четвер, 16 травня 2019 14:29

В Україні запровадили три нових свята

Четвер, 25 квітня, 11:02

– Вітаю всіх українців! – каже у Верховній Раді спікер 48-річний Андрій Парубій. Починає співати гімн. Більшість депутатів підхоплюють. Щойно ухвалили закон про забезпечення функціонування української мови як державної. Його підтримали 278 нардепів.

Відтепер українська стає обов'язковою в органах самоврядування, судах, війську, освітніх і наукових закладах, лікарнях, на пошті, телекомунікації, в документообігу, у сфері послуг, медіа. Інші мови вживаються вільно у релігійних обрядах та приватному спілкуванні. Працюватимуть мовні інспектори. За порушення – штрафи від 3,4 до 11,9 тисячі гривень.

Понад тисячу людей із 9:00 стояли на площі Конституції під Верховною Радою на підтримку мовного закону. Тримали синьо-жовті прапори, плакати: "Мова має значення", "Кровосісі не пройдуть", "Мова – на часі". На сцені з екрану транслювали засідання парламенту. Чоловіки в козацькому одязі били в литаври.

– Дякую всім, що ви тут. Значить, ви – за Україну, – звертається до присутніх директор Інституту української мови Національної академії наук України 68-річний Павло Гриценко. – Наша мова належить до старопісенних. Завжди була на цих теренах, це мова наших пращурів. Ідучи сюди, я глянув на фотографії на алеї Героїв Небесної сотні. Подивіться в їхні очі. Вони віддали життя за межу. Бо там, де проходить українська мова – там межа України.

Коли депутати приймають закон – люди аплодують і вітають одне одного

Автор: REUTERS
  Жінка віддає шану загиблим ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції, що сталася вночі 26 квітня 1986 року. Біля меморіалу в місті Славутич на Київщині провели панахиду
Жінка віддає шану загиблим ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції, що сталася вночі 26 квітня 1986 року. Біля меморіалу в місті Славутич на Київщині провели панахиду

А в цей час:

– Вичерпуй воду з коридору. Вже до кухні затікає!, – кричить львів'янка 46-річна Оксана Гамулець до чоловіка Юрія, 48 років. Він телефонує комунальникам, просить терміново приїхати.

У квартирі забилася каналізація. Вода тече з ванни й туалету. На допомогу збігаються сусіди.

– Оксано, у тебе на кухні тісто вже перекисло! Куди ти його стільки? – сусідка 72-річна Валентина Іванівна протирає підлогу ганчіркою.

– На продаж. Паски пектиму, – каже Оксана. – Замовили на 1350 гривень. Після обіду маю порозносити людям.

Приїжджає сантехнік. Перекриває воду і вимикає світло. Дві електричні духовки перестають працювати.

– Лишенько. Тепер нічого не вийде. Дзвонитиму замовникам і буду вибачатися, бо вже нічого спекти не встигну, – зітхає господиня.

За кілька годин воду з квартири вибирають. Комунальники очищують труби від засмічення. Вмикають світло.

Вінничанка 35-річна Вікторія Мартинюк прибирає у квартирі. З-за шафи вигортає павутиння й пил. Серед сміття бачить згорток. У ньому – золоті сережки, які загубила п'ять років тому.

– Чоловік подарував на день народження, – каже Вікторія. – Та за три місяці прийшлося зняти і сховати. Боліли вуха. Забула за них. Згадала тільки перед Великоднем торік. Не могла знайти. А з-за шафи вигребла тоді тільки сміття. Правда, тоді її не відсували. Чоловік бурчав, що не ціную його подарунків.

Крім сережок, за меблями знайшли $100.

– Витратимо на свята. Поїдемо з кумами в ліс на шашлики, – додає Вікторія.

– П'єр сказав, що кохає. Запросив до себе в гості. За квитки заплатить, – каже по телефону подрузі черкащанка Наталія Делікатна, 36 років.

Розповідає про француза, з яким познайомилася на шлюбному сайті. Аби анкету опублікували, надала ресурсу документи, що незаміжня. П'єра обрала сама.

– Списуємося з ним із лютого, – говорить Наталія. – У березні зустрічалися в Києві. А у квітні запросив мене в Барселону. П'єру 47 років. Живе з двома синами у поселенні Тревіль. Спілкуємося англійською. Говорить, що мріяв саме про українку. Бо в його начальника дуже гарна жінка з Івано-­Франківська.

Наталія планує переїхати до чоловіка разом із донькою 10-річною Поліною.

– У П'єра великий дім. Посаджу фруктові дерева і квіти. Народжу йому дитину, – каже.

  22 квітня кілька тисяч людей прийшли до Адміністрації президента на столичну вулицю Банкову. Подякували президенту Петрові Порошенку за п'ять років роботи. Аплодували. Глава держави вийшов із дружиною. Фотографувався з прихильниками та пообіцяв повернутися після наступних президентських виборів.  ”Переможений шаховий король після реінкарнації може перетворитися на короля карткового”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
22 квітня кілька тисяч людей прийшли до Адміністрації президента на столичну вулицю Банкову. Подякували президенту Петрові Порошенку за п'ять років роботи. Аплодували. Глава держави вийшов із дружиною. Фотографувався з прихильниками та пообіцяв повернутися після наступних президентських виборів. ”Переможений шаховий король після реінкарнації може перетворитися на короля карткового”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Росія залишить пенсіонерів Україні

У Росії вимирає слов'янська частина населення. Депопуляція сягає 4–5% по регіонах. Це призводить до зміни демографічного портрету середньостатистичного росіянина.

РФ намагається залучити на свою територію українців. З 2014 року туди переїхали майже 600 тис. осіб, зокрема з окупованого Донбасу. Із них майже 200 тис. отримали громадянство, інші живуть за дозволами на тимчасове перебування та право на тимчасовий захист. Москва шукала можливість легалізувати їх. Найпростіше – роздати паспорти.

Кремль підштовхує переїжджати тих, хто їм потрібен. 2014 року студентам у ЛНР/ДНР пообіцяли російські дипломи. Але їх отримують ті, хто має оцінку "відмінно". Те саме стосується кваліфікованих працівників. Пенсіонерів залишать Україні.

Ігор ТИШКЕВИЧ, експерт Інституту майбутнього

Школярам треба розказувати про криптовалюту і квантове мислення

Діти не хочуть вчитися не тому, що вони ледачі або інфантильні. Насправді, діти завжди цікаві й допитливі. Просто вони розуміють, наскільки архаїчні знання їм дають. Вони не приносять користі, навіть фундаментальні. Ні тобі про клонування, ні про ГМО, ні про колайдер, ні про бозон Хіггса.

Тому діти повинні отримувати інші ази. Про фрактали, сингулярність, криптовалюту, квантове мислення, глобалістику, богатономіку, базовий дохід, діджиталізацію та ще сотню подібних кейс-курсів. Нехай будують свій світ, поєднуючи класичний фундамент із новим. Тоді в них є шанс зробити все довкола трохи кращим.

Володимир Співаковський,

бізнесмен, президент корпорації "Гранд"

"В Адміністрації президента натрапив на чудернацьку кімнату. Стукаю. Відчиняє бабця, весела така. Запросила зайти. Дивлюся, а там масажний і тренажерний зали, сауна, басейн. Питаю, хто тут був востаннє? Каже: "За Януковича ходили", –

Дмитро ШИМКІВ, колишній заступник глави Адміністрації президента

"Неможливо за п'ять і навіть за 15 років зробити з України Німеччину чи Японію. Але поляки за 20 років змогли побудувати країну. Не бачу причин, чому не можемо повторити цей успіх. Та не слід стверджувати, що зробимо все швидше, – це брехня", –

Максим НЕФЬОДОВ, перший заступник міністра

Із 1 липня подорожчають послуги оформлення паспортів. Вартість виготовлення ID-картки за 20 днів зросте з 87 до 126 грн. За 10 днів – із 174 до 252 грн. Закордонний паспорт за 20 діб здорожчає на 74 грн – до 252. За тиждень його зроблять за 704 грн замість нинішніх 504.

Цьогоріч вступники у медичні й педагогічні вузи матимуть вищі шанси потрапити на бюджетні місця, якщо укладуть контракт про роботу в сільській місцевості після закінчення на­вчання. Їхній конкурсний бал множитимуть на коефіцієнт 1,05.

Морську охорону створять в Україні до кінця 2021 року. Бійці підрозділу патрулюватимуть морські кордони, кажуть у Державній прикордонній службі.

Найбільша в Україні сонячна електростанція запрацювала біля села Старозаводське Нікопольського району на Дніпропетровщині. Це спільний проект китайської корпорації СMEC і Донецької паливно-енергетичної компанії. Обійшовся у 6,5 млрд грн. Встановили 750 тис. панелей. Їх потужності достатньо, аби забезпечити електрикою два міста.

В Україні запровадили три нових свята. День піхоти відзначатимуть 6 травня. День резервіста – 18 травня. День сержанта Збройних сил – 18 листопада.

8 369 500 гривень витратили українці на рибу й морепродукти торік. Майже 4,5 млн грн віддали за консерви й готові харчі з риби. Це на третину більше, ніж позаторік

528,7 мільйона гривень із початку року по 25 квітня надійшли в бюджет країни за оренду державного майна. Гроші сплатили бізнесмени та промислові підприємства, які взяли в користування нерухомість

 

Дідова сім'я була в підпіллі Організації українських націоналістів. Він із трепетом ходив на вибори, щоразу забирав запрошення на голосування. Цього року його не принесли. У діда стрибнув тиск. Мусили викликати "швидку".

Олеся МАГДЕБУРА, 23 роки, Львів

Мати тримає господарство. Просили її продати корову, аби менше працювала. Відмовлялася. Та раз подзвонила і сказала, що худобина здохла. Ми втішилися. А коли приїхали в гості – побачили нову. Мама на неї позичила гроші в сусідів. Тепер торгує молоком, аби віддати борг.

Марина ТИМБОРА,

42 роки, Луцьк

Подруга вийшла заміж 18-річною. За рік розлучилася. До 30 років тричі брала шлюб і розходилася. А це вже 10-й рік живе сама, ні з ким не зустрічається. Каже, тільки після того, як чоловіки зникли з її життя, зрозуміла, що таке щастя.

Олена, 41 рік

Приїхав до дівчини. Машину лишив біля під'їзду. У першу ж ніч із неї вкрали магнітолу і зняли колеса. За кілька днів побачив їх на авторинку. Не зміг довести, що мої. Мусив купувати за 4 тисячі гривень. Нові коштують удвічі дорожче.

Володимир МЕЛЬНИК,

36 років, Вінниця

Працював у IT-компанії. Керівник проекту щоранку в офісі випивав по три чарки коньяку й тільки тоді включався в робочий процес. Протягом дня міг перехилити ще чарку-другу. Колега пожалівся директору. Той тільки рукою махнув: "Головне – результат. А він його дає".

Андрій, 31 рік, Харків

Зараз ви читаєте новину «В Україні запровадили три нових свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути