понеділок, 11 квітня 2016 12:52

Як заспокоїти дитину за кілька хвилин: метод "приєднання"

Як заспокоїти дитину за кілька хвилин: метод "приєднання"

Істерика у дитини - явище поширене. Багато батьків стикаються з цією проблемою і найчастіше намагаються впоратися з нею в категоричній формі: грубо зупиняють, кричать або ігнорують малюка в цей момент. Але, як показує практика, ці способи малоефективні. Що ж робити?

Дорослому, щоб зрозуміти і "вплинути" на своє чадо, треба зрозуміти, як працює мозок дитини. Тобто - звернутися до науки. Навіщо? Непорозуміння між дорослими і дітьми часто відбуваються тому, що ми по-різному думаємо. У дорослих переважає логічне мислення, а діти більш емоційні і у них переважає образне мислення. За образне мислення відповідає права півкуля мозку.

Для чого нам дана права півкуля? Вона відповідає за емоції, уяву, мрії. Ліва півкуля - за операції з числами, логіку, мову. Між півкулями знаходиться мозолисте тіло, яке складається з безлічі нервових волокон. По цим волокнам відбувається "спілкування" двох половинок головного мозку. Завдяки цим знанням ми можемо допомагати дитині "перемикатися" з однієї півкулі на іншу. Яким чином це можна зробити? І найголовніше, для чого?

Метод "приєднання"

Уявімо собі ситуацію: пізній вечір, дитина не хоче йти спати, вередує і закочує істерику. Що ми робимо в таких випадках? Найчастіше говоримо: "Зараз пізно, завтра рано вставати, треба гарненько виспатися". Намагаємося достукатися до свого рідного, але такого шкідливого малюка за допомогою логічних доказів. Ми "стукаємо-стукаємо", а він не чує! Чому? Відповідь проста. У дитини в момент істерики задіяна права півкуля, відповідальна за емоції. Тому, коли їй приводять логічні аргументи, дитина їх чує, вона розуміє, але не приймає їх. У такій ситуації, картина виглядає приблизно так, як співається у відомій пісні: "Ти на суші, я на морі ... ми не зустрінемося ніяк". Що потрібно зробити в це момент? Як допомогти дитині?

Багато батьків інтуїтивно відчувають, як вчинити в такій ситуації. Вони підходять до дитини, підсаджуються до неї, обіймають. Відбувається "приєднання" до правої півкулі мозку, яка відповідає за емоції. У цей момент дитина усвідомлює, що її розуміють, а якщо розуміють, значить і приймають. Хочеться віддати належне батькам, які роблять саме так. Можливо, вони не до кінця усвідомлюють, чому вони так себе ведуть, але це наймудріший крок батьків назустріч до дитини. З наукової точки зору це - ще й найефективніший крок в ситуації, коли у дитини задіяна права півкуля. Кілька хвилин в такому перебуванні дозволяє дитині заспокоїтися.

Коли дитина заспокоюється, вона вже може логічно думати. У цей момент батьки можуть працювати з лівою півкулею малюка, вислухати його аргументи, поміркувати про оптимальне рішення проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вкласти спати малюка за одну хвилину: відеоексперимент

Зараз ви читаєте новину «Як заспокоїти дитину за кілька хвилин: метод "приєднання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути