субота, 23 квітня 2016 21:10

Як називають дітей в Україні: модні та рідкісні імена

Як називають дітей в Україні: модні та рідкісні імена

До вибору імені для дитини варто поставитися дуже серйозно, стверджує психолог Наталя Кухтіна. Адже це не жарт – батьки визначають слово, яке людина потім чутиме найчастіше у своєму житті.

"Кожен звук, літера, коли вона вимовляється, має певну вібрацію, яка з наукової точки зору викликає певний резонанс клітин нашого мозку. Людина на один звук реагує так, на інший – інакше, тому ім'я дуже впливає на її психологічну характеристику", - каже психолог.

Від початку року в Україні були популярними близько 60 імен, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України. Серед жіночих – Анна (Ганна), Дар'я (Дарина), Софія, Діана, Марія, Вікторія, Тетяна, Крістіна (Христина), Єлизавета, Ангеліна, Вероніка. Крім того, популярністю користувалися імена Аліна, Каріна, Валерія, Єва, Катерина, Олександра, Поліна, Яна, Ольга, Ірина, Юлія, Аріна.

Серед чоловічих імен найпопулярнішими були Артем, Денис, Даниїл (Данило), Олександр, Андрій, Богдан, Дмитро, Нікіта (Микита), Назар, Кирил (Кирило). Популярними були також імена Віктор, Віталій, Гліб, Єгор, Іван, Ілля, Артур, Вадим, Тимофій, Михайло, Павло, Микола, Євген, Сергій, Арсен, Юрій, Тимур, Давид та Марк.

В усіх регіонах залишаються популярними такі давньослов'янські імена, як Владислав, Станіслав, Ярослав, Святослав, Ростислав.

При цьому, деякі імена є дуже поширеними в одних регіонах України і менш популярними в інших. Зокрема, серед лідерів на Закарпатті, Харківщині та Сумщині – ім'я Ксенія. Натомість на Полтавщині воно значно поступається іншому лідерові – імені Уляна. Серед чоловічих імен у Рівненській і Тернопільській областях дуже часто зустрічається Микола, проте у Львівській він поступається Олегові, Василю і Остапу.

Чимало із незвичних імен, які реєструвалися, є рідкісними не лише в Україні, але й у світі: Домисла, Далья, Оліанна, Влоята, Саліна, Патрина, Алєгра, Кіпріада, Черана, Боцана, Софра, Леайда, Лерія, Еджі, Камо, Велі, Рудій, Айва, Лаліджан, Хрусталіна, Русаліна, Антос, Хрізон, Гдан.

У першому півріччі цього року були зареєстровані діти з іменами: Калина, Талія, Мила, Султан, Емір, Іслам, Мілан.

Популярні також біблійні, міфічні або історичні імена. Від початку 2010 року зареєстровані діти з іменами: Аврора, Афіна, Аріадна, Юнона, Даяна, Даная, Деметра, Венера, Вірсавія, Клеопатра, Єва, Адам, Авраам, Єлєзар, Діоніс, Дарій, Лука, Матвій, Аскольд, Нестор, Амур, Серафим, Максимус, Рафаель, Платон, Тамерлан, Меркурій.

А найдивовижнішими іменами, якими від початку року нарікали новонароджених дітей в Україні, виявилися жіночі імена: Азимаой, Султанпаша та чоловічі імена: Віват, Ейлей, Йосеф-Север'ян, Северін-Ілларіон, Мартін-Лютер та Добриня-Никитич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розмовляти з дитиною, щоб вона виросла щасливою

Зараз ви читаєте новину «Як називають дітей в Україні: модні та рідкісні імена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути