середа, 21 грудня 2011 13:56

Шлюби розпадаються через брак уваги й алкоголь

Шлюби розпадаються через брак уваги й алкоголь

40% шлюбів, зареєстрованих на території України, розпадаються. Таку статистику надала Державна реєстраційна служба України.

"У 2011 році одружилось 189,818 тис. пар, розлучилось – 39,089 тис., - каже соціолог Людмила Слюсар. Вона працює науковим співробітником Інституту демографії та соціальних досліджень. - За кількістю розлучень Україна посідає друге місце в Європі після Росії. Ми помітили тенденцію - кількість розлучень в Україні зменшується. Певним "амортизатором" виступає схильність молодих пар вступати у "громадянський шлюб" перед тим, як узаконити свої стосунки.

Найчастіше причиною розлучень, за даними Інституту демографії, стає відсутність взаєморозуміння з партнером, а у кожному п'ятому випадку шлюб розпадається через проблеми із алкоголем у чоловіків. Найчастіше розпадаються сім'ї після 3 і 15 років у шлюбі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розлучитись вінчана пара не може, але шлюб часом визнають недійсним

"Останнім часом підвищився вік українців, які беруть шлюб, - каже київський психолог Інна Опейда. - Середній вік жінок, які брали перший шлюб 2011 році, становить 24 роки, чоловіків - 26-27 років. Це найкращий вік для створення сім'ї. Коли жінці виповнюється 25-26, а чоловіку 30, вони змінюють свою точку зору. Найчастіше після такого віку молоді люди звикають до самотності і перестають марити ідеєю укласти шлюб.

- Чому після 25 років жінки перестають хотіти заміж?

"Тут не треба бути категоричним. Не всі жінки притримуються такої точки зору, але більшість. Особливо людей на такі кроки штовхає матеріальна і житлова незалежність. Якщо жінка отримує високу зарплату, має власну квартиру, навіщо їй чоловік? Щоб готувати їсти і прати шкарпетки? Навіть дитину незаміжні жінки можуть собі дозволити — є штучне запліднення, послуги "дитина напрокат".

- Як можна уникнути розлучення?

"Цивільний шлюб — непоганий спосіб перевірити свої стосунки. 10 % українських пар називають себе подружніми, але не узаконюють своїх стосунків. Живучи під одним дахом, чоловік і жінка краще знайомляться один з одним, притираються, вивчають звички один одного, поведінку у побуті. Лише третина пар після цивільного шлюбу йдуть до РАЦСу. Інші по 10-15 років можуть жити і навіть дітей виховувати у цивільному шлюбі. Половина громадянських шлюбів розпадається через 2-3 роки ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свахи" з шлюбних агенцій заробляють до 5 тисяч доларів у місяць

- Хто найчастіше винуватий у розлученні?

"Чесно кажучи, найчастіше першими на розлучення подають жінки — чоловік зраджує, випиває, п'є, прогулює гроші. Але чимало чоловіків йдуть розлучатися, бо на це штовхають дружини — пиляють, вимагають більше грошей та уваги, а самі не вислухають, не приголублять і не поцілують, коли треба". Ні в якому разі не можна звинувачувати в розлученні когось одного, винні завжди обидва члени подружжя".

- Що робити подружжям, які таки вирішили розлучитися і не можуть більше жити разом?

"Треба взяти себе в руки і проаналізувати ситуацію. Якщо ініціатором розлучення став чоловік, то вам потрібно дуже серйозно подумати, чому він так вчинив, що ви не змогли дати йому у ваших стосунках, чому він прийняв рішення розійтися".

- Через що чоловіки найчастіше покидають жінок?

- Бо дружини не приділяти чоловікам достатньо уваги, перестають після весілля доглядати за собою — робити манікюр, фарбуватися, змінювати зачіску. Ви завжди повинні бути для нього сексуальної, завжди знаходити привід спокусити його, пококетувати, відірвати від телевізора та комп'ютера. Скиньте з себе старий халат. Спробуйте стати біля плити у короткій спідниці. Чоловік чекатиме не тільки на вечерю, але й на палку ніч, яка буде після неї. У багатьох жінок після пологів і під час декрету особливо зашкалює материнський інстинкт. Весь сенс життя вони бачать у дітях. Чоловік відходить на другий план. Якщо не хочете втратити батька своєї дитини, не забувайте про нього. Насправді чоловіки ще капризніші і більш вимогливі до уваги, ніж жінки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киянка знайшла чоловіка через радіо

- Як пережити розлучення, якщо вже до цього дійшло?

"Змиріться з цією ситуацією. День-два дайте собі можливість виплакатися, але на третю добу припиніть плакати, нити по телефону подругам і мамі і шкодувати себе. Розумію, що ви його любили і не хотіли втрачати, але так сталося. Якщо повороту назад немає, чоловік не хоче повертатися, вислухати і пробачити, або не бажає змінюватися, то просто прийміть усе як є. Пам'ятайте приказку: розумний в гору не піде, розумний гору обійде. Починайте нове життя. Приведіть себе в порядок. Зробіть нову зачіску, маску для обличчя, манікюр. Запішіться на йогу чи у фітнес-клуб, влаштуйте шопінг, купіть собі нове плаття чи прикраси. Не замикається в собі, будуйте нові стосунки. Не бійтеся буди ініціатором знайомства з чоловіками. Фліртуйте, ходіть на побачення, насолоджуйтеся життям.

Зараз ви читаєте новину «Шлюби розпадаються через брак уваги й алкоголь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути