Ексклюзиви
понеділок, 13 червня 2016 15:35

Що тато має робити на пологах?

Що тато має робити на пологах?

Період вагітності часто стає часом суперечок та непорозумінь у родині. Так трапляється, бо жінки очікують особливого ставлення до себе. Якого саме — розповідає Юлія Бать, спеціаліст перинатальної сфери. Вона - доула. Надає емоційну, фізичну та інформаційну підтримку жінці в період вагітності, впродовж усього процесу пологів та на початку материнства, пише Fathers Club

Передусім – жінка до пологів має ввійти у відповідний стан: спокій і рівновага, уповільнення, можливість "не думати", тобто уникати інтенсивної інтелектуальної праці. За відсутності перешкод цей стан поступово настає з 30-го тижня вагітності.

Від чоловіка потрібні: підтримка, терпіння і м'якість.

Для початку пологів найсприятливішою є інтимна атмосфера. Саме інтимна, адже пологи дуже подібні до сексу – ті самі гормони, схожі рухи й звуки, такі самі потреби. Мало хто здатен кохатися при сторонніх. Родовому процесу спостерігачі теж заважають. Найлегше розслабитися там, де темно, тепло й тихо. Ніжність і любощі підсилюють викид окситоцину – гормона любові, який є головним у родовій діяльності.

Тому слід допомогти жінці розслабитися і розніжитися. Обійми, пестощі, свічки, аромаолії, масаж стоп, улюблені ласощі – все, що приносить їй задоволення. Наше завдання – не сполохати родову діяльність поспіхом, раннім і різким переміщенням до пологового будинку, переживаннями та потребою щось обдумувати й вирішувати. На початку пологів ви з дружиною можете навіть разом дрімати, заощаджуючи сили. Активну частину пологів, ближчу до появи дитини, не проспиш.

Коли перейми стають частішими, інтенсивнішими і спати чи навіть лежати жінка вже не може, слід збиратися і їхати до пологового будинку. Усі необхідні речі до цього часу мають бути спаковані, ви повинні знати, де вони знаходяться. Майбутня мама має працювати над переймами, розкриттям, а не бігати по дому чи відповідати на численні запитання "а що ще треба взяти?", "а де воно лежить?" тощо.

Також варто заздалегідь озброїтися інформацією про тиждень вагітності, початок переймів, перший день останнього циклу та інші важливі факти життя вашої половинки. Це все запитуватимуть у неї після прибуття до пологового будинку. І ви значно полегшите дружині життя, якщо будете відповідати замість неї.

Що глибше жінка входить у пологи, то гірше вона чує тих, хто її оточує. Причина – домінування гіпоталамуса, інстинктивної частини мозку, над його інтелектуальною частиною. Зазвичай та людина, яка знаходиться поряд безперервно, стає місточком зв'язку між жінкою і персоналом пологового. Тому прохання і вказівки лікаря спокійним і тихим голосом передавайте дружині на вушко.

Кожні наступні перейми наближують появу малюка, все більше охоплюють відчуттями жінку, і тому говорити зв'язно і ввічливо їй стає складно. Якщо знову провести паралель із сексом – чи ведемо ми інтелектуальні бесіди за хвилину до кульмінації? Важливо передбачати, відчувати і діяти делікатно. Коли робите масаж, "трішки вище" на спинці – це 1-2 сантиметри, а не 10. "Дай" може означати воду, серветки, телефон та ін. Не завжди з першого разу вгадаєш бажання жінки, у неї можуть бути емоційні реакції, але вони швидкоплинні. З підтримкою близької людини народжувати легше.

Якщо ви готові бути терплячим і зберігати внутрішню рівновагу – ви станете чудовим партнером для пологів вашої половинки. Якщо для вас думати про пологи – вже стрес, можна попрацювати над зміною свого ставлення. Поспілкуватися з "бувалими" татусями або знайти курси для майбутніх батьків. Можна допомогти коханій знайти для пологів іншого партнера – маму, досвідчену подругу, доулу (професійну помічницю при пологах). Усі ці варіанти – прояв піклування про майбутню дитину та її маму, і який з них підійде вашій сім'ї – спільний вибір подружжя.

Чому зберігати спокій так важливо? Гормони стресу дуже заважають пологам. Адже адреналін є інгібітором (пригнічувачем) окситоцину, а ще він передається оточенню. Тобто страх тата стає страхом мами, а для мами це ланцюжок страх–напруження–біль, який сповільнює процес пологів.

Часом неспокійного тата просять вийти з пологового залу. Це тимчасово, не варто сприймати таке прохання особисто. Якщо така потреба з'явилася – результат (народження дитини) не за горами.

Народження дитини – подія, щастя, таїнство. А також – фізіологічний процес. Він супроводжується звуками, які свідчать не про страждання, а про інтенсивну працю – як у спортсменів. Також є відходження вод, піт, інші виділення: пологи часто бувають "мокрими". І якщо жінка відчуває, що робить щось некрасиве, неприйнятне, – вона починає стримуватися і затискатися. Щоб цього не сталося, дайте зрозуміти своїй коханій: усе, що з нею відбувається, – нормально, ви приймаєте її всю. Не стидайтеся проявляти любов, ніжність, кажіть приємності та підбадьорюйте.

Кожна жінка вміє народжувати, ця сила в ній закладена природою. Але початок материнства – вразливий період. Ви – безпека й опора своєї дружини. І коли щаслива подія (народження малюка) станеться – дружина згадуватиме вашу підтримку та віру в неї з великою вдячністю, теплом і навіть захопленням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як мами допомагають своїм донькам народжувати: зворушливі фото

Зараз ви читаєте новину «Що тато має робити на пологах?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути