




В Японії обід - це більше, ніж просто прийом їжі. Що в ньому такого незвичайного, ви дізнаєтеся з цієї онлайн-екскурсії в одну зі шкіл, розташованій в Сайтамі.
Маленька школярка Yui розповіла, як виглядає звичайний обід в її школі:
"5 працівників шкільної їдальні за 3 години готують обід для 720 осіб. Картопля, яку вони чистять, була вирощена шестикласниками на шкільній фермі.
Сьогодні на обід риба з грушевим соусом (груші, до речі, також вирощені в шкільному саду), пюре, хліб, овочевий суп і молоко.
Кухарі розподіляють їжу по спеціальним контейнерам для кожного класу. Все це розміщується в одній кімнаті.
Після 4-го уроку учні дякують вчителю за проведений урок. Тепер час обіду, який триває 45 хвилин. Як ціле заняття!
Учні надягають такі халати, шапочки, маски на обличчя.
Обов'язково миють руки і користуються гелем-санітайзером.
Чергові відправляються за контейнерами з їжею. Але для початку вони дякують кухарям за приготований обід.
Молодші школярі перевозять обід у візках.
Є чергові по молоку. Вони роздають кожному по пакету. Також розливають суп.
Після сервірування чергові звітують, скільки їжі залишилося. Нічого не повинно пропасти.
Вчитель обідає разом з дітьми. Перед тим, як почати трапезу, він повідомляє, звідки пішли продукти, які зараз лежать на столах у дітей.
Після обіду діти сперечаються на кулачках, кому дістанеться молоко, що залишилося або риба. Адже ми пам'ятаємо, що нічого не має пропасти.
Крім того, учні розгортають пакети з молоком. Упаковка відправляється на переробку.
Всі обов'язково чистять зуби після трапези.
Пакети з-під молока складають в кошик, промивають їх водою, залишають на добу сушитися, а потім відносять в спеціально відведене місце, звідки їх забирають на переробку.
Брудний посуд школярі відносять самі. Малюки відвозять посуд на візках до ліфтів.
О 13:10 настає період прибирання, який триває 20 хвилин. Діти миють підлоги в класах, коридорах, туалетах, підмітають на шкільному подвір'ї".
Японці привчають дітей до праці з ранніх років. Вони знають, що продукти даються не просто так, їх потрібно для початку виростити. Все організовано просто приголомшливо!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Японії офіційно прийняли в школу робота-гуманоїда
Коментарі