пʼятниця, 11 грудня 2009 11:42

Ван Ґоґ подарував своє вухо повії

  "Автопортрет із відрізаним вухом і люлькою" 35-річний Вінсент Ван Ґоґ створив через кілька тижнів після сварки із Полем Ґоґеном - у січні 1889-го. Малював себе із дзеркала - тобто, на картині пов'язка насправді накладена на ліве вухо
"Автопортрет із відрізаним вухом і люлькою" 35-річний Вінсент Ван Ґоґ створив через кілька тижнів після сварки із Полем Ґоґеном - у січні 1889-го. Малював себе із дзеркала - тобто, на картині пов'язка насправді накладена на ліве вухо
У ніч на 24 грудня 1888 року голландський художник Вінсент Ван Ґоґ прибіг до будинку розпусти N1 у місті Арль на півдні Франції. Попросив покликати "дівицю Рашель". Коли та з"явилася, простягнув їй своє відрізане вухо:

- Бережи це як зіницю ока, - і зник.

"Поліція вранці знайшла цього чоловіка в нього вдома, у ліжку, майже без жодних ознак життя. Нещасного терміново доставили до лікарні", - писала арльська газета "Республіканський форум".

В Арлі Ван Ґоґ винаймав будинок зі своїм приятелем французьким художником Полем Ґоґеном. Часто пиячили та сперечалися на творчі теми. Доходило до сварок. Так було й того вечора. Розлючений Ван Ґоґ спочатку жбурнув у Ґоґена склянкою, а потім накинувся з бритвою. Той вивернувся й утік ночувати до готелю. Із відчаю Ван Ґоґ черкнув себе по вусі й відтяв його частину. Побіг до борделю, до якого вчащали з Ґоґеном.

Деталі цієї історії відомі зі слів Ґоґена. Є також версія, що насправді це він відтяв вухо приятелеві. Чому той поніс вухо повії Рашель? Вважають, що в нападі психічної недуги Ван Ґоґ не розумів, що чинить. Невдовзі він потрапив до гопіталю для душевнохворих. 1890-го під час чергового нападу хвороби художник-постімпресіоніст застрелився.

Наприкінці 1960-х у психіатрії з"явився термін "синдром Ван Ґоґа" - коли хворий, передусім на шизофренію, сам себе оперує або наполягає на операції.

Зараз ви читаєте новину «Ван Ґоґ подарував своє вухо повії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути