четвер, 20 жовтня 2016 22:35

4 важливі міфи про материнство: реальні приклади
6

  http://www.23-59.com.ua/
http://www.23-59.com.ua/

Добірку поширених міфів про материнство, а також їх спростування на прикладі переможниць премії Мама року 2016, пропонує Ivona

Міф 1. На грудному вигодовуванні не можна займатися спортом

Існує думка, що під час тренувань у кров виділяється молочна кислота, яка може сильно змінити смак молока, і дитина відмовиться від грудей. Також кажуть, що спорт при грудному вигодовуванні небезпечний, бо під час тренування організм жінки втрачає велику кількість рідини, і це може відбитися на обсязі грудного молока.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 дій, які зроблять вас хорошою матір'ю

Оксана Тріфонкова, керівник танцювального клубу, через місяць після пологів повернулася до роботи і тренувань. Вона перемогла в номінації Успіх.

"Спортом займаюся з 3-х років. Всю вагітність я робила невеликі навантаження, розробила гімнастику для вагітних, займалася з вагітними матусями, такими як я на той момент. Народила і вже за місяць вела заняття. Зараз моїй доньці зараз 1 рік і місяць, я досі успішно годую грудьми".

  Оксана Тріфонкова Прес-служба
Оксана Тріфонкова Прес-служба

"Навантаження одразу давала собі середнє, відновлювалася сама. Через 2 тижні після пологів, робила розтяжки, вправи для всього тіла, невеликий комплекс вправ для себе. Дотримуюся правильного режиму харчування і пиття. Нічого жирного, смаженого, молочного, кольорового. Так було перші півроку, потім почала потроху розширювати раціон. З м'яса їм птицю. Не їм шоколад, цукерки, копчене, цитрус вже більше року. Багато п'ю, особливо води і гарячого чаю або просто окропу".

Оксана перевірила на своєму прикладі вплив спорту на лактацію.

"Чим більше займаюся і п'ю, тим більше молока прибуває. Головне правило: через однакові інтервали прикладати дитинку до грудей. У перші місяці годувала через кожні 3 години. Провела 2 заняття, прийшла додому, погодувала, попила чай і знову на заняття. І стрибала я так само, як і всі. Обов'язкове правило - годувати вночі, коли посилено виробляється гормон пролактин, який відповідає за обсяг молока".

"Ще одне правило успішної лактації - сон, відпочинок. Як тільки малюк спить, я також намагаюся все кинути і прилягти хоча б на 30 хвилин. Цього мінімуму досить, щоб поповнити запас енергії. У мене в групі фітнесу чотири мами, які народили зі мною в інтервалі 2 місяці. Усі - в прекрасній формі і всі годують", - додала жінка.

Міф 2. Мама не повинна працювати

Мама в декреті втрачає кваліфікацію (а три дитини - майже офіційний привід оголосити себе домогосподаркою).

Дискусія про те, чи може мама працювати, навряд коли-небудь закінчиться - завжди будуть прихильники різних точок зору. Переможниці премії Мама року Лілія Усік (мама трьох синів) і Катерина Купченко (мама дівчаток-трійнят) не бачили приводу відмовлятися від самореалізації.

  Лілія Усік Прес-служба
Лілія Усік Прес-служба

"Як мені вдається самореалізуватися? Просто не можу жити інакше. Люблю рухатися, працювати", - розповідає Лілія Усік, переможниця в номінації Натхнення. - "Мені було дуже нудно сидіти в декреті. Але і тоді, маючи грудних дітей, я брала активну участь в організації масових заходів, здобувала другу вищу освіту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-10 радощів декретної відпустки

"Коли прийшла війна, не змогла сидіти, склавши руки. У квітні 2014 року возила з рідними допомогу в тренувальні табори. Потім в АТО і на передову. Щодо моїх дітей - вони пишаються тим, що їхня мама волонтер, що фото їх мами публікують в газетах. Знаю одне - якщо ти небайдужий і хочеш допомогти, ти знайдеш і час, і можливість, аби це зробити".

  Катерина Купченко Прес-служба
Катерина Купченко Прес-служба

Катерина Купченко, переможниця в номінації Велике Серце, розповіла, як поєднати роботу і дітей.

"Це просто, якщо правильно розставити пріоритети. Перш за все, для себе, щоб було комфортно. Вихід на роботу з декретної відпустки для мене був стресом. Відчувала, що перестала бути незамінним та ідеальним працівником, як раніше. Було дуже складно це прийняти".

"Коли доньки пішли в дитячий сад, вони почали хворіти, я брала лікарняні і розривалася між бажанням бути ідеальним працівником та ідеальною мамою. Потрапила під скорочення, багато переживала. А потім мене відпустило. Зараз у мене є відмінна робота зі стабільною зарплатою і прекрасними колегами, готовими підтримати в будь-яку хвилину, є хобі, від якого я отримую задоволення і трошки доходу "на нову помаду".

Міф 3. Працююча, зайнята мама не встигає приділяти увагу сім'ї

Олена Гулицька, переможниця премії Мама року в номінації Успіх, почала працювати в декретній відпустці.

"Заробляти стало необхідністю. Ми з чоловіком вирішили відкрити свою справу - виробництво дитячих іграшок. Для мене було важливо зберегти контакт з дітьми, тому в хід йшли всі доступні способи спільної роботи. Наприклад, слінг. На третій день після пологів мені потрібно було прийти в банк з новонародженою Таїсією. Співробітниця, з якою ми працювали багато років, здивувалася, але зрозуміла мене".

  Олена Гулицька Прес-служба
Олена Гулицька Прес-служба

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

"Коли прийшов час купувати для молодшої доньки візок, у мене було три критерії: він має бути легким, поміщатися в авто, зі зйомним кошиком. Ці функції допомагають мені якомога більше бути з дитиною і при цьому - в робочому режимі. Навіть, коли я виконувала роботу по дому, дочка була завжди зі мною, а поки вона спала - я працювала".

"В 1,2 роки Таїсія пішла в садок. Точніше, під час прогулянки дітей на вулиці, я приводила до них доньку, і у мене було два години для роботи. Це не поширене явище, крім мене так ніхто не робив. Але всюди працюють люди, завжди можна пояснити ситуацію, попросити, домовитися. Часто дочка буває зі мною на зустрічах. Для цього вожу з собою змінний одяг, більш офіційний. Ще Таїсія буває зі мною на виробництві. Іде звідти вся в фарбах, але це не така велика ціна за можливість розвиватися і бути поруч з рідними", - додала жінка.

Міф 4. Дітям не важливо, як вони одягаються

В умовах сучасного світу батькам все складніше дозволити собі одягати дитину в модний та якісний одяг. Малюки дуже швидко ростуть, одягу і взуття вистачає на пару місяців. Тому часто батьки вважають, що зовнішньому вигляду дитини не обов'язково приділяти увагу, адже їм все одно.

Наталія Думка-Солтіс, переможниця премії Мама року в номінації Стиль, розповіла: "Моя дочка зазвичай ходить в тому, у що я одягну її, однак вона розуміє, що таке гарні шортики або платтячко. Вона біжить до дзеркала і милується собою. При покупці вона теж бере в руки красиві, яскраві речі".

  Наталія Думка-Солтіс Прес-служба
Наталія Думка-Солтіс Прес-служба

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вагітні вигадали кумедні костюми для животів

"Вона вже з маленького віку звикає до красивого зовнішнього вигляду і це, на мій погляд, не шкідливо. Головне, все в міру. Дитина завжди копіює маму і дуже добре, коли вона слідує хорошому прикладу. Дочка вже в 1 рік і 10 місяців звикла доглядати за собою: чистить зубки, використовує, як мама, парфуми і гігієнічну помаду, а ще заколочки, мамину біжутерію і навіть пробує взувати туфлі на підборах".

Нагадаємо, мати 14-дівчат буде народжувати, поки не подарує чоловікові спадкоємця

Зараз ви читаєте новину «4 важливі міфи про материнство: реальні приклади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути