Ексклюзиви
четвер, 19 квітня 2012 18:27

Через гіперопіку діти починають ненавидіти батьків

Через гіперопіку діти починають ненавидіти батьків

"Мама постійно все вирішувала за мене, - розповідає рівнянка Олеся Лукашевич. – У садочку малювала за мене малюнки, у школі – писала твори і робила рівняння. Купувала мені усе, що я забажаю. Тато не мав на мене часу за роботою, а мама вкладала у мене всю душу. Спочатку мені це подобалось: мама не заставляла мене прибирати у домі, сама прала  і прасувала мої речі, готувала сніданки, виряджала у школу".

Вперше Олеся посварилася з мамою у 7 класі.

"Я здружилася з дівчиною Ірою, а мамі вона не подобалась. Вона мені день і ніч торочила, що я неправильно роблю, що з цею Ірою зв'язалась. Почала нав'язувати мені доньок своїх подруг. Але я не хотіла, аби мама вибирала за мене друзів. Вже тоді ця гіперопіка почала мене дратувати".

Більше сварок стало у старших класах.

"Мама називала мене істеричкою, але все прощала, бо вважала, що причиною наших конфліктів є перехідний вік. Їй постійно не подобались хлопці, з якими я зустрічалась, ходила в кіно і на танці. Мама щодня була у школі. Питала про мою успішність у вчителів, а однокласники думали, що вона носить взятки і випрошує для мене хороші оцінки. Коли просила маму не приходити у школу, вона сердилася, плакала, казала: за що мені така кара".

Дівчина згадує, як закінчувала школу.

"Випускну сукню ми купили ту, яка сподобалась мамі. Я хотіла вступати на іноземну мову, але мама вирішила, що я стану економістом. Вже півтора роки зустрічаюсь з хлопцем, який не подобається мамі. Ще до знайомства з ним вона вирішила, що він мене не вартий. Зробила з незнайомої людини свого ворога номер один. А я його люблю. У серпні ми хочемо побратися. Мама проти, але це мій вибір. Вона повинна з ним змиритися".

"Надмірна турбота про дитину, оточення її підвищеною увагою – це перші ознаки гіперопіки, - вважає львівський психолог Олексій Розинський. -  Гіперопіка проявляється завищеною увагою, постійним триманням дитини коло себе, нав'язуванням власних поглядів дитині. Батькам треба усвідомити приховані мотиви своєї поведінки. Наслідком гіперопіки може стати  соціальна безпорадність та егоїзм дитини. Змініть ставлення до свого чада, бо дуже швидко можете втратити його. Через гіперопіку діти починають ненавидіти батьків. З таких сімей діти часто йдуть здому, починають робити наперекір батькам – вступають у субкультуру, починають вживати алкоголь і наркотики, наперекір укладають ранні шлюби".

Зараз ви читаєте новину «Через гіперопіку діти починають ненавидіти батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути