середа, 04 січня 2012 20:07

Щоб відмовити дитину від паління, не потрібно на неї кричати

Щоб відмовити дитину від паління, не потрібно на неї кричати

"Моя 13-річна донька почала курити. Вона це приховує, але ж я чую запах. Знайшла в її білизні пачки з цигарками, а в кишені – запальничку. Каже, що це подружок. Але все ясніше ясного. Що робити, щоб вона позбавилася цієї звички?" – запитала бориспільчанка Оксана Іващенко.

Коментує психолог Ірини Білощок.

- Відмовтесь від паління, показуючи своїм прикладом силу волі. Якщо палять батьки чи хоча б хтось із них, нічого дивного, що дитина теж запалила.

Не треба нападати на дитину, кричати і залякувати. Сядьте і поговоріть про шкідливість куріння. Приведіть у приклад спільних дорослих знайомих, у яких через роки паління виникли проблеми зі здоров'ям. Скажіть, що у дівчаток псуються зуби, шкіра, волосся. У хлопчиків стає негарною статура, а м'язи в'ялими. Просто наводьте факти. Без коментарів.

Якщо не ви авторитет для дитини, а хтось інший – а він обов'язково є – зробіть його спільником у цьому питанні. Хай ця людина ненав'язливо поговорить з підлітком.

Можна показати фотографії курців зі стажем, фото їхніх легень. Часто цього достатньо, щоб відбити у дитини бажання смалити.

Є такий варіант - порахувати, скільки середньостатистичний курець витрачає грошей на цигарки. За 10 років вийде астрономічна сума. Спитайте підлітка, чи не краще витратити ці гроші на щось приємніше. Донька знайомих стала так збирати на закордонну поїздку.

Забороняти палити і кожних 5 хв читати нотації не треба. В такому віці діти можуть робити все на зло. Антинікотинову компанію проводьте ненав'язливо. Скажіть ніби між іншим: "Ти бачиш, як відвертаються всі перехожі від дівчини, бо від неї тхне тютюном?".

Часто підлітки починають палити через свою незайнятість. Тому запишіть його в спортивний гурток. Одна клієнтка віддала доньку на баскетбол. І так дівчинці там сподобалося, що коли тренер заборонила курити під страхом звільнення, дівчинка кинула.

Дозвольте дитині самій прийняти рішення. Скажіть, що вона достатньо доросла і розумна, щоб це зробити. Поясніть, що для того, щоб відмовитися від звички, будуть потрібні сила волі і рішучість. Що для цього людина повинна бути особистістю, а ви вважаєте її саме такою. Дитина відчує, що ви їй довіряєте і сприймаєте серйозно. Тому навряд чи зможе обдурити вашу довіру.

Зараз ви читаєте новину «Щоб відмовити дитину від паління, не потрібно на неї кричати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути