вівторок, 06 серпня 2019 15:20

Запрацював завод із переробки рідких радіоактивних відходів

Неділя, 28 липня, 9:42

– Червоно-чорний – це прапор боротьби. Потім ще й жовто-блакитний підніму, – 52-річний Юрій Димко у Софії Київській розгортає революційний прапор українських націоналістів. Стоїть на літургії до 1031-річчя хрещення Київської Русі. Дві вірянки, які стоять поруч, перешіптуються.

– Тільки бандерівці зможуть дати відсіч російській навалі, – продовжує Юрій Димко. – Я з Київщини. Приїхав з товаришами з самого ранку з Фастова. Добиралися двома автобусами за власні кошти. У кожному – по 90 осіб.

Територію собору оточує колона поліцейських із металодетекторами. Священики на чолі з предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм ідуть повз вірян у внутрішній двір. Літургію проводять перед собором. Службу транслюють на екранах.

– Думаю, за рік-два в нас буде одна хода. Святослав (предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук. – Країна) і Епіфаній знайдуть спільну мову – вони ж обидва патріоти. І в нас з'явиться спільна церква, – додає Юрій.

Близько 11:30 розпочинається хресна хода. Майже 20 тисяч людей колоною йдуть півтора кілометра до пам'ятника князю Володимиру. Серед синьо-жовтих видніється єдиний червоно-чорний прапор

Автор: Reuters
  Священики й віряни Православної церкви України 28 липня ходою відзначають 1031-річчя хрещення Київської Русі
Священики й віряни Православної церкви України 28 липня ходою відзначають 1031-річчя хрещення Київської Русі

А в цей час:

29-річний Богдан Величко прибирає згарище на місці своєї кав'ярні Coffee 93 grais у Бродах на Львівщині. Він – ветеран АТО. Відкрив заклад у центрі міста 2016-го. 27 липня, о 5:15, у ньому все вигоріло.

– Охоронець дерев'яного майданчика, що поруч у парку, помітив полум'я й кинувся гасити баклагами води. Пожежникам подзвонив перехожий. Ті приїхали за 5 хвилин і знеструмили приміщення. Вогонь погасили. Обладнання не постраждало, лише вкрилося кіптявою.

Рятувальники кажуть, сталося замикання електропроводки.

– Міняв її в березні. Загорілося там, де йшли кабелі. Не можу казати, що це підпал, не маю доказів.

Збирається в будівельний магазин.

– Треба купити матеріали для ремонту. Планую відновити кав'ярню за два тижні, бо маю багато клієнтів. Люди пропонують допомогу, навіть збір коштів хотіли організувати, але я відмовився.

– Кому розповідаю – не вірять у таку удачу, – каже 34-річна Ольга Ковтуновська з Івано-­Франківська. Збирає в наплічник одяг, предмети гігієни. За півгодини до того дізнається, що їде до Румунії. За годину в неї автобус до Чернівців, звідки починається мандрівка.

– Я підписана у Facebook на групу "Подорожі", – розповідає. – Там люди діляться враженнями й порадами, інколи – перепродують тури, путівки, квитки. Побачила, що одна учасниця безкоштовно пропонує поїхати замість неї у триденний автобусний тур, бо вона захворіла. Я зголосилася перша – якраз у відпустці, біометричний паспорт є, дитину відвезла до батьків на канікули. Досі не віриться, що побачу замок Дракули.

Вартість автобусного туру в Румунію – 180 євро. Дані пасажирки турагенція змінює безкоштовно. На подорож Ольга витрачає 50 євро.

"Одним здається, що Україна опинилася перед прірвою і новий парламент зробить крок до неї. Інші вважають, що Україна перед великими змінами, яких вимагає населення. І цим запитом пояснюється успіх нового президента і його партії. Але всі згодні, що Україна – на порозі невідомого. Ми стаємо свідками й учасниками одного з найцікавіших експериментів у новітній політичній історії Східної Європи та пострадянського простору", –

Віталій ПОРТНИКОВ, журналіст

"В українській політиці "нові обличчя" швидко перетворюються на "старі морди". Нашому виборцю притаманно швидко розчаровуватися: в комуністах і рухівцях, помаранчевих і "регіоналах", міцних господарниках і варягах-реформаторах. Мода на "нові обличчя" також може виявитися швидкоплинною", –

Дмитро ШУРХАЛО, журналіст

В Росії не буде революції

Путін багатьом набрид. Але в нього є ідея для іванів. Проста, як двері, й бажана, як пляшка горілки: велика Росія! Поки ця ідея асоціюється з Путіним, йому не страшно нічого. Бо якщо навіть на секунду припустити фантастичне: поліцію захопили рептилоїди, а армію взяли в полон смурфики, я чітко бачу, як Іван із Митищ бере лопату і йде мочити інтелігенцію, захищаючи ідею великої Росії від гнилої ліберальної цвілі.

Іван може обурюватися, що є мудаки, які безкарно крадуть у мільйони разів більше, ніж він. Але Іван ніколи не полізе під кулі за ідею не красти. Тому ніякої революції з імпотентних маршів московських мазохістів не буде.

Сергій МАРЧЕНКО, експерт з ринку праці

Жодну справу Майдану не довели до суду

За п'ять років влада не спромоглася довести до судового вироку жодну справу, пов'язану з Майданом. Оце і є вирок Порошенку. Справу Олександра Єфремова, якого звинувачували у державній зраді, використовували, щоб тиснути на "Опоблок" і "Відродження" – щоб схилити їх до потрібних голосувань у Верховній Раді. Фактично – елемент політичного шантажу. Ніхто не хотів притягувати його до реальної кримінальної відповідальності.

Дмитро СНЄГИРЬОВ, співголова ГО "Права справа"

71,5 мільярда гривень зібрав найкасовіший фільм усіх часів "Месники: Завершення" режисерів Ентоні та Джо Руссо і кіностудії Marvel. Таку суму отримали за 12 тижнів прокату

831 493 заяви в електронній і паперовій формах подали на денну форму навчання вступники до українських вузів цьогоріч. Найбільше хочуть стати філологами, правниками, менеджерами, IT-фахівцями й педагогами

Подруга хотіла вийти заміж за іноземця, щоб жити заможно. Через інтернет познайомилась із французом. Після двох побачень запросив на два тижні в гості. Виявилося, його сім'я на всьому економить. Була голодна, бо не готували й удома не залишали харчів. Коли повернулася в Україну, він розірвав стосунки.

Наталія Копитіна

Дід після смерті 40 днів снився щоночі й казав, щоб не продавали коня. Нікому не розказувала. Через два місяці баба таки це зробила. Дід приходив і говорив, що хоче мене забрати. Почуваюся винною.

Марія ТКАЧ

Лікарі поставили діагноз: безпліддя, з чоловіком розлучилася. За кілька років вийшла заміж удруге. На весілля попросили гостей купити дитячі речі й іграшки. Віддали їх у дитячий будинок. Ще за рік я завагітніла.

Олександра СЕМЕНЕНКО

Купив додому два однакові на вигляд сейфи. Один для грошей і коштовностей, другий – забавка для дітей. Поїхали на море. Мені повідомили, що нашу квартиру обікрали. Поліція знайшла злодіїв. Забрали сейф з іграшками і 20 гривнями.

Андрій КОВАЛЬ

Національний банк України ввів у обіг пам'ятну монету "Надання томоса про автокефалію Православній церкві України" із серії "Духовні скарби України". Має номінал 50 грн. Виготовлена зі срібла 999-ї проби. Тираж – до 1 тис. штук.

РФ роздає жителям окупованих територій на Донбасі паспорти з вигаданим кодом підрозділу – 610–068. Він не зареєстрований у довіднику "Коди підрозділів УФМС Росії". Це означає, що документи – недійсні.

Укрзалізниця запустила віп-вагон у складі поїзда №29/30 Київ – Ужгород. Кжне з шести двомісних купе оснащено двоспальним ліжком, що трансформується в диван. Є відкидна верхня полиця, стіл-трансформер, шафа для одягу, сейф, телевізор і кондиціонер, санвузол із рукомийником, біотуалетом і душем. У такому купе можуть їхати двоє пасажирів, але викупити треба одразу обидва місця.

На Чорнобильській атомній електростанції запрацював завод із переробки рідких радіоактивних відходів. За перший тиждень опрацювали 2755 кг. Після кількох стадій переробки та цементування перетворюються на тверді матеріали. Стають безпечніші для зберігання й захоронення. Завод перероблятиме 10,5 тис. бочок відходів на рік – 42 бочки по 200 л щодоби.

 

Батьки розійшлися, коли мені було 3 роки. Мами не стало після автокатастрофи. Вирішила знайти батька. Витратила на це три роки. Виявилося, він працював таксистом. Віз маму в день аварії. Загинули на місці.

Оксана БЕВЗ, 22 роки, Вінниця

Жінка попросила порізати кавун. Я перед тим наточив ножі. Різав і дивився футбол. Відчув біль. Зрозумів, що відтяв палець. Тепер не маю вказівного на лівій руці.

Олександр ЛОВЕЦЬ, 34 роки, Канів Черкаської області

2014-го під час Майдану в Черкасах штурмували ОДА. Ми з батьком теж зібралися. Мати плакала, що відчуває біду. Під час штурму я стояв під стіною, перед носом упав глиняний вазон. Зачепив трохи праве плече. Синець довго не сходив. Один осколок узяв на пам'ять.

Олександр, 22 роки, Черкаси

Брат усе життя давав хабарі. Став бізнесменом. Із мене сміявся, що була б меткіша, не жила б на вчительську зарплату. Цього року на виборах став депутатом.

Ніна ВАСИЛЬКІВ, 30 років, Львів

Зараз ви читаєте новину «Запрацював завод із переробки рідких радіоактивних відходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути