— Цьогоріч весна холодна, то я трохи припізнилася з посівом гарбузів. Головне — справитися у травні. Вже земля прогрівається й насіння швидко проростає, — розповідає Любов Симиренко, 60 років, із селища Станиця Луганська Щастинського району Луганської області.
Гарбузи сіє рядами на відстані 3 м, між рослинами — 1 м. Лунки риє до мокрої землі. Сипле п'ять насінин. Після проростання прориває й залишає по три найкращі.
— Пару років вирощую "крокодилів". Так називаю гарбузи веретеноподібної форми. Вони зелені і з грубою горбистою шкіркою. Плоди по 20 кілограмів. Добре ростуть у тіні біля кукурудзи, — додає Симиренко.
Сорт називається Блакитний Хаббард. Плоди дозрівають за 110 днів. Мають соковиту солодку м'якоть і пахнуть горіхом. Подібний смак і в японських гарбузів Чірімен, Хідемі та Кікудзі. Вони плескаті, ребристі і з сірим нальотом. Від нього плоди здаються оксамитовими. Мають аромат тропічних фруктів. Також смачний сорт Альтаїр, нагадує диню. Його можна їсти сирим.
— Маю перевірений сорт Банан. Його плід росте до метра завдовжки, вагою 10 кілограмів. Смак, як у звичайного гарбуза. Плоди зручно взяти в оберемок і складати, наче дрова.
Коментарі