пʼятниця, 05 лютого 2010 15:27

За медалі боротимуться біатлоністи

12 лютого в канадському Ванкувері стартує ХХІ зимові Олімпійські ігри. У ній візьмуть участь 47 українських спортсменів. Якщо хтось із них здобуде "золото", отримає від держави $100 тис. Срібло уряд оцінює у $50 тис., бронзу - у $30 тис.

Тож хто з вітчизняних спортсменів може зійти на п"єдестал?


Біатлон


Валентина та Віта Семеренко

24-річні сестри-близнючки мають приблизно однакові функціональні та стрілецькі характеристики. Обидві починали як лижниці й лише шість років тому разом зі своїм тренером Григорієм Шамраєм перейшли в біатлон. Валентина й Віта швидкі. Крім того, за останні два роки їхня cтрільба стабілізувалася.

Найреальніші можливості отримати нагороди сестри мають у переслідуванні та мас-старті: Валентина та Віта стійкі в екстремальних ситуаціях, тому за умови високої швидкості й однієї-двох незакритих мішеней цілком можуть поборотися за місце в трійці призерів. 

Хвостенко є однією з найвлучніших у світовому біатлоні

На етапах Кубка світу в цьому сезоні найкращий результат мала Віта - четверте місце. У Валентини дев"яте.


Оксана Хвостенко

32-річна чернігівка найбільше шансів має в індивідуальній гонці, де за кожен промах автоматично додається хвилина штрафу. Вона володіє посередньою швидкістю, натомість є однією з найвлучніших у світовому біатлоні. Завдяки цьому підопічна Миколи Зоца за умови чистої стрільби спроможна випередити багатьох набагато хуткіших, але нестійких на вогневому рубежі опоненток.


Андрій Дериземля

Одноліток Хвостенко. Разом вони посіли друге місце в Різдвяній гонці в німецькому Гельзенкірхені місяць тому.

Андрій непогано стріляє, а на піку форми може претендувати на медаль у спринтерській гонці. Там дві стрільби й 10 км бігу, що дозволить Дериземлі уникнути функціонального спаду, властивого йому на довших дистанціях.


Лілія Вайгіна-Єфремова

32-річна бронзова призерка Олімпіади-2006 за чотири роки не виправила свого головного недоліку - нестабільної влучності. Зате вона одна із найшвидших у бігові.


Сергій Седнєв

26-річний вихованець Олександра Москаленка останнім часом значно підвищив свої швидкісні характеристики. Це дозволило йому виграти індивідуальну гонку на  передолімпійському етапі Кубка світу в італійській Антерсельві. А стріляв Сергій завжди дуже добре.

Лижний спорт


Валентина Шевченко

34-річна броварка нинішнього сезону має лише один здобуток - друге місце в марафоні на етапі Кубка світу в італійському Лівіньйо. Торік у гонці на 30 км із масовим стартом Валентина виборола першу в своїй кар"єрі медаль чемпіонату світу - бронзову.

Фристайл


Станіслав Кравчук

У поточному розіграші Кубка світу Станіслав стартував тричі. Посідав п"яте, восьме і тридцяте місця. 31-річний Кравчук зумисне рідко брав участь у змаганнях, щоб зберегти сили й показати стрибки найвищого рівня саме у Ванкувері. Нинішня Олімпіада буде для нього третьою.

Санний спорт


Наталя Якушенко

Для 37-річної Наталі, бронзової призерки чемпіонату світу 2009-го, ігри у Ванкувері будуть четвертими в кар"єрі. Цього сезону вона один раз стала четвертою на етапі Кубка світу, а європейські змагання завершила одинадцятою.

Фігурне катання



Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов

23-річній Тетяні та 31-річному Станіславу крім суперників доведеться боротися із суддями. На січневому чемпіонаті Європи в Таллінні ті явно занизили оцінки українцям у короткій програмі. У підсумку - лише четверте місце. На Олімпіаді буде важче, бо туди приїдуть ще й китайці, в яких, як вважають, найкраща технічна підготовка.



Оксана Баюл здобула єдине зимове золото України


Збірна України дебютувала на зимових Олімпійських Іграх 1994 року в норвезькому Ліллегаммері. Першою вітчизняною медалісткою зимових Олімпіад стала біатлоністка Валентина Цербе - вона здобула бронзу у спринті на 7,5 км. Тоді ж Україна отримала єдину чемпіонку Білих Олімпіад - Оксана Баюл виграла змагання одиночниць у фігурному катанні.

1998-го в японському Наґано біатлоністка Олена Петрова стала другою в гонці на 15 км. Срібло - єдина наша медаль на тих Іграх.

Через чотири роки в американському Солт-Лейк-Сіті Україна залишилася без нагород.

2006-го в Турині ми мали дві бронзи: біатлоністка Лілія Вайгіна-Єфремова стала третьою в гонці на 15 км, а фігуристи Олена Грушина та Руслан Гончаров - у змаганнях танцювальних дуетів.

Під прапором СРСР/СНД українці брали золото чотири рази: Іван Б"яков двічі перемагав у біатлонній естафеті, Олексій Житник виграв хокейний турнір, а Віктор Петренко - змагання фігуристів в одиночному катанні.

Роман ШАХРАЙ

Зараз ви читаєте новину «За медалі боротимуться біатлоністи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути