вівторок, 18 серпня 2020 15:33

"Він великий мотиватор і трохи менший стратег"

Нічого революційного Зінедін не винайшов. Таланти в нього є, але не такі великі, щоб порівнювати з найвідомішими тренерами минулого й сучасного, з приходом Хосепа ґвардіоли в "Барселону".

Француз уміє працювати з зірками, налаштовувати їх на робочий лад, а не на суперечки. Велику роль відіграв його авторитет як футболіста. Якщо гравця хвалить тренер – володар "Золотого м'яча", то виростають крила. Очевидно, Зідан – великий мотиватор і трохи менший стратег. У грі "Реала" мало що змінилося. Досі нема футболіста, здатного переломити хід гри. Але одне сталося точно – з видатного гравця Зінедін зробився видатним тренером, що стається вкрай рідко.

Цьогорічної перемоги в чемпіонаті Іспанії я не відносив би до великих заслуг. Тренер "Барселони" Кіке Сетьєн не витримав тиску своїх зірок – і команда здала. Лише Ліга чемпіонів покаже, чи насправді цей сезон може стати значущим у мадридського гранда ("Реал" зупинився на стадії 1/8 фіналу, програвши "Манчестер Сіті". – Країна).

У новому клубі загубився Азар. Очевидно, під стиль "Реала" більше підходять атлетичні гравці.

Андрію Луніну в Мадриді я порадив би зменшити галас довкола свого імені. Бо складається враження, що в нас є лише два футболісти – Лунін і Зінченко. Час піару минає. Треба зосередитися на спорті. Бо, якщо тебе підвіз ліфт із п'ятого поверху на десятий, колись доведеться спуститися й почати спочатку.

Олег ФЕДОРЧУК, 59 років, футбольний тренер

Зідан менше працює на публіку. Виконує свою роботу так, як декому з великих і не снилося. Безумовно, це один із п'ятірки найкращих тренерів сучасності.

"Барселона" 2008–2012 років була настільки зіркова, що, здавалося, вдруге таку створити неможливо. Але прийшов Зідан – і з'явився колектив, який тричі поспіль вигравав Лігу чемпіонів.

Віктор ГРАЧОВ, 63 роки, колишній гравець донецького "Шахтаря"

Зідан створений керувати топклубом. У мадридському "Реалі", мабуть, найлюксовішому клубі планети, Зізу здається доречним, як ніхто. Уособлює виваженість, харизму, прекрасні манери.

Один із найкращих гравців усіх часів Зінедін Зідан мотивує ветеранів типу Луки Модрича, яких інший тренер вже не змусив би так гарувати на тренуваннях. Він підтримує в команді переможну атмосферу. Попри невдоволеність ґарета Бейла чи Хамеса Родріґеса. Зідан ніколи не втрачає контролю над роздягальнею, непогано впливає на гру замінами, вміє будувати її, спираючись не на догми, а на обставини.

Єдине питання, яке лишилося до Зізу: чи зможе він увесь цей королівський шарм і парад трофеїв повторити з іншою групою виконавців? Щоб без Бензема, Рамоса, Варана, Модрича, Крооса, Марсело, Карвахаля. Коли пішов Роналду, казали, що "Реал" змінився. Це не так. Кістяк команди лишився і грає ключову роль навіть сьогодні, коли лідерам давно за 30. Виклик для Зідана – зробити щось нове без них.

Роман СІНЧУК, 29 років, журналіст інтернет-порталу sportarena.com

Зараз ви читаєте новину «"Він великий мотиватор і трохи менший стратег"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути