пʼятниця, 29 березня 2019 01:35

5 етапів кохання: чому не всі пари доходять до кінця
6

  Будь-які любовні стосунки проходять через п'ять стандартних стадій, найскладніша – третя. Фото: ua.depositphotos.com
Будь-які любовні стосунки проходять через п'ять стандартних стадій, найскладніша – третя. Фото: ua.depositphotos.com

Найчастіше ми сприймаємо перші труднощі і сварки з партнером як початок незворотного кінця. А насправді - це лише чергова стадія любові, і її потрібно зуміти пережити удвох. У будь-яких, навіть самих пристрасних спочатку відносинах один раз наступає момент, коли чоловік мрії вже не здається вам таким гарним і розумним, секс з ним перестав бути яскравим, та й ви самі, чесно кажучи, подобаєтесь йому вже менше.

Зазвичай саме на цьому етапі союзи розпадаються - в деяких парах він настає раніше, а в деяких може статися і через десять років спільного життя. Переживши важке розставання, ми кидаємося на пошуки "того самого" знову. Але як тільки ми його знаходимо, порочний цикл "від захоплення до розчарування" повторюється знову, пише marieclaire.ru

Те, що ми сприймаємо як точку неповернення, насправді, є не більше ніж чергова стадія наших відносин - а в деяких випадках навіть початок справжньої, довгої і міцної любові. І якщо не навчитися вчасно її розпізнавати і брати свої емоції під контроль, ми ризикуємо наступати на одні й ті ж граблі знову і знову. Всього ж будь-які любовні відносини проходять через п'ять стандартних стадій. Третя - найскладніша, але якщо зуміти її пережити, в фіналі ви разом будете здатні подолати гори.

Стадія перша: закоханість

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

З біологічної точки зору, закоханість - це всього лише виверт еволюції, щоб звести разом двох людей, які змогли б продовжити людський рід. Але коли ми кимось захоплені, про хитрощі природи ми думаємо менше всього: в основному тому, що перебуваємо під впливом гормонів дофаміну, окситоцину, серотоніну, тестостерону й естрогену. Саме цей вибуховий коктейль і змушує серце битися сильніше.

Ми починаємо мріяти про світле майбутнє з ним: про те, як здійсняться всі наші бажання, і ми не зіткнемося з тими розчаруваннями, яких зазнали в минулих відносинах. Насправді, це гормони не дають нам мислити тверезо і логічно, але цього не варто соромитися: врешті-решт, не дарма почуття закоханості вважається одним з найбільш хвилюючих в емоційному діапазоні людини.

Стадія друга: створення пари

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

На цій стадії почуття закоханих стають все глибше, у них з'являються спільні цілі - і, врешті-решт, вони формують міцну пару і укладають шлюб. В цей же час у них з'являються діти, вони планують майбутнє разом.

Цей етап - період радості і задоволення від того, що ви просто можете бути разом. Гормони вже не мають тієї ж влади, але зате ви відчуваєте більш глибоку прихильність. Секс теж стає, хоч рідше і спокійніше, але більш осмисленим і так само задовольняє вас обох. З'являється відчуття захищеності, впорядкованості й обгрунтованості. У цей момент багато пар трохи сумують за минулими емоціями, але все ж цей етап їх стосунків їм подобається більше, адже саме зараз вони відчувають, що їх любов стабільна, як ніколи, і ніщо вже не зможе її змінити. Але це велика помилка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 9 типів пар, які не будуть разом

Стадія третя: розчарування

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Починає здаватися, що роздратування і мало не фізичне відторгнення один одного виникло у вашій парі раптово. Ви розумієте, що ваша любов не ідеальна, і триває це вже дуже давно. А, може, і зовсім не було ніякого кохання?

Як правило, розчарування - це той етап, під час якого розпадається більшість шлюбів. У різних парах воно протікає по-різному: хтось біжить один від одного при перших серйозних сварках, а хтось живе з почуттям тотальної незадоволеності і прихованої ненависті роками. У цей момент ми вважаємо за краще частіше затримуватися на роботі, сваримося через кожну дрібницю і, як стверджують психологи, навіть частіше хворіємо. Важка ситуація в родині веде до зривів на роботі, до зниження імунітету, до абсолютної апатії, чоловіки можуть відчувати проблеми з ерекцією.

