Ексклюзиви
субота, 19 жовтня 2013 15:35

Я більше по чужих хатах жити не хочу. 200 доларів у місяць платити – зажирно

29-річний Олександр Машинець ховає до наплічника керамічну таріл­ку, на якій намальована дівчина із коромислом. Він прийшов на етно­фестиваль "Країна Мрій" на Співоче поле в Києві. Відвідує захід увосьме.

– Вирішив накупити сувенірів. За кілька днів їду у відрядження

за кордон, – Машинець працює в Посольстві Швеції в Україні.

– У селі Пленса три тижні вивчатиму шведську мову. Воно за 200 кілометрів від Поляр­ного кола. Мешкатиму в гуртожитку з іноземцями. ­Проте спілкува­тимуся зі шведською родиною, яка вчитиме мене тамтешніх звичаїв. Я ж представлятиму Україну, тому шукаю подарунків із нашим колоритом.

– Скільки коштують шкарпетки з вишивкою? – Олександр зупиняється біля ятки з національним одягом.

– 25 гривень. Є з льону і бавовни. Це Черкаси шиють. Вам із черво­ним чи синім орнаментом? – продавщиця перебирає різні види товару.

Олександр Машинець придбав дві пари із синьою вишивкою, а в сусідньому наметі – пляшку медовухи.

За 26 годин "Країну Мрій" відвідають 30 тисяч людей. На восьми сценах фестивалю відіграють 350 музикантів із 15 країн. У неділю захід закриють його організатор співак Олег Скрипка зі скрипалем Василем Попадюком.

А в цей час:

– Кращого варіанту не знай­демо. Якщо є можливість, треба брати, – 28-річна Валентина Семесюк закурює на балконі двокімнатки на вул. Клепарівській неподалік центру Львова. Щойно оглядала це помешкання, виставлене на продаж, із маклером. – 36 "квадратів", чистенько, сонячно, пічка є, газова колонка. Паркет ідеальний. І дві кімнати – то супер. Як діти підуть, дитяча буде.

– Але коштує 31 тисячу доларів, – перебиває її чоловік, на рік старший Ігор. – Я вчора перевіряв рахунок, за п'ять років у нас назбиралися 22 тисячі.

– Я більше по чужих хатах жити не хочу. 200 доларів у місяць платити – зажирно, – Валентина телефонує матері Оксані Іванівні в Рівне.

– Якщо хороша квартира, то треба купляти. Розраховували на малосімейку, але трохи добавимо, придбаємо більшу. Я зараз тітці передзвоню і двоюрідній сестрі у Харків – може, позичать. Ще є родичі із села, їм якраз дали гроші за четверту дитину.

Через 10 хв. Оксана Іванівна передзвонює. Каже, назбирала потрібну суму. Семесюки дають завдаток власниці – $500. Наступної неділі планують перевезти сюди речі.

Фельдшер села Сокілець Немирівського району Він­ниччини 33-річна Валентина Нахимчук повертається з виклику скутером, який отримала в подарунок від президента Віктора Януковича.

– Чоловіка покусали бджоли. Подзвонили люди, що став важко дихати. Мусила бігом гнати, – пояснює Валентина. – Скутер дали ще до Дня медика, але він був розібраний. Лиш показали урочисто по всіх каналах, що нам його вручили. Мусили відправляти в Немирів, щоб зібрали. Оце лиш уранці привезли. Я швидко розібралася, бо до того їздила на власному скутері. Він такий самісінький, як і президентський.

Амбулаторія обслуговує ­чотири села, за день має до 20 викликів.

Заступник голови обласної організації "Фронт змін" 31-річний Володимир Рябінін виходить із міської поліклініки №3 у Черкасах. У нього була підозра на перелом шийного хребця. За день до того на мітингу на підтримку жителів Врадіївки, що проходив біля черкаського управління міліції, на нього кинувся ­одно­партієць Владислав Мончанов, 29 років. Їх розборонили правоохоронці. Мончанов свої дії пояснив тим, що Рябінін винен йому гроші. Але спілкуватися з журналістами відмовився.

200 доларів у місяць – зажирно

– Я не зрозумів, що відбувається. Перед мітингом розмовляв із Даценком (Леонід Даценко, невизнаний переможець на виборах до Верховної Ради по округу №197. – "Країна"), – говорить Володимир Рябінін. – Мене хтось ударив іззаду в шию, потім – у голову. Коли розвернувся, отримав кілька ударів у лице. Якщо є якісь питання, їх можна вирішити у суді. Але ніяких фінансових стосунків у нас із ним не було. Заяву не забиратиму.

Міліція відкрила кримінальне провадження через завдання тілесних ушкоджень.

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

4 липня 22-річний співробітник державної служби охорони в Севастополі застрелив 44-річного колегу. Чоловіки охороняли суміжні відділи ювелірного магазину "Золота перлина" на вул. Очаківській. Старший бавився травматичним пістолетом, жартома націлив на молодшого. Той побачив боковим зором, вихопив свій пістолет Макарова і шість разів вистрелив. Дві кулі влучили в голову.

– Наші співробітники натреновані поводитись у критичних ситуаціях, – кажуть в управлінні ДСО Севастополя. – Якщо стоїть питання "ти або тебе", у них спрацьовує рефлекс.

Міліціонера затримали. Продавці з крамниці кажуть, того ранку він був стривожений. Припускав, що невідомі роблять підкоп під магазин.

Прокурор Оріхівського району Запорізької області Ігор Асауленко порушив кримінальне провадження щодо керівників комунального підприємства "Оріхівтепломережа". Звинувачує їх у зловживанні владою.

– Гроші абонентів підприємство повин­но було зараховувати на спеціальний рахунок Ощадбанку, звідти вони мали надійти дочірній компанії "Газ України". Але оріхівські тепловики зараховували сплати на особистий рахунок у комерційному банку, частину використали на власні цілі. Через це за рік "Газ України" недоотримала за спожитий газ понад 1 600 000 гривень.

Чиновникам загрожує до шести років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «Я більше по чужих хатах жити не хочу. 200 доларів у місяць платити – зажирно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути