— Білий гарбуз не відрізняється умовами вирощування від звичайних. Вибрала його, бо солодкий і довго лежить, — говорить 53-річна Юлія Яткевич із села Біла Могилів-Подільського району Вінницької області.
Вирощує сорт Бенінказа. Назва перекладається, як зимова диня чи білий гарбуз. Добре росте на різних ґрунтах. Не перезапилюється з іншими сортами.
— Воскові гарбузи не з лякливих. Добре переносять заморозки до 4 градусів. Тому не страшний підзимній посів, якщо замульчувати соломою, — каже Яткевич.
Перед дозріванням гарбуз покривається восковим нальотом, який допомагає зберігатися до весни. Плоди мають м'яку шкірку та соковиту білу м'якоть. Вона пахне більше огірком, ніж гарбузом.
— Якщо хочете, щоб будь-які гарбузи довше полежали, треба вже зараз підживити настоєм з кропиви й кульбаб. Ці рослини вириваю з корінням, ріжу та заповнюю відро. Заливаю водою і настоюю 10 днів. Для підгодівлі беру літр настою на відро води й поливаю ділянку. Для надійності тиждень такого поливу чергую з компостом з амінокислотами.
Змішує 1 л біогумусу та 10 л теплої води, залишає на добу. Розводить водою до кольору завареного чаю і підживлює.
Коментарі