Багато пар розлучаються в цей момент, бо помилково вважають, що бути нещасним у відносинах - це ненормально і нелогічно. Але це не так. Як і в будь-якій організованій системі, шлюб теж може бути дуже нестабільним - так що в першу чергу тут потрібно лагодити поломку, а не кидати все на самоплив.

Третю стадію відносин можна порівняти з вірусом, подолавши який у вас підвищиться стійкість до подразників. У цей момент закохані перестають бачити один в одному "ідеал": перед вами постає звичайна людина, любити яку без допомоги гормонів і ілюзій попередніх двох стадій непросто, але все ж можливо.

По суті, тільки зараз можна говорити про те, що ви будуєте справжню любов, адже тільки після третьої стадії ви починаєте приймати один одного такими, якими ви є насправді. Цілком і повністю.

Стадія четверта: справжня, міцна любов

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Після того, як всі бурі, що супроводжували третій етап, відступили, починається стадія глибокої і грунтовної рефлексії. Удвох ви починаєте ретельно аналізувати, що ж з вами відбувалося раніше і чому все дестабілізувалося. У цей період ви пізнаєте один одного як ніколи краще, адже найчастіше корінь ваших обопільних (але, на щастя, вже минулих) негараздів криється в вашому дитинстві.

На четвертій стадії відносин люди вже не стільки закохані, скільки психологи один для одного. І це правильно: дані багатьох досліджень показують, що пережиті в дитинстві травми (розлучення батьків, жорстокість в сім'ї, зради) можуть безпосередньо впливати на те, як людина буде вести себе, коли подорослішає.

На цьому етапі, можливо, вперше ваш егоїзм йде на другий план: відтепер ваша прихильність один до одного стає настільки глибокою, що ви взаємно починаєте лікувати рани один одного. І це не тільки робить зв'язок між вами міцніше - це зводить на "ні" будь-який потенційний конфлікт, адже ви обидва вже будете точно знати, що його провокує і як всього цього уникнути

Стадія п'ята: любов, яка може змінити світ

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

До цього етапу доходять далеко не всі, адже багато пар, які проходять кризу, вважають за краще до кінця життя залишатися на четвертій стадії відносин. І це по-своєму непогано, і якщо ваша любов така сильна, вона може поширюватися на весь навколишній світ.

Логіка тут така: ви вдвох подолали стільки проблем і перешкод на шляху до щастя і не здалися. І тепер чому б не допомогти іншим. Ця спокійна мудрість виливається спочатку в допомогу своїм дітям, потім - чужим дітям, ще пізніше - благодійним організаціям і так далі. Ваша любов вже настільки зріла, що у вас немає необхідності її підживлювати. До речі, саме на цій стадії деякі пари починають займатися спільною творчістю: пишуть в співавторстві книги, створюють соціальні проекти.

Стосунки партнерів, які взагалі не лаються або залагоджують розбіжності надто швидко, зазвичай не тривають довго. Опитування соціологів показують, що пари, які "ефективно з'ясовують стосунки", в 10 разів щасливіші за тих, хто вважає за краще замовчувати свої проблеми. Наприклад, щоб не роздмухувати конфлікт - ви робите вигляд, що погоджуєтеся з партнером, хоча внутрішньо хочеться сказати "ні", або пропонуєте відкласти вирішення питання до більш відповідного моменту. Насправді ж, день за днем між вами зростає дистанція, яка одного разу перетвориться в глуху стіну нерозуміння. Не можна підтримувати гармонійні відносини там, де немає спілкування. А ефективні суперечки (в яких партнери аргументують свої позиції і обов'язково чують один одного) - це теж частина комунікації.

Зараз ви читаєте новину «5 етапів кохання: чому не всі пари доходять до кінця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути