середа, 30 грудня 2009 17:08

25 тисяч гривень заплатила за п"ять зубів Ірина Міщенко

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  ”Зуби виглядають природно, зверху світліші, знизу темніші”, — каже киянка Ірина Міщенко. Їй вставили п’ять імплантатів
”Зуби виглядають природно, зверху світліші, знизу темніші”, — каже киянка Ірина Міщенко. Їй вставили п’ять імплантатів

Киянка 46-річна Ірина Міщенко, коли їла хліб, зламала верхній зуб. Він був запломбований, мав тріщину. У клініці після невдалого лікування зуб видалили. На  його місце запропонували поставити "місток". Ірина відмовилася, бо треба було б спилювати два сусідніх здорових зуба. Погодилася на імплантат — вкручений у щелепну кістку штифт, який імітує зубне коріння. На нього надягають коронку.

— Мені розрізали ясна, зачистили кістку, зробили в ній отвір і вставили металевий імплантат. Не боліло. Так само поміняли ще чотири зуба. Приживалися імплантати півроку. За кожен заплатила майже 5 тисяч гривень. Багато. Могла б на ці гроші кілька разів з"їздити на лижі. Але зуби виглядають природно. Зверху світліше, знизу темніше, жувальна поверхня десь біліша, десь жовтіша. Лікарі попрацювали ювелірно.

Киянка Мар"яна Веселовська, 31 рік, боялася, що через імплантати на обличчі з"являться синці.

— Про такі випадки читала в Інтернеті. Але в мене були лише набряки, трохи боліли й кровоточили ясна. Помогло лляне масло. Смоктала його не ковтаючи тричі на день за півгодини до їжі. Їла рідкі супи та каші. Не можна було піднімати важкого. Та найнеприємніше — це нитки в роті, якими зашивали ясна.

— У мене був пацієнт, який казав: "Краще не жити, ніж носити зйомні щелепи. Не можу я з ними йти до коханки", — сміється заслужений імплантолог України Валерій Куцевляк, 68 років. — Імплантат виглядає і функціонує як звичайний зуб. У радянські часи до 1986 року імплантологія була заборонена. Перші досліди робили на собаках — вживляли їм у щелепи сапфірове коріння. Тепер весь світ перейшов на титанове. На нижній щелепі вони приживляються три-чотири місяці, на верхній — півроку. Довше, бо вона більш пориста. Якщо людина хвора, погано харчується, неактивна, процес ще більше затягнеться.

Боялася, що на обличчі з"являться синці

Перевіряють фіксацію імплантату за допомогою звуку і рентгену.

— Люди просять протез якомога раніше. Не розуміють, що коли ми вставили імплантат, клітини навколо нього загинули. Треба зачекати два тижні, доки вони вимиються з організму через кров. Якщо одразу поставити коронку, уся конструкція може зламатися.

Людям, які не мають жодного зуба, ставлять чотири імплантати. На них закріплюють щелепу.

— Одній 15-річній пацієнтці через пухлину видалили частину щелепи. Я зробив її штучною, із вмонтованими штифтами. Коли кістка зростеться, ми поставимо на імплантати коронки.

Протипоказаннями до імплантації є захворювання кісток, серця, крові, нирок, поганий обмін речовин, важкі вірусні інфекції та запалення ротової порожнини. Також імплантати не ставлять людям із психічними хворобами.

Коріння пломбують під мікроскопом

— Безметалеві керамічні коронки і пломбування каналів за допомогою мікроскопа — це найновіші технології у стоматології, — розповідає головний стоматолог Мінохорони здоров"я Олексій Павленко. — У майбутньому лікарі будуть вирощувати зуби зі стовбурових клітин.

Робитимуть також операції із пересадки зубів.

Поки що це кримінальна справа. Ми лише експериментували. Виривали пошкоджений зуб, пломбували його, а потім саджали на місце. Спочатку він приживався, але через п"ять-шість років розсмоктувалося коріння.

Більшість українців після 50-ти років обирають знімні протези.

Зараз ви читаєте новину «25 тисяч гривень заплатила за п"ять зубів Ірина Міщенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути