середа, 20 лютого 2019 09:54

Жінка принесла 27 косметичних наборів

Благодійні організації тимчасово не приймають пожертв

Австралійські благодійні організації просять людей тимчасово не приносити одяг і взуття. Склади переповнені після запуску в січні цьогоріч телешоу "Прибирання з Марі Кондо". Після виходу п'ятої серії передачі обсяг пожертв зріс утричі. У США також кажуть, що не встигають розбиратися з усім

Вайолет СМОТ, 31 рік, соціальний працівник, Лексінгтон, США

Ми співпрацюємо з двома благодійними організаціями. Люди можуть залишити речі в ящиках для пожертв. Раніше забирали їх раз на сім-десять днів. Зараз треба щодня.

Нам довелося закупити більше бензину, найняти сортувальників. На це пішов увесь бюджет до кінця березня. Кілька меценатів погодилися оплатити роботу.

Зараз маємо одяг для всіх безхатьків району. Також змогли одягнути дітей із неблагополучних родин. Але є вісім великих контейнерів еротичної білизни й іграшок із секс-шопу. Волонтери поки що не позбуваються їх. Кажуть, є багато самотніх жінок, які таким цікавляться.

Пожертвували рекордну кількість подарункових наборів. Після Різдва завжди їх отримуємо, але в такій кількості – вперше. Одна жінка принесла 27 косметичних наборів. Розсилаємо їх у лікарні, притулки для дівчат і жінок у скруті.

Автор: signalhfx.ca
  Жінка перекидає одяг у контейнер для збору допомоги хворим на діабет у Канаді. Таких встановили понад три тисячі по всій країні
Жінка перекидає одяг у контейнер для збору допомоги хворим на діабет у Канаді. Таких встановили понад три тисячі по всій країні

Мусимо доплатити за утилізацію цілковитого непотребу. Є десяток матраців із величезними плямами. У хімчистці сказали, дешевше їх викинути, ніж відіпрати. Є гори дірявих речей. Одяг із плямами також не можемо жертвувати. Частину забрали притулки для тварин, але вони теж забезпечені ганчірками на кілька місяців уперед. Старі весільні сукні пропонуємо театрам. Змогли прилаштувати дві. А маємо їх понад 40. Серед одягу для немовлят регулярно натрапляємо на брудні підгузки. Це все треба відсортувати й вивезти.

Рендал ПЕРСІ, 45 років, аналітик, Нью-Йорк

Проблема в тому, що метод Марі Кондо прийшов через телебачення трохи усічений. У книжках вона пропонує позбуватися речей, що "не випромінюють радості". І далі не впускати в дім подібних. Але ця філософія меншого й усвідомленішого споживання в процесі загубилася. Марі каже, що вона в роботі наголошує на тому, що впорядкований будинок не хотітиметься забивати мотлохом.

Організація простору перетворилася на великий бізнес. Хоч це суперечить ідеям Кондо. Та наголошувала, що навести лад можна без найменших інвестицій. Натомість уже продають контейнери, щоб складати речі за методом Марі. Три коробки коштують майже 90 доларів.

Кондо готує спеціалістів з організації простору у 31 країні. Два роки тому все на­вчан­ня вона проводила сама. Зараз не завжди навіть зачитує вступну лекцію. Курс коштує 2,2 тисячі доларів за два з половиною дні. Притому приймають не всіх. Із заявкою треба заповнити тести. Там перевіряють, чи читали обидві книжки Марі. Далі треба надіслати фото свого дому, організованого за методом Кондо. У шафах має бути принаймні третина вільного місця, а речі складені рулончиками. Після теоретичних занять мають 50 годин практики. Основна ідея: ставитися з повагою до будь-якого будинку і допомогти людям коректно. Потім складають письмовий іспит. Тільки тоді консультанта включають до списку сертифікованих спеціалістів. Щоб залишатися в базі, треба щорічно сплачувати 500 доларів внеску. За годину роботи такий спеціаліст бере 100–120 доларів. На комору чи гардеробну йому треба 5–6 годин. У Нью-Йорку до них черга. Знайома за організацію трикімнатної квартири заплатила майже 4 тисячі доларів.

Патрісія ЧЕСТОН, спеціаліст з організації, 48 років, Сідней, Австралія

У черзі до мене – понад 20 будинків. Не маємо права приходити у два за один день. Це надто складно психологічно. Помічаю, що роблюся дратівливою через 4–5 годин роботи.

Дуже пишаюся своїми клієнтами. Минулого тижня жінка змогла позбутися всіх подарунків від свекрухи. Це був дорогий колекційний посуд. Але на всіх предметах – тріщини або помітні сколи. Перекупники ним не цікавилися. Ми подумки подякували тій жінці за добрі наміри й турботу, але посуд викинули. В іншому будинку, в комірчині, добралися до 30-річних запасів їжі. Не варто й говорити, що іржава банка зеленого горошку не має іскор радості та щастя. Ще одній клієнтці допомогла позбутися різного кондитерського начиння. Та змогла почати нове навчання, не пов'язане з їжею.

Щоб навчити клієнтів відповідальніше ставитися до дому, заохочую позбуватися непотребу. Ми влаштовуємо гаражні розпродажі, публікуємо речі на сайтах продажів. Я проти того, щоб усе непотрібне просто мішками вивезти в якусь благодійну організацію. Це перекладання відповідальності.

Безлад у будинку – це завжди страх і сором. Сором за те, що не можеш дати цьому лад, що стільки грошей витратили на непотрібне, що не тішишся подарунками. І страх так і не впоратися з усім. Організатори простору допомагають дати раду. Людям складно зробити все від початку до кінця за допомогою відео і книг. На певному етапі ресурс закінчується – і стає ще гірше. Перша моя клієнтка не могла нічого зробити, коли усвідомила, що має понад 200 наборів для рукоділля. Вона дивилася на цю гору і плакала. Ми залишили 40. Решті були дуже раді в будинку для літніх.

Зараз ви читаєте новину «Жінка принесла 27 косметичних наборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути