понеділок, 28 лютого 2011 11:06
Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький
Заступник директора Агентства моделювання ситуацій

"Розмова з країною" - це шість театрів, зрежисованих Герман

Автор: Фото: Reuters
  Активісти Партії регіонів зібрались, щоб відзначити річницю президентства Віктора Януковича
Активісти Партії регіонів зібрались, щоб відзначити річницю президентства Віктора Януковича

Президентська "Розмова з країною" була театром зрежисованим Герман, Льовочкіним і всіма рештою.

Це був театр для "своїх", для базового електорату Донбасу: дивіться, я ще такий самий, як ви любите! Впевнений у собі, усміхнений, сильний, жорсткий, авторитарний, так само співаю ті самі пісні – все добре. Зі мною все гаразд – тож ви спокійно чекайте, поки я вирішу і ваші проблеми.

Але одночасно це був і театр для чужого електорату, "для всієї України": дивіться, я толерантний, виважений, усереднений, індиферентний, стандартний загалом чиновник, тож я – безпечний. Тому вам немає жодної потреби піддаватись паніці і провокаціям опозиції та приєднуватись до акцій протесту.

Так само це був театр для Заходу – ЄС, МВФ, Європарламенту, всіляких міжнародних ініціатив та громадських структур: дивіться – тут є демократія! Тут є свобода слова! Я з народом спілкуюся, народ – зі мною! Проблеми є, так – але ми їх вирішуємо. І виконуємо ваші рекомендації – наскільки це можливо. Тож в Україні – нормальна влада, нормальні настрої в суспільстві як для періоду реформування! Вас невірно, тенденційно інформували і ви неправильно зрозуміли!

І заодно це був театр для опозиції: бачите, як просто і переконливо звучить аналіз всіх проблем, коли в них звинуватити вас! І наскільки природно це сприймається аудиторією. І весь довжелезний ефір вас згадували як причину проблем і джерело ускладнень і затримок. І всі обійшлися без вашої серйозної ролі! Якщо завтра ви взагалі зникнете – це не буде сприйнято як критична проблема людьми, ви їм вже нецікаві!

Телевізійний проект "Розмова з країною" за участю президента Віктора Януковича тривав 4 години і 4 хвилини. Глава держави відповів на 38 питань. З них 28 питань поставили громадяни під час прямих включень з 14 регіонів, а 10 – журналісти в студії. Всього на адресу Януковича надійшло більше 50 тисяч запитань громадян.

Це був також і моноспектакль Президента Януковича, зіграний самим для себе: я – Президент! Я – сильний Президент! Я – впевнений Президент! Я не боюся жорстких питань, я не боюся проблемних тем! Я можу відкрито спілкуватись з народом! Я чудово справляюся з цілою країною, я можу вести діалог і переконувати Європу і цілий світ! Я серйозний Президент, що багато працює над собою і весь час вчиться! Я можу нікого і нічого не плутати, я можу вірно застосовувати терміни. Я можу розібратись із будь-яким неефективним виконавцем прямо перед людьми і дуже різко – я такий! Ви мене знаєте – я країну міцно тримаю в кулаку, контролюю все!

І найнеприємніше: це був театр для Президента Януковича... Йому продемонстрували майже "справжню країну", показали і трохи "отих невдоволених людей – бачите, їх небагато і вони зовсім нестрашні, і з їхніми питаннями ви легко можете справитись!". Президенту показали і "рівень критичної налаштованості суспільства щодо вас – ось бачите, насправді ті величезні негативні цифри таки були замовленням опозиції!". Продемонстрували "проблеми, які хвилюють суспільство, спричиняють занепокоєння Європи й світу – все не так страшно, по всіх цих напрямках ми вже працюємо! Просто для результатів ще зарано!".

І ці "шість театрів Ганни-сан" свідчать про дуже неоднозначну тенденцію, котра практично досягла свого піку:

З одного боку, Президент Янукович дійсно свідомо коригує свій образ, свою позицію, свої заяви свою мову: він твердо вирішив, судячи з усього, стати Президентом всієї України.

Країна ще не прийняла Януковича-Президента, проте вона вже явно готова його прийняти, вже відкинула войовниче заперечення. Відповідно, якщо вдасться уникнути фатальних помилок, В.Янукович дійсно незабаром стане Президентом всієї країни. "В міру" україномовним, "в міру" професійним, "в міру" європейським цивілізованим. Тобто, цілком прийнятним.

Але з іншого боку – кому відомі цілі, доступні засоби і наявність хоч якихось обмежень в тих самих "режисерів"? Як вони планують використати формоване в Президента викривлене уявлення про ситуацію? Які сили будуть до цього залучені? Адже явними були і заготовки певних відповідей для Януковича, і підготовка значної частки питань, і напрям обмеження активності журналістів, і вектори, за якими інформація розмивалась, ретушувалась, спеціально підбиралась...

І Президент Янукович, якими б не були його наміри як Президента, з такою ситуацією погодився, прийняв ці правила гри.

Зараз ви читаєте новину «"Розмова з країною" - це шість театрів, зрежисованих Герман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути