вівторок, 08 серпня 2017 00:20

"Я не псих, але треба звертатися за допомогою, бо сама не справлюся"

Автор: www.medicina.ua
  На депресію частіше страж­дають жін­ки, бо емоційніші за чоловіків. Якщо хвороба переходить у хронічну, людина потрапляє в психіатричну лікарню
На депресію частіше страж­дають жін­ки, бо емоційніші за чоловіків. Якщо хвороба переходить у хронічну, людина потрапляє в психіатричну лікарню

— Депресія — це пекло. Спочатку починалося з того, що на всіх і на все ображалася. Всім не задоволена. Як тільки була якась проблема, плакала. Ще безгрошів'я, чоловік залишився без роботи. Нервувалася через дрібниці. Прокидалася стомлена, ніби всю ніч носила мішки, — розповідає 38-річна Ірина Нечитайло із Черкас, пройшла курс лікування у відділенні неврології Черкаської обласної лікарні.

Депресія — захворювання не лише психіки, а й усього організму. В людини знижується якість життя і працездатність.

— Поступово почали відходити якісь захоплення, — продовжує Ірина Нечитайло. — Навіть вишивання бісером, яке я обожнювала. Кілька тижнів безвиході й байдужості до всього. Не хотілося ні з ким спілкуватися. Були думки піти з життя. В один момент зрозуміла, що треба брати себе в руки. Сказала собі: "Я не псих, але треба звертатися за допомогою, бо сама не справлюся". Вирішила піти до приватного психолога. Годину розповідала їй, заливаючись сльозами, про наболіле. Вона щось записувала у блокнот. Інколи кивала співчутливо головою, щось уточняла. Толку від її сеансів не було. Подруга порадила звернутися до невропатолога. Пройшла курс лікування. Лікар сказала — якби ще з півроку чекала, то треба було б лікуватися у психіатра. Все налагодилося.

Причиною депресії може бути спадкова схильність. Також її провокують психологічні фактори, коли людина глибоко переживає проблеми у стосунках з рідними або на роботі не все гаразд. Соціальні фактори теж сприяють розвитку депресії — фінансово-економічна нестабільність, стресові ситуації і високий темп життя.

— Депресія характеризується зниженням настрою, втратою здатності отримувати задоволення від життя, від будь-якої діяльності, — розповідає невролог Черкаської обласної лікарні 50-річна Валентина Дроботенко. — Іноді це звичайна пасивна безрадісність і безпросвітність. Людину щось пригнічує, нічого не хочеться робити, зникає запал і енергія. Порушується мислення, з'являються негативні думки, песимістичний погляд на життя. Людина стає неохайна. Не стежить за собою. Навіть рухи, хода — невпевнені. Хоче більше сидіти чи спати. Знижується самооцінка, втрачається інтерес до життя, повсякденних справ. Часто і різко змінюється настрій. То радіє, то плаче. Дехто вдається до вживання алкоголю або й психотропних речовин. Якщо раніше таке траплялося у 40-річних і старших, то тепер — із 25 років.

На депресію частіше страждають жінки, бо емоційніші за чоловіків. За спостереженням лікаря, останнім часом зросла кількість звернень. Улітку — втричі, порівняно з минулим роком.

— Недавно лікували жінку, в якої в АТО загинули чоловік і син. Вона втратила сенс життя. Замкнулася в собі, перестала спілкуватися навіть із родичами. Зник апетит і дуже схудла. Родичі думали, що то онкологія. Ледве вмовили її пройти обстеження. Коли лікарі виключили страшні припущення, за нашими тестами зрозуміли, що це депресія. Жінка пройшла курс лікування, з нею займався психотерапевт.

Депресію лікують медикаментами і психотерапією. Спочатку приймають препарати. Це триває від трьох до шести місяців. Потім кілька місяців займаються з лікарем.

Якщо хвороба переходить у хронічну, людина потрапляє в психіатричну лікарню. Або ще гірше, може вчинити самогубство.

— В останні роки депресія торкнулася дітей. 10 відсотків пацієнтів — 10–17 років. У когось є проблеми з однокласниками, з батьками. В інтернеті знаходять порадників, які підштовхують до суїциду, розказують або описують, як можна піти з життя, — каже Валентина Іванівна. — Тому важливо розпізнати депресію на ранній стадії і звернутися по допомогу.

274 кілометри за годину — із такою швидкістю рухається нервовий імпульс. Людський мозок протягом дня генерує більше електричних імпульсів, ­ніж усі мобільні телефони світу разом узяті.

Зараз ви читаєте новину «"Я не псих, але треба звертатися за допомогою, бо сама не справлюся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути