Городину охолоджують перед закладанням у погріб
— Маю чіткий порядок складання овочів у погріб, тому вони не в'януть і не гниють, — говорить 53-річний Віктор Стеценко із села Гайок Білоцерківського району Київської області. — Основне правило — охолодити городину. Якщо одразу зсипати на купу, почне в'янути.
Викопану картоплю тримає під навісом у тіні добу. Потім перебирає — відкладає пошкоджену чи вражену хворобою. Така може заразити весь урожай. Пізня картопля краще зимує в погребі, ніж рання. Навіть у хороших умовах вона не лежить довго. Засипає картоплю в засіки. Сортову зберігає в дерев'яних ящиках. Їх оббиває лінолеумом для захисту від вологи.
— Картопля не вживається з іншими культурами. Єдиний підходящий сусід — буряки. Їх можна складати поверх бульб. Це зекономить місце. Вони витягнуть зайву вологу. Всі інші овочі та фрукти краще тримати від картоплі подалі.
— Столовий буряк може довго лежати. Гниє та в'яне у погребі, бо люди невчасно його копають. Треба з цим упоратися до кінця вересня. Все, що мав, він уже взяв із землі, — каже Максим Гончарук, 49 років, агроном з Інституту овочівництва та баштанництва.
Оптимальна температура для зберігання буряків +2°C. Що вища, то швидше плоди зів'януть і проростуть. Варто повісити в кутку погреба термометр і слідкувати за показниками.
— Не треба повністю зрізати гичку. Краще вкоротити секатором, залишивши сантиметрові пагони. Тоді буряки взимку не проростатимуть.
Моркву слід зберігати у поліетиленових мішках по 20 кг. У цих коренеплодів часто буває біла гниль. Зароджується вогнищами, і якщо пофасувати овоч меншими порціями, то можна вберегти решту врожаю. Мішок проколюють цвяхом, щоб виходив вуглекислий газ. Можна обсипати моркву розтовченою крейдою. Її потрібно 150 г на 10 кг.
— Овочам після посушливого літа бракує вологи. Тому вони у погребі продовжують в'янути. Треба розбризкувати воду по підлозі або наливати у відерця. Випаровується й зволожує повітря.
Капусту добре зберігає газета. Головки загортають і кладуть на полиці. Або розкладають поверх картоплі. Цибулю можна вкрити старим одягом.
— Люди помиляються, коли у погреби закладають побільше продукції. Ту ж капусту — на банки з консервацією. Шкідливо разом тримати коренеплоди, овочі, фрукти та консервацію. Капуста виділяє етилен, який пришвидшує в інших овочів проростання.
Коментарі