Ексклюзиви
неділя, 03 травня 2020 01:35

Чи потрібна правда у стосунках

  Брехня в стосунках може бути корисною лише при "одноразовому використанні"
Брехня в стосунках може бути корисною лише при "одноразовому використанні"

Коли ми вступаємо у відносини, то часто опиняємося перед вибором: чесність або рятівна брехня? Психологи впевнені, що іноді не варто розкривати усю правду.

"Коли я познайомилася з Олександром, у мене вже було два цивільних шлюби", — згадує Олена, 37 років. — "Він розповів, що в його сім'ї завжди одружувалися один раз і на все життя, і його батьки не прийняли б у сім'ю розведену жінку. Я сказала, що до нього у мене були тільки швидкоплинні романи. Через три місяці він зробив мені пропозицію".

"Іноді краще збрехати або приховати правду, ніж розкривати перед партнером всі обставини життя", — вважають психологи. На початку стосунків не варто говорити про деякі моменти особистого життя: надмірна правдивість може відштовхнути або образити.

"У подружжя можуть бути різні точки зору на аборт або дошлюбні сексуальні зв'язки, — кажуть психологи. — Так, чоловік клієнтки різко змінив ставлення до неї після того, як вона розповіла про життя до шлюбу: тривалі стосунки з хлопцем і аборт. Він людина віруюча, консервативних поглядів, поставився до такої правді вкрай негативно, і сім'я опинилася на межі розлучення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пішов і не повернувся: чому чоловіки раптово кидають своїх обраниць

Що стоїть за правдою?

Багато пар вважають, що повинні говорити один одному правду. Психологи називають це типовим прикладом максималізму, який швидше шкідливий, ніж корисний.

 

"Наприклад, дружина зізналася чоловікові в зраді. Та чи подумала вона про те, як він тепер буде жити? А якщо в них є діти, чи розглянула вона варіант розлучення з усіма негативними наслідками? Швидше за все, ні. За багатьма подробицями, які приносять партнеру біль, стоять не найкращі мотиви: бажання звести рахунки, думка: "нехай він теж відчує, як мені погано", егоїзм: "я роблю, як хочу, а ти справляйся, як зможеш".

"Кілька років тому моя дружина влаштувалася у велику компанію і стала непогано заробляти", — розповідає Владислав, 45 років. — "Останні 12 років вона займалася тільки будинком і вихованням сина, а тут почалися часті відрядження, які виводили мене з себе. Вона їхала з командою, в якій було чимало молодих людей. Я не витримав і завдав удару першим. Під час однієї з поїздок я зрадив їй і про все розповів. Я очікував, що реакцією на відвертість буде відповідне зізнання. Але жінка відповіла, що не думала зраджувати, а хотіла зробити свій фінансовий внесок у сім'ю".

Не розкривати всі карти перед партнером ще й елемент гри, яка буде на користь відносинам. У кожного повинні бути свої інтереси і та частина життя, в яку він не пускає нікого, навіть близьких. Жінці не обов'язково розповідати чоловікові, про що вона говорить з подругами. Якщо відносини будуються на принципах довіри, поваги і дотримання особистих кордонів, секрети тільки зміцнять союз. Потрібно усвідомлювати, які мотиви змушують обманювати партнера або не договорювати. Чесна відповідь на питання: "Що ця брехня дасть мені і як вплине на мої стосунки?" допоможе зрозуміти свої почуття і емоції, дізнатися про себе щось нове і щось змінити.

"Щоліта я їду в гості до подруги на південь, - каже Світлана, 35 років. - Щовечора тусимо в клубі, а потім пліткуємо про чоловіків. Навіщо розповідати про це чоловікові? Він відчуває себе спокійніше, думаючи, що я днями лежу на пляжі з книжкою. Це допомагає мені почувати себе загадковою і бажаною. Я повертаюся щасливою і заряджаю його хорошим настроєм".

Брехня в стосунках може бути корисною лише при "одноразовому використанні": якщо вона починає входити в звичку, шлюб в небезпеці. Немає сенсу будувати союз, фундаментом якого буде брехня. А відповісти на запитання жінки, чи є в неї зайва вага, завжди краще негативно, навіть якщо правда в наявності.

Потреба у вірності партнера є в усіх без винятку. Ми всі маємо право розраховувати на це, якщо наш союз міцний. Безліч відносин руйнується саме через невірність одного з партнерів. Дивно, але чоловіки насправді цінують моногамію.

Зараз ви читаєте новину «Чи потрібна правда у стосунках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути