неділя, 12 липня 2020 01:35

Образ матері: як він впливає на дочку

  Для кожної жінки важливо відставити образ матері в сторону, перестати діяти всупереч або згідно її моралі. Фото: pixabay
Для кожної жінки важливо відставити образ матері в сторону, перестати діяти всупереч або згідно її моралі. Фото: pixabay

Становлення жінки неможливо без материнської постаті. За допомогою жіночого образу дівчинка розуміє, що це таке — бути жінкою. В залежності від того, які відносини між матір'ю і дочкою, будуть закладені основи жіночності.

Існує кілька найбільш яскравих типів матерів та особливостей виховання, яке вони застосовують до дочок. Ці моделі можуть бути виражені в більшій або меншій мірі. Найчастіше стилі комбінуються.

Інфантильна мати

Надмірно емоційна мати, з незрілими проявами в житті. Жінка, яка так і не змогла зайняти дорослу позицію у житті, що користується своєю слабкістю і незграбністю для того, щоб оточуючі вирішували її проблеми.

У спілкуванні з донькою постійно прагне бути "подружкою", можливо навіть купує однаковий одяг. Не може побудувати у відносинах з дочкою необхідних рамок: дитина опиняється в ситуації, коли їй самій доводиться ставати на позицію дорослого.

Часто їх дочки розповідають про те, що за таку матір неодноразово доводилося червоніти, а все життя дорослої доньки присвячена вирішенню проблем інфантильної матері. Якщо в такій сім'ї немає сильної фігури батька, в якості дорослого дочка візьме на себе саме чоловічу роль.

Дочкам інфантильних матерів доводиться створювати образ жіночності і дорослої сексуальності по шматочках - через образи жінок у кіно, через інших жінок в оточенні. Їх сексуальність може бути інфантильна — розкриття своєї чуттєвості вони чекають від партнера, рідко виявляючи ініціативу.

Рух до гармонізації жіночності буде лежати через прийняття в собі дорослої жінки, через осмислення поняття "сили" у жінки. Особливої уваги вимагає вибудовування кордонів у відносинах з такою матір'ю, бо вона може прагнути до надмірного злиття і постійній участі в житті дочки.

Жорстока мати

Така мати наказує своїй дочці (прямим або непрямим способом) відмовитися від сексуальності. Жорстокість може виражатися через слова або дії. Часто такі жінки не задоволені своїм сексуальним життям, і якщо батько живе в сім'ї або бере участь у вихованні дочки, про нього вкрай негативно висловлюється мати і прагне схилити дочку на свою сторону.

Народжуючи в дочці відразу до чоловіків і страх перед іншими жінками, ця мати ставить дитину перед вибором: підкоритися чи бунтувати.

В сексуальності такої дівчинки можуть бути особливі нав'язливі бажання або сценарії. Часто дочки жорстоких матерів живуть безладним статевим життям: позбавлені в дитинстві материнського тепла, вони пропонують своє тіло, щоб натомість отримати любов і ніжність. Регулярно скаржаться на аноргазмію, на те, що у сексі вони не можуть бути вірними своїм бажанням, а насолода партнера для них є першочерговою.

Рішенням таких складнощів може послужити практика "повільного сексу", коли прелюдія розтягується на тривалий час і руху партнерів дуже повільні. При цьому підході з'являється можливість приділити увагу кожному жесту і прийняти ласку.

  Фото: unsplash.com
Фото: unsplash.com

Відсутня мати

Мати, яка не присутня в житті дочки, не вибудовує з нею значущих відносин. Дочка може сприймати себе як зайвий елемент, який заважає матері жити повноцінним життям.

Часто у таких матерів є активне сексуальне життя, а дочка для них або вимушений обов'язок, або "помилка", яка зламала життя. Свою відсутність вони нерідко пояснюють тим, що дочка не така, як матері хотілося б. Все це завдає сильних травм. Дитину все життя переслідує почуття туги, яку можуть відчувати особливо сприйнятливі друзі і партнери.

Саме такі матері виховують пацієнток з сильними психічними розладами: межовий або біполярний розлад.

В сексуальності дочки відсутніх матерів і самі часто "відсутні". Для них практично неможливо перебувати в моменті "тут і зараз", вони занурюються у вигадані світи, відтворюють сюжети вигаданих історій.

В близьких відносинах дуже багато протиріч: їм складно вибудовувати справжню близькість, вони часто демонструють партнеру, що не дорожать ним. Втрата ж відносин для них є більш руйнівними, ніж для інших, — в такій ситуації непоодинокі випадки самогубств.

Гармонійніше розвиваються жінки, в чиєму житті була альтернативна модель жінки: теплої, люблячої, турботливої. Це може бути бабуся, старша сестра, вчителька в школі. Через такий контакт дівчинці вдається зрозуміти і прийняти жіночність.

Якщо такого не було, необхідно спертися на жіночий образ у дорослому віці. Часто це може бути добра і співчутлива жінка-терапевт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 психологічні травми дитинства, які ламають нам життя

Сексі-мама

Це егоїстичний тип матері, яка цікавиться тільки собою, прагне вести максимально егоїстичний спосіб життя, залишаючи дочку осторонь свого життя. Дівчинка бачить матір в кращих нарядах, з яскравим макіяжем, яку хочуть чоловіки.

Материнство для такої жінки — загроза її сексуальної влади. Підростаюча дочка лякає мати, вона може відчувати конкуренцію і всіма можливими способами намагатися задушити жіночність і привабливість своєї дочки. Тому дочка буде відчувати себе негарною незалежно від реальної привабливості, бо в сім'ї є місце тільки для однієї красуні.

Згодом така мати може зазіхати на женихів своєї дочки. Все повинно обертатися навколо неї, вона буде використовувати маніпуляції різної сили для того, щоб інтереси всіх членів сім'ї сходилися на ній.

В сексуальності дочки такий спосіб буде переважним. Немов сексі-мама прищепила їй: "Тільки я маю право на насолоду". Дочці буде складно відчувати насолоду в сексі. Часто виникають труднощі при досягненні оргазму: відчуття власної непривабливості робить той факт, що чоловік її обирає, чимось надприродним. Тому вона готова жертвувати своєю насолодою на догоду його бажанням і комфорту.

Щоб досягти гармонії, дочкам сексі-мам необхідно навчитися приймати свої емоції. Навчитися виражати гнів і протистояти токсичному образу матері і іншим жінкам подібного типу.

Фригідна мати

Це повна протилежність сексі-мами. Фригідна мати поширює навколо теми чуттєвості холод, засуджуючи і принижуючи будь-які прояви сексуальної поведінки у своєму оточенні. Заперечуючи сексуальність, флірт, закоханість, вона вчить дочку бачити в проявах чуттєвості тільки негідне.

Часто дочки в момент підліткового бунту повстають проти установок матері, пускаючись у крайнощі, допускаючи небезпечні ситуації і навіть доходячи до залежностей. В той же час їх сексуальність буде залишатися "в полоні". Чим сильніше навіювана матір'ю установка про те, що це негідно, тим страшніше будуть способи, якими дочка буде намагатися зламати ці окови. Але в більшості випадків ці спроби приречені на провал, вони лише міцніше стягують цей вузол.

Для дочки важливо знайти себе і свою суть поза погляду та точки зору матері. Знайти свою ідентичність важливо кожній жінці, але для дочок фригідних матерів це найважливіше.

  Фото: unsplash.com
Фото: unsplash.com

Псевдолюбляча мати

Це особливий різновид жорстокої, егоїстичної матері, що забороняє, і яка з боку здається милою людиною. Життя її близьких буде сповнене тугою і задушливим почуттям несвободи.

Дочка не зможе поскаржитися на таку матір, на цей домашній терор. Вона ніколи не знайде підтримки і в кінці кінців лише переконається у власній нікчемності.

Очевидне почуття "подвійного послання" буде відчуватися в кожен момент. "Так, доню, іди погуляй з подружками. Кому зі мною тут цікаво буде, нічого, сама якось посиджу", - говорить вона тремтячим голосом. Абсолютно неможливо вибрати правильну поведінку, адже мати завжди знайде спосіб розбудити почуття провини. Для неї це головний інструмент побудови відносин, зосереджених лише на ній одній.

Жінки будуть говорити, що мати ніколи не говорила про почуття прямо, а за допомогою емоційного шантажу змушувала дочку діяти проти своєї волі, але в інтересах матері.

У сексуальності їй постійно буде здаватися, що партнер нещирий з нею. Коли він з радістю згадує минулу ніч, вона буде думати, що тут щось не так і у нього напевно є приховані наміри. Шлях до становлення для таких жінок часто лежить через релігійні або духовні організації, де вони вчаться щирості і прийняттю.

З психологічної точки зору на перше місце постає робота з почуттям провини і навчанням взаємодії зі світом всілякими способами, без маніпуляцій образами і почуттям провини.

Мати-квочка

Вона оточує дочка турботою, практично роблячи з неї божество, якому поклоняється вся сім'я. Бажання дочки — закон, вони часто не просто виконуються, а передбачаються. Її успіхи підносяться до небес.

Часто у матері може бути низька самооцінка, і вона прагне "зцілити" своє не найсприятливіше дитинство за допомогою ідеального дитинства дочки.

Основні підводні камені такого виховання — низька соціалізація дочки і невміння справлятися з фрустрацією. Поступово, в залежності від віку, дитині важливо переживати ситуації, де її бажання стикаються із зовнішнім опором. Це база для стресостійкої здорової особистості.

Без такої бази ми зустрічаємо інфантильну дорослу жінку, схильну до надмірної драматизації всього навколо. Сексуальність дівчини може бути інфантильна, супроводжуватися певними нарядами, театральними позами і перебільшеними емоціями. Також ці жінки можуть постійно змінювати партнерів, не домагаючись від однієї людини усієї палітри потібних якостей.

Ідеальним буде досвід стосунків з чоловіком, який може чітко вибудувати кордони і показати супутниці, що це в її інтересах. Досвід дорослішання, який повинен був відбутися давним-давно, для дочок "квочок" буде дуже болючим. Потрібно чимало любові і віри на краще, щоб через це пройти.

Мати-спільниця

Образ практично ідеальної матері. У неї гармонійно побудовані стосунки з власною сексуальністю. Вона не особливо поширюється з цього приводу, не ділиться деталями і подробицями. Але якщо у дорослому віці дочка запитає про сексуальність матері, вона зрозуміє, що мати була щаслива.

Не маючи прямих відомостей, дочка робить такі висновки за непрямими ознаками: пригадуючи інтонації батьків, як вони уточнювали час, коли вона повернеться додому з вечірки; по сяйву їх облич після вихідних в будинку відпочинку.

Така мати проявляє достатню кількість ніжності до своєї дочки, вона доброзичлива, але все одно залишається матір'ю, не напрошуючись у подружки.

Рости в таких рамках приємно і надійно: неприємні зіткнення із зовнішнім світом можуть і не статися, але дочка переконана: що б не сталося, в яку б халепу вона не потрапила, мати буде допомагати і підтримувати, з нею завжди можна поговорити.

У момент становлення сексуальності мати-спільниця все зробить вчасно: купить перший бюстгальтер, відведе до косметолога в період підліткових висипань, обговорить питання менструації та епіляції, буде рекомендувати дочки гармонійні вбрання. І при цьому буде спокійно приймати дивацтва юності: кардинальні стрижки, рожеве волосся. Якщо дочка запитає, мати поговорить про секс, розповість найважливіші речі, які і не злякають дочку, і не штовхнуть її в обійми до першого зустрічного. Відкриваючи для себе світ, роблячи помилки, дочка буде сміливіше йти по життю, тому що за нею такий міцний тил, який не давить і нічого не вимагає.

У кожної людини є дитячі образи, вони різної сили і глибини. Однак у дорослому віці ми дивимося ширше і далі, і розуміємо: якою б складною не була особистість матері, це пояснюється її власним дитинством і епохою, в яку вона росла.

Зараз ви читаєте новину «Образ матері: як він впливає на дочку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути