Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2012 14:15

При першій вагітності резус-конфлікту можна не боятися

При першій вагітності резус-конфлікту можна не боятися
Фото: reporter.pl.ua

"У мене негативний резус крові, а в чоловіка — позитивний. Зараз я вагітна другою дитиною. Перша народилася здоровою, але зараз мій організм почав виробляти антитіла — бореться із плодом. Щодва тижні здаю аналіз крові. Вже вкололи препарат, він захищатиме дитину від мого імунітету", - каже киянка Марина Леоненко, 29 років.

Лілія Давид, головний лікар клініки репродуктивної генетики "Вікторія" каже, резус — це білок, який циркулює по крові. 75% людей його мають, решта — ні. Таких називають "резус-негативними". Це не патологія, а особливість організму.

"Резус-конфлікт може з'явитися при вагітності і переливанні крові. Він розвивається тільки тоді, коли у мами "мінус", а у батька - "плюс". Якщо у пари резус однаковий, небезпеки для плоду немає. Але коли дитина унаслідує позитивний резус батька, організм мами захищається від плоду."

Білок-резус через плаценту потрапляє у кров матері. Імунітет сприймає його як чужорідний, починає виробляти антитіла і боротися із плодом.

"Антитіла матері руйнують еритроцити плоду, від цього у дитини порушуються функції печінки, селезінки. В тяжких випадках розвивається гемолітична хвороба — несумісність групи крові і резусу."

Резус-фактор у крові дитини встановлюють із третього місяця дитини в утробі. З цього часу резус-антигени починають поступати у материнський організм. Парам, які планують мати дитину, лікар радить здати аналіз крові на резус-фактор за кілька місяців до зачаття.

"Якщо при цьому виявили негативний резус, вагітніти жінці не забороняють. Бо перша вагітність зазвичай проходить без ускладнень. Вірогідність резус-конфлікту дуже мала — 7-10%. Плід сам справляється з антитілами, бо вони не дуже шкідливі."

У першому триместрі жінка має здати кров з вени. За цим аналізом визначають, чи успадкував плід позитивний резус батька.

"Коли плід успадкував резус батька, треба слідкувати, щоб антитіла у крові матері не підскакували й не опускалися. Кров на аналіз у першій половині вагітності здають раз на місяць, якщо все в порядку і антитіла не наростають. У другій половині — не рідше ніж раз на два тижні. Треба також періодично робити УЗД — перевіряти, як розвиваються органи дитини."

Через 2 години після перших пологів жінці колять антирезусний імуноглобулін. Це препарат, який зв'язує антитіла і не дає їм проникати до плоду. Адже є ризик, що під час другої вагітності антитіла діятимуть на плід утричі сильніше.

"Якщо жінці із негативним резусом робили переливання крові чи аборт, цей препарат треба вколоти у перші 72 години після процедури. Тоді під час змішування крові резус-конфлікту не буде."

 

Зараз ви читаєте новину «При першій вагітності резус-конфлікту можна не боятися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути