середа, 05 грудня 2012 12:30

Діти ковтають монетки та персні з діамантами
7

Фото: Фото: Таїса Олійник

"Найдорожче, що ми діставали зі стравоходу дитини, — розповідає Людмила Трембач, 47 років, лікар ендоскопіст Національної спеціалізованої лікарні "Охматдит" - був золотий перстень з діамантом. Батьки звісно не залишили його нам для колекції. Буває діти ковтають хрестики та медальйончики, але найчастіше - монетки. Блискучі та великі, вони подобаються дітям найбільше."

У лікарів- ендоскопістів Національного центру "Охматдит" за кілька років зібралась ціла колекція предметів, які проковтнули діти. Людмила Тримбач показує дві пластикові коробочки, де вони зберігаються. Коробочки до країв наповнені різними предметами.

"Ось маніпулятор соплевідсосу, який проковтнула 10-місячна дитина, - виймає з коробки і кладе на стіл. - Ось кісточка. Бабуся давала сливи онуку для кращого травлення. Ось руль від іграшкової машинки. П'ятаки. Діти люблять їх ковтати найбільше. Більше десятка батарейок. Камінчики - прикраси для ваз. Їх не можливо витягнути звичайними інструментами. Потрібна спеціальна сітка, яка розкривається у шлунку та захоплює камінчик.

Каже, що предмети найрізноманітніші. Але найнебезпечніші з них - батарейки та кульки від магнітної головоломки.

"Батарейки можуть пропалювати дірки у стравоході та шлунку. Це лужні елементи, а в шлунку — кислота. Виникає хімічна реакція. Подивіться на цю батарейку, - показує одну, - вона чорна, по краях — бахрома. Встигла так окислитись за півтори доби, поки стояла в стравоході. Магнітні кульки небезпечні тим, що коли дитина ковтає їх з певним проміжком часу, вони притягують одна до одної всередині і проривають дірки в органах."

Розповідає, що лікарі-ендоскопісти працюють спеціальними інструментами. Вони називаються "крокодил" та "щур". Для дітей маніпуляцію роблять під загальним наркозом.

"Якщо предмети невеликі та не небезпечні, ми рекомендуємо почекати до 2 тижнів, щоб вони вийшли самі. Коли маленька дитина проковтнула монету у п'ять копійок, необхідно звертатися до лікарів. Сама вона не вийде. Були такі ситуації, коли п'ять копійок стояли місяць та довше у стравоході. Дитина кашляла, а батьки не знали що з нею. Через монету утворились рани в стравоході. Якщо проковтнули батарейку чи магнітні кульки - до лікаря потрібно звернутися терміново."

 

Зараз ви читаєте новину «Діти ковтають монетки та персні з діамантами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути