середа, 05 червня 2013 16:22

Вузи зможуть самі визначати, коли починати навчальний рік

Субота, 1 червня, 19.30

– Океан! Океан! – скандують фанати рок-гурту "Океан Ельзи" у Львові. Із хвилини на хвилину має розпочатися концерт на стадіоні "Арена Львів". Шанувальників почали запускати годиною раніше. Біля входу у фан-сектор зібралися кілька тисяч. Охорона перевіряє квитки, забирає пластикові та скляні пляшки.

– Раніше дев'ятої не почнеться. Славко сказав: доки остання людина з квитком не зайде всередину – не вийде на сцену. Три роки тому ми їх майже 2 години чекали. Хіба забув? Ідемо, пива купимо, –

24-річний Олег Пабас прямує з другом до пивного намету.

На концерт продали близько 30 тис. квитків. За кілька днів до нього сцену на "Арені Львів" відсунули на 15 метрів, щоби збільшити територію фан-зони. О 21.17 Святослав Вакарчук вийде з першою піснею альбому "З нею". Це – одна з 10 нових композицій, які заспіває на концерті. Всього в альбомі їх 12. Виконають також старі хіти.

Концерт триватиме 3 год. Музиканти тричі вийдуть на біс. Закінчать виступ композицією з першого альбому "Там, де нас нема". Після опівночі біля виходу зі стадіону на фанатів чекатимуть спеціальні автобуси, що курсуватимуть до центру міста.

"Океан Ельзи" з концертами відвідає ще 18 міст. Закінчать тур 28 вересня у столичному Палаці спорту. Після цього музиканти продовжать турне країнами СНД і Північної Америки

А в цей час:

11-класники в селі Терешки на Полтавщині заходять в актовий зал школи, по черзі отримують атестати. ­Після вручення ведучі оголошують 20-хвилинну ­перерву. Батьки починають знервовано перешіптуватися. ­Гуртом виходять на подвір'я.

– Мати випускниці, яка збирала гроші на бенкет, зникла, – каже сільський голова Лідія Лепейко. – Мали сидіти в ресторані "Зелена дубрава", з кожної дитини по 2700 гривень збирали. Це і за оренду, за їжу, напої, подарунки вчителям, феєрверки. Тепер ніде гуляти.

Батьки телефонують у ресторан, просять організувати застілля в борг. Власники погоджуються.

Мати однієї з випускниць 37-річна Тетяна Василенко шість місяців збирала гроші. Частинами віддавала їх знайомому Вігену, який пообіцяв домовитися з власниками "Зеленої дубрави" дешевше влаштувати застілля. За два дні до випускного дізналася, що гроші чоловік забрав собі. Тетяна на два днів зникла із села, збиралася повіситися. Батьки випускників у міліцію не заявляли.

36-річна Галина Фокіна із села Червона Слобода під Черкасами знімає з плитки на дві конфорки рис із томатною підливою. Розкидає його в тарілки, які напередодні принесли односельці. Фокіни-­Буркацькі вже місяць харчуються та живуть у власному дворі.

– Наш будинок через коротке замикання за кілька хвилин згорів, – зітхає Галина. – А пожежники їхали більш як 20 хвилин. Сусід розбив вікно і встиг витягнути маму й батька. Спочатку спали в одномісному радянському наметі. Згодом люди принесли брезентові. В одному живу я з чоловіком, 14-річним і 4-річним синами, 9-місячною донькою. В іншому – мати з батьком, який не ходить після інсульту.

Крім двох спальних наметів, біля згарища стоїть ще один, із прозорої плівки. Там готують їжу. Поряд – дитячі візочки, порожній холодильник, купа одягу, три велосипеди.

– Воду, щоб помитися, грію на сонці в пляшках. Коли дощі були, то взагалі не милися – не було як нагріти.

Галина звернулася до прем'єр-міністра та президента по допомогу.

24-річний Геннадій Кравченко, арт-директор одеського пляжу "Ітака" на узбережжі Чорного моря, чухає потилицю. Щойно його підлеглі принесли уламки бунгало, що були тут встановлені. Кажуть, знайшли на узбережжі на іншому кінці міста. Їх поваляв 18-хвилинний ураган, що пронісся містом у п'ятницю ­ввечері. Швидкість вітру сягала 31 м/с. Він поламав близько 3 тис. дерев, порвав лінії електропередач. Геннадій розпоряджається купити нові бунгало. Шатра, матраци, віднесені в море, працівники "Ітаки" позбирали і склали сушитися. 2 год. тому привезли чергову партію посуду. Старий розбив вітер.

– Позносило в море всі барні стійки, що були біля пірсу. Наші працівники хапалися за апаратуру, столи. ­Відвідувачі підняли крик, позабігали в туалет, – розповідає Геннадій Кравченко.

Буревій – найсильніший за останні 30 років, за інформацією місцевої влади.

600 доларів у середньому коштує в інтернеті диплом про закінчення українського вузу. За готову дипломну роботу треба викласти 2 тис. грн

Черкаська корпорація "Богдан" у листопаді випустить китайські легковики марки JAC моделі J5 С-класу, в грудні – кросовер SUV-Сompact-S5. До кінця 2013-го з конвеєра зійдуть близько тисячі цих авто. Нині випускає автомобілі під власним брендом на базі Lada та ­Hyundai, а також пікап "Богдан" 2310 і 2312.

Велику кількість вакансій у судах Донецька й області відзначає Вища рада юстиції. Багатьох тамтешніх фахівців призначили до установ центральної юрисдикції, й тепер вони працюють у столиці.

Водійські посвідчення з 28 травня почали оформлювати з індивідуальним номером Єдиного державного демографічного реєстру. За бажання можна замовити з ­мікрочипом. До нього заносять інфор­мацію про місце ­проживання, ідентифікаційний номер, а також біо­метричні дані – відбитки пальців чи скан сітківки ока. Нові права коштують 198 грн, з чипом – 247 грн 80 коп. Усі видані раніше посвідчення залишаються чинними на термін, доки вони діють.

Вузи зможуть самі визначати, коли починати навчальний рік. Такий дозвіл їм надало Міністерство освіти і науки. Умовою є чітке дотримання нормативних обсягів навчального часу. Коригування графіка необхідно погодити із дорадчими органами вузу та студентського самоврядування. Зміни не можуть стосуватися першокурсників, оскільки в них є чітко визначені терміни вступної кампанії.

22 водії подали колективний позов до столичного Печерського райсуду на ­Київавтодор. ­Вимагають відшкодувати моральні та матеріальні збитки за поломки авто на ­дорогах. Головна мета позивачів – змусити владу якісно і вчасно ремонтувати шляхи.

15500 підвалів і горищ столичні чиновники й депутати відібрали у мешканців багатоквартирних будинків у Києві й передали у приватну власність. Їх загальна вартість – понад 2,5 млрд грн, повідомляє адвокат Тетяна Монтян

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

Старший лейтенант із Тростянецького відділу ­міліції Вінниччини 26-­річний Андрій Басараб одержав 2816 грн премії. Він затримав звинуваченого за груповий розбійний напад 49-річного чоловіка, який 23 травня утік із зали суду. Басараб збирався додому після добового чергування. В цивільному його з трьома колегами забрали відпрацьовувати напрямок дороги до селища Кирнасівка Тульчинського району. Утікача помітив у лісосмузі. Він ховався за кущі з дерев'яною рейкою в руках. ­Чоловік хотів відкупитися за $15 тис. Після відмови міліціонера, зчинилася бійка. Басараб поклав утікача обличчям на землю і своїм ременем зв'язав йому за спиною руки. Тоді зателефонував колегам. Вони прибігли за 2 хв.

37-річній Надії Батюк із міста Зіньків на Полтавщині відрізали нігтьову фалангу пальця руки. Також має рвану рану гомілки, переламані кістки тазу. 1 червня близько 23.00 разом із двома ученицями місцевої школи після урочистої частини випускного вечора вони йшли в кафе. Рухалися в зустрічному напрямку узбіччям проїжджої частини вул. Погребняка. У той час автомобілем "ВАЗ-21104" їхав 25-річний старший лейтенант міліції. Коли розминався з іншою машиною, збив пішоходів. 16-річна та 17-річна школярки ­мають подряпини рук і ніг. ­Водій був п'яний, заявить пізніше нардеп від партії УДАР Сергій ­Каплін. Прес-служба ­міліції це заперечить. За фактом аварії порушили ­кримінальну справу.

300 літрів горілки за місяць випивають народні депутати в їдальні Верховної Ради. З'їдають 600 хлібин, 6 тис. яєць, 1,3 тис. кг м'яса

Росія бачить в українцях рабів

Статус спостерігача України в Митному союзі – це далеко не те, чого домагалася Росія. Але українське керівництво пішло на цей крок, бо перебуває під постійним пресингом Москви.

У Росії й Україні – неефективні економіки, яким потрібні знач­ні трудові ресурси. Тобто Росія практично шукає собі рабів, які працюватимуть за пайку. Нині вже мільйон українців пере­бувають там на заробітках. Але рабів не вистачає, бо самі росіяни мають специфічне ставлення до праці. Якщо додати демографічні проблеми, падіння народжуваності, то наші сусіди будуть щасливими, якщо їх економіка за рік зросте на один відсоток. Тому Москва намагається усіма правдами і неправдами загнати Україну в Митний союз.

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Гроші нелегальних заробітчан треба оподатковувати

Оподаткування коштів, які пересилають нелегально працюючі за кордоном, є звичною практикою. Якщо є офіційна зайнятість, договір про уникнення подвійного оподаткування, то з доходів податок не беруть, або – тільки в тій країні, де живе заробітчанин. Це загальна норма. Якщо ж громадяни не відповідають цій нормі – ­треба оподатковувати. Ідеться про гроші, які надходять з-за кордону. Їх обсяг не має значення.

Олексій ПЛОТНІКОВ, нардеп від Партії регіонів

У Києві починається процес самоуправства

Влада й надалі зможе узурповувати правління в ­Києві. ­Конституційний суд ­ухвалив нелегітимне рішення про те, що вибори тут мають відбутися 2015 року.

Є норма Конституції, згідно з якою місцеві ради обирають на певний термін. Будь-яке його недотримання означає втрату повноважень, правочинності органів. Зараз починається процес самоуправства. Це узур­пація влади – вчинення кримінальних дій.

Має бути дуже велике обурення громадськості, щоб влада зрозуміла: із такими порушеннями не можна жартувати. А опозиція має стати опозицією, а не "курити бамбук".

Тарас ЧОРНОВІЛ, колишній народний депутат

Зараз ви читаєте новину «Вузи зможуть самі визначати, коли починати навчальний рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути