороби. Роблять електрокардіограму та флюорографію, визначають групу крові та резус-фактор. Донор здає мазок на чистоту піхви, аналіз сечі, крові на зсідання. Загалом на перевірку потрібно два місяці.

— На другий-третій день від початку менструації вводимо жінці ліки, які допомагають дозріти кільком яйцеклітинам. Через два тижні робимо забір яйцеклітин. Збираємо їх через піхву під загальним наркозом. За три години жінка може йти додому. Спостерігаємо за нею протягом двох тижнів. Радимо не від"їжджати далеко, обмежити фізичну роботу і статеве життя до наступної менструації. Повторити програму донації можна через два-три місяці.

Зараз ви читаєте новину «Яйцеклітини здають під загальним наркозом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути