пʼятниця, 17 липня 2020 01:35

Виховати чоловіка: як батьки можуть "каструвати" своїх синів

  Через образ батька і своє ставлення до нього хлопчик пізнає, що це таке бути чоловіком. Фото: pixabay
Через образ батька і своє ставлення до нього хлопчик пізнає, що це таке бути чоловіком. Фото: pixabay

В житті кожного хлопчика є період закоханості у свою матір. Це пробудження потягу до об'єкту протилежної статі, час сильної вразливості. У цей період поряд з дитиною повинен знаходитися батько. Батько, який зможе з любов'ю дати зрозуміти дитині, що мати належить йому, а синові — безліч інших жінок. Але, на жаль, не всі батьки це розуміють. Чоловікові треба поставити собі питання: "Яким був мій батько і яким батьком буду я?"

Відсутній батько

Такий батько цілком може бути присутнім фізично, з'являтися вдома, жити з сім'єю в одній квартирі, але емоційно він відсутній. Сім'я для нього — немов меблі, він не взяв на себе батьківську роль, залишивши її матері або ж іншому чоловікові.

Син відсутнього батька відчуває себе покинутим. Батько кинув його — значить, він не заслуговує на увагу. Такі переживання створюють базу для низької самооцінки. Гостро потребуючи батька, хлопчик або буде вибирати виконавців його ролі зі свого оточення, або створить повністю вигаданий образ.

Коли батько відсутній, необхідна конфронтація може відбуватися в символічному полі. Син злиться на те, що його кинули, у нього формується образ батька-лиходія. Згодом цей образ буде бачитися йому в оточуючих чоловіків, особливо — в наділених владою.

У плані сексуальності син відсутнього батька буде зазнавати труднощів з проявою сили та мужності, можливий страх перед жінками, нерідкі розлади ерекції. Партнерки часто говорять такому чоловікові, що він занадто м'який і ніжний, або вони не можуть по-справжньому відчути його присутність, залученість в процес. Таким чоловікам деколи складно зберігати вірність обраниці.

Компенсувати відсутність батька допоможе власне батьківство, коли чоловік по-справжньому займається сином, щедро ділиться своїм часом, увагою, любов'ю. Також може допомогти наявність в житті чоловіка наставника, який вчить проживати тяготи життя, наповнюючи їх змістом.

Батько, який все забороняє

Занадто строгий батько здійснює символічну кастрацію сина: тільки він собі дозволяє насолоджуватися життям, забороняючи синові найголовніше — дорослішати. Поки вся влада у батька, син залишається маленьким хлопчиком в полоні заборон. Батько позбавляє його можливості співвідносити себе з оточуючими, відчувати свою цінність. Оточуючі завжди здаються йому більш гідними.

Такі обмеження можуть почати переслідувати сина в усіх сферах життя: у відносинах з жінками — суцільні табу, ризикувати в бізнесі — теж не для нього. Питання мужності залишається болючою і слабо освоєною територією. Такі чоловіки не відчувають себе незалежними, їм вкрай складно приймати рішення, спираючись лише на свою думку.

Чоловіки такого типу особливо сильно страждають на ревнощі: всі без винятку здаються йому більш гідними суперниками. Залежно від кількості заборон і того, наскільки жорстокий був батько, різними будуть і сексуальні особливості таких чоловіків. У синів батьків, які все забороняють, бувають розлад ерекції або передчасна еякуляція, і це завдає удару (і не одного) по самооцінці. Часто такі чоловіки щось забороняють своєї обраниці: обмежують її коло спілкування, самі вибирають їй вбрання.

Одна з найважливіших ролей батька - вибудувати в стосунках з сином чіткі і зрозумілі рамки. Це основа виховання. Однак важливо робити це в інтересах сина. Керуючись бажанням влади, прагненням підпорядкувати, провчити сина, легко перетворитися в забороняючого батька.

  Фото: pixabay
Фото: pixabay

Жорстокий батько

Багато чоловіків демонструють мужність через прояв жорстокості. Проте жорстокий батько — серйозна перешкода для становлення майбутнього чоловіка. Сцени насильства і приниження з дитинства зберігаються в пам'яті на все життя, і оточуючі здаються страшними, безпринципними, здатними на жорстокість. Саме з цієї причини багато чоловіків бояться ставати батьками. Їм здається, що батько, цей "згусток жорстокості", відображений у них на клітинному рівні, і цей монстр в будь-який момент може вийти на авансцену, а значить, кошмар з дитинства повториться.

Жорстокий батько, який самостверджується за рахунок сина, в зародку вбиває в ньому мужність. У хлопчика залишаються лише два способи поведінки: зігнутися перед жорстокістю батька або повстати проти неї з усією люттю. Згинаючись, він поринає у вир сорому й самознищення. Повстаючи, перетворюється на клубок нервів, постійного внутрішнього напруження.

В залежності від обраного шляху і сексуальність буде розвиватися відповідним чином. У першому випадку можливе зниження сексуального темпераменту, у другому — ідеалізація жінки, сприйняття її недоступною, аж до нав'язливих сексуальних практик. Будь-які перешкоди виводять такого чоловіка з рівноваги.

Ціною довгої внутрішньої роботи сини жорстоких батьків здатні знайти мир в новій сім'ї, в стосунках з близькими, навчитися жити в радості, а не в зоні постійних бойових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Образ матері: як він впливає на дочку

Батько-рятувальник

Цей образ може здатися досить позитивним. Однак, це модель "з подвійним дном". Дуже турботливий і попереджувальний батько робить не разом з сином, а замість нього.

Такий чоловік занадто включений в життя сина, обмежує його самостійність і навіть радіє невдачам: "Ну ось! Я ж тебе попереджав!" Такий підхід ставить сина в співзалежну позицію. Йому складно самостійно прийняти рішення, думка батька залишається найвагомішою і вирішальною.

Зустрічаються, правда, і такі батьки, які замість "я тебе попереджав" кажуть: "Це не помилка, це досвід", закликаючи сина приймати всі сторони життя, не відчуваючи себе невдахою від кожного промаху.

В плані сексуальності в першому випадку будь-який збій сексуальної функції буде сприйматися чоловіком як повний крах і боляче бити по самооцінці. У другому ж випадку чоловік намагатиметься зрозуміти причину невдачі і, спираючись на цей досвід, уникати обставин, що загрожують його сексуальності.

Батько-страждалець

Багато чоловіків розповідають про батька як про людину слабку, що страждає. Ці страждання можуть бути психологічними (затяжна депресія, що супроводжується випивкою) або соматичними (тривала хронічна хвороба). Так чи інакше, батько не справляється з роллю сильної фігури, так необхідної хлопчикові.

Часто синові вже в юності доводиться зайняти позицію глави сім'ї. Наслідки можуть бути різними: як відчуття переваги над іншими ("Я сильніший за батька"), так і невідступна туга (батько — "абонент поза зоною доступу", відсутній і відсторонений). Може розвинутися надмірний альтруїзм, прагнення зробити всіх щасливими. Такі люди часто стають лікарями, рятувальниками.

Образ батька-страждальця може стати причиною того, що в дорослому віці син не зможе подбати про свою обраницю, в тому числі й у сексуальному плані, очікуючи, що турбота буде спрямована на нього. Сексуальність може сприйматися як складна, обтяжлива область.

  Фото: pixabay
Фото: pixabay

Батько-спільник

Це найприродніша і найконструктивніша модель: батько і син — частини одного співтовариства. Вони діють спільно, без слів беруть участь у своєрідній "таємній змові". Батько ніби говорить: "Ми з тобою однієї крові, ми підкоряємося однаковим законам, вирішуємо одні і ті ж завдання. Давай я покажу тобі, як це — бути чоловіком, а ти спробуєш стати ним, але вже у своєму власному стилі".

Такий батько не прагне надмірно убезпечити сина: він розуміє, що з ранніх років хлопчикові важливо справлятися з відповідним за віком рівнем невизначеності, фрустрації. Він дбайливо перевіряє, наскільки це випробування під силу синові, спостерігає за тим, як через подолання хлопчик рухається до нового рівня розвитку.

Тут відчуваються легкість і свобода, а не спроби піднятися і домінувати. Такий шлях допомагає чоловікові знайти свою справжню силу, в якій є прийняття власної вразливості. Це дозволяє йому стати чуйним і уважним до близьких. І навпаки, віра в невразливість як єдино можливу форму сили віддаляє чоловіка і від оточення, і від самого себе, позбавляє можливості прийняти і пережити складні душевні стани.

У чоловіків, які з дитинства відчувають себе частиною чоловічого співтовариства, гармонійне і здорове ставлення до жінок. Загадкова жіночність зачаровує їх, народжує яскравий сексуальний потяг, що грає всіма відтінками цікавості: бажанням володіти, пізнавати, розкривати, спокушати.

У сексі такі чоловіки не протиставляють себе жінці, не прагнуть підпорядкувати її, перевершувати її. І таке відчуття рівності партнерів при їх значному розходженні дозволяє жити повноцінним, насиченим сексуальним життям.

Суть едипового комплексу - хлопчик відчуває сексуальний потяг до матері і агресивні почуття до батька, бажаючи зайняти його місце поруч з матір'ю. При дії цих протиріч, характерних для дітей 5-6 років, включається механізм ідентифікації: хлопчик в символічному плані ототожнюється з батьком, яким він хоче бути біля матері, і переймає особливості чоловічої поведінки, систему моральних норм і цінностей дорослого чоловіка. Остаточна ідентифікація з одним з батьків настає в підлітковому віці.

Зараз ви читаєте новину «Виховати чоловіка: як батьки можуть "каструвати" своїх синів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути