Любисток відганяє попелиць

Автор: ФОТО НАДАЛА ЛІЛІЯ СТЕЦЮК
  Попелиця висмоктує соки з троянд. Ті слабшають, листя жовтіє і скручується. Через пошкодження у рослину проникають інфекції
Попелиця висмоктує соки з троянд. Ті слабшають, листя жовтіє і скручується. Через пошкодження у рослину проникають інфекції

Шкідники пристосовуються до зміни клімату

— Щороку в розарії селиться попелиця. З'їдає бідні кущі. Після такої атаки мало які оклигують. Від шкідника не захищений жоден сорт, — говорить Галина Чижик, 61 рік, із міста Марганець Дніпропетровської області.

— Жалію, що вчахла кримська роза. Дістала нелегально з Нікітського ботанічного саду. Її вже не вийде купити.

Літні шкідники пристосовуються до зміни клімату. Минулі роки були тільки в суху погоду, а тепер і в дощ. Попелиця висмоктує соки з кущових або в'юнких рослин. Листя жовтіє, скручується. Вражені троянди слабшають, через пошкодження в рослину проникають інфекції.

— Розгортаю рослини й дивлюся, чи є дрібні зелені, сірі або червоні комахи. Всі овальні, як овес. Іноді колонія розростається так, що комахи обліплюють усе листя.

Кожні 10 днів з'являється нове покоління шкідників. Самиця дає до 100 личинок. Попелиця може зимувати на сусідніх кущах, іноді її переносять інші комахи.

— Хоч би що там робили, не буде користі без знищення "перевізників" — мурах. Як їх не віднадити з квітника, понаносять личинок попелиці, — каже Лілія Стецюк, 38 років, із села Успенка Конотопського району Сумської області. — А потім треба заселити туди сонечок. Одне заковтує по кілька тисяч попелиць. Сонечок треба наловити в садку і посадити на кущі троянд. Також вороги попелиці — щипавки та журчалки.

Щоб відігнати мурах, посипає ділянку навколо троянд пшоном чи збризкує ефірною олією лаванди. Або розкладає мед із борною кислотою. Потім переходить до тлі. Струшує пляшку кока-коли і відкриває, щоб вийшов газ. Тоді обробляє з пульверизатора кущі.

— Попелиці не переносять тютюну або чистотілу. Треба взяти щось одне, покришити пів кілограма і залити на два дні відром води. Тоді процідити й долити до 10 літрів. Цим обприскати троянди.

Якщо не вивести попелицю, обліпить медяною росою всі пагони. Ці виділення роблять рослину вразливою до грибків і підвищують ризик появи чорної цвілі.

— Хто не довіряє народним засобам, може пирснути хімікатів. Обробити звечора, щоб на подвір'ї не надихатися. До ранку комахи осиплються на землю. Підходять препарати антикліщ макс, іскра золота, каліпсо спрей, кінмікс, танрек, фітоверм, флористин.

Для профілактики появи попелиці сіють поблизу календулу, любисток, лаванду або чорнобривці. Їхній запах відганяє шкідників.

— Цього року вперше тля перебралася з квітника в садок. Найбільше її на смородині. На листі з'явилися червоні пухирці. Зберу врожай і тоді оброблю кущ.

1 ст. л. тютюну треба настояти три доби в літрі води. Потім додати 3 ст. л. сечовини й розчинений у воді шматок господарського мила завбільшки із сірникову коробку. Суміш зцідити крізь марлю й налити у пів відра марганцівки світло-фіолетового кольору. Обприскати кущі після дощу.

Зараз ви читаєте новину «Любисток відганяє попелиць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути