Ексклюзиви

Найкраще зберігається морква конічної форми

Автор: ФОТО надала Раїса Дрина
  Раїса Дрина з Берестечка Горохівського району Волинської області радить зберігати моркву в поліетиленових мішках із плівки товщиною 100–150 мікронів
Раїса Дрина з Берестечка Горохівського району Волинської області радить зберігати моркву в поліетиленових мішках із плівки товщиною 100–150 мікронів

— У моркви треба обрізувати зелень, залишаючи не більше сантиметра. Так овочі не пов'януть, — каже 55-річна Раїса Дрина з міста Берестечко Горохівського району Волинської області.

Зібраний урожай кілька днів тримає в провітрюваному й затіненому місці. Тоді закладає на зберігання в ящики корінцями вниз. Пересипає тирсою чи піском, вони вбережуть овочі від зайвої вологи. Для захисту від хвороб обсипає товченою крейдою.

— Морква добре зберігається в поліетиленових мішках із плівки 100–150 мік­рон, — говорить Раїса Олександрівна. — Її треба пересипати сухим піском, зробити внизу мішка отвори й покласти на стелаж. Добре лежить у цибулинні, яке захищає від хвороб. Також тримаю урожай в сітках у підвалі.

Температура в приміщенні має становити –3…+2°C. Якщо тепліше, морква починає проростати. Вологість не має перевищувати 90%.

— Найкраще зберігається морква конічної форми. Гірше — циліндричної, погано — рання зі вкороченими коренеплодами. Найбільше подобаються сорти Шантане, Вітамінна та Нантська.

Радить періодично оглядати врожай. При появі сірого чи білого нальоту — негайно видалити вражені та сусідні овочі. Не можна відрізати пошкоджену частину моркви, а решту використовувати в їжу. Бо токсини поширюються по всьому коренеплоду. Це може спричинити отруєння.

Зараз ви читаєте новину «Найкраще зберігається морква конічної форми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути