Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2021 09:54

Укрзалізниця з березня підвищуватиме ціни на квитки щомісяця на 2%

Субота, 20 лютого, 11:34

На задньому дворі Богородчанської районної лікарні на Івано-Франківщині працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій виймають із вантажівок запаковані каркаси ортопедичних ліжок. На в'їзді стоять колоною 11 машин, якими напередодні ввечері привезли устаткування для мобільного госпіталю на 120 ліжкомісць. Облаштовують його на паркінгу й газоні позаду основного приміщення. Лікуватимуть пацієнтів із Covid-19. Вже встановили дев'ять наметів, каркас яких наповнений стиснутим повітрям. Їх обгородили парапетами.

– Наша лікарня має добру матеріальну базу, а з Івано-Франківська сюди їхати 15 хвилин, – каже селищний голова Богородчан 48-річний Ростислав Заремба. – В районі показники захворюваності – серед найвищих: кожну родину зачепив вірус. А область із сусідніми Чернівецькою й Закарпатською на тиждень закрили на карантин. Сюди везтимуть хворих, якщо не буде місця в інших медзакладах. Весь день учора з громадою вивозили сніг, засипали місце 150 тоннами щебеню.

Надзвичайники безперервно монтують госпіталь дві доби. Підводять воду й електрику. Запускають усередині теплові дизельні генератори – по одному на два приміщення. У ніч на понеділок вмикають медичне обладнання.

– Умови тут кращі, ніж у стаціонарі. О восьмій ранку на вулиці було 6 градусів морозу, а в наметі наміряв плюс 24, – говорить Ростислав Дмитрович. – Біля кожного ліжка є кисневий концентратор, прилади для моніторингу стану пацієнта, система для крапельниць. Уже можна везти хворих. Але ще маємо вільні місця у стаціонарі. Сьогодні там додатково відкривають 60 ліжок

Автор: GettyImages.com
  Біля пам’ятника Героям Небесної сотні на вулиці Інститутській неподалік столичного майдану Незалежності в сьому річницю Революції гідності вшановують загиблих, 20 лютого 2021 року
Біля пам’ятника Героям Небесної сотні на вулиці Інститутській неподалік столичного майдану Незалежності в сьому річницю Революції гідності вшановують загиблих, 20 лютого 2021 року

А в цей час:

28-річна Оксана Коробка непритомніє за 100 м від метро Театральна. До жінки підбігає одноліток Валерій Бондар. Пробує пульс, бере на руки й несе до Toyota, припаркованої за кілька метрів. З аптечки дістає нашатир. Жінка приходить до тями.

– Ксюха, ти? – запитує Валерій. – 11 років не бачилися.

Впізнає однокласницю. Обоє з Хмельнич­чини.

– Мені на роботу треба. О дванадцятій починається зміна, працюю адміністратором у ресторані, – говорить Оксана. Пробує підвестися.

– Поїхали в лікарню, – каже Валерій. – Я працюю сімейним у приватній клініці. Обстежимо тебе.

За годину жінці роблять МРТ, аналіз крові. Має звужені судини мозку і низький гемо­глобін, бо понад місяць сидить на дієті. Валерій виписує Оксані таблетки. Дає візитку. Запрошує на вечерю.

Двоє поліцейських біля Бахмацької центральної райлікарні на Чернігівщині пересаджують знесиленого 17-річного хлопця на інвалідний візок. Той – згорблений, у зашморганому чорному вбранні. Поряд метушаться літня жінка з ковдрою та двоє медиків.

– Він із села Піски Чернігівського району. Близько опівночі пішов із дому в бік лісу. О четвертій ранку до нас подзвонила його баба, – каже до лікаря 30-річний Максим Пономаренко з патрульної поліції. – Шукали за слідами на снігу. Від дому пішов навпростець через поле. В одному місці сліди розходилися у два боки, тому зі слідчо-оперативною групою ми розділилися. Блукав колами то в полі, то в лісі. За три години бачимо людський силует. Вже розвидніло. Лежав на снігу. Був притомний, але не міг рухатися. Казав, не відчуває ніг.

Патрульні 7 км ведуть заблукалого під руки заметами.

– По черзі розтирали йому руки й ноги. Самі понабирали повні черевики снігу, – додає Пономаренко.

Лікарі діагностують у підлітка переохолодження й обмороження ніг. Залишають під наглядом у відділенні терапії.

Росія формує залізну завісу

Росія готова до розриву з Європою. Москва обрала риторику, що копіює інтонації часів холодної війни.

Все виразніше окреслюється контур нової залізної завіси. Але на відміну від ХХ століття Україні пощастило опинитися з іншого боку лінії розмежування. Якщо в минулому ми були в ситуації Східного Берліна, то тепер є всі шанси стати Західним. Україна вже перекочувала з колишньої метрополії в категорію чужого й ворожого. Російські громадяни ставлять нашу країну в переліку головних ворогів на другий рядок. Одразу після США. Одразу перед Євросоюзом.

Павло КАЗАРІН, журналіст

Зеленський почав гру, в яку програли Кучма, Ющенко і Янукович

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов анонсував велику деолігархізацію. Влада знайшла гільйотину санкційного механізму, що дає змогу обійти тривалу судову тяганину. Ввійшла в раж і обіцяє велике розкуркулювання, що має викликати екстаз плебсу та повернення рейтингу президента на за­хмарні висоти. Народ завжди мріяв "забрати й поділити".

Це буде четверта спроба "поставити олігархів на місце" в українській історії. Досі в цих битвах вигравали саме олігархи. А президенти програвали незалежно від прізвища, геополітичної орієнтації та особистої вдачі. Навряд чи Зеленському вдасться те, що не вдалося Кучмі, Ющенку та Януковичу. Тим паче, що проти 1998 року чи 2005-го українські олігархи стали набагато системніші, досвідченіші й хитріші. А держава – вразливіша, бідніша й розбалансованіша. Зеленський почав небезпечну гру.

Геннадій ДРУЗЕНКО, правник

  Чиновники заявляли про початок вакцинації в Україні 15 лютого. Однак її відклали через ”логістичні та бюрократичні проблеми”. Цього місяця Україна має отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer, а згодом упродовж трьох місяців – до 3,7 мільйона доз AstraZeneca. ”Хоч би в яких змаганнях брав участь здоровий глузд, він чомусь ніколи не перемагає”, – дивується художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Чиновники заявляли про початок вакцинації в Україні 15 лютого. Однак її відклали через ”логістичні та бюрократичні проблеми”. Цього місяця Україна має отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer, а згодом упродовж трьох місяців – до 3,7 мільйона доз AstraZeneca. ”Хоч би в яких змаганнях брав участь здоровий глузд, він чомусь ніколи не перемагає”, – дивується художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Найбільша помилка України у пострадянській історії – влада хоче контролювати прокуратуру, суди і Службу безпеки. Щоб мати важелі впливу на приватний сектор. Досі діє радянське "телефонне право". Кілька високопосадовців кажуть вузькому колу найзаможніших бізнесменів, що їм краще співпрацювати. Усі розуміють, що ця співпраця передбачає пропонування великих сум грошей. За Володимира Зеленського проголосували 73 відсотки українців, бо вони хотіли побачити кінець цій шараді. Зараз його рейтинг падає. Основною причиною є відчуття, що беззаконня стає більше", –

Андерс Аслунд, експерт американського неурядового аналітичного центру "Атлантична рада"

"Майдан не породив справді нових політиків, але все одно переміг. Зменшується кількість "какая разніца". І чітко сегментуються українська більшість та ватне гетто, воно – в абсолютній меншості. Пішов незворотний процес формування новітньої української ідентичності. І його не зупинити. Це поразка Москви", –

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА, журналістка

616,84 тисячі людей померли в Україні 2020-го. У попередні роки смертність становила близько 580 тис. осіб, тобто зросла на 6,2%. Надлишкова смертність сягнула 36 тис. людей. Офіційно від коронавірусу вважають померлими 18 680

405 711 українців на 1 лютого мають статус учасника бойових дій. Із них 19 402 – жінки

2047 українських дітей всиновили торік. 1890 – громадяни України, 157 – іноземці

Укрзалізниця з березня підвищуватиме ціни на квитки щомісяця на 2%, каже міністр інфраструктури Владислав Криклій. Це триватиме до кінця року.

Автосалонам дозволили реєструвати нові машини й видавати номерні знаки і техпаспорт. Для надання послуги повинні укласти договір із Головним сервісним центром Міністерства внутрішніх справ.

У Сарненському районі Рівненської області створять Національний природний парк "Пуща Радзівіла" площею 24 тис. га. Там виявили 12 видів флори і 27 видів фауни, внесених у Червону книгу України.

В Україні запровадять "податок на Google". Іноземні компанії, що надають електронні послуги, сплачуватимуть податок на додану вартість. Подорожчати на 20% можуть підписка на сервіси відео, музики, кіно, платні програми в Google Play або App Store. Також будуть платні функції додатків – стикери, дзвінки на стаціонарні телефони.

1 березня стане доступною іпотека під 7% річних. Кредит до 2 млн грн можна оформити на 20 років. Перший внесок – 15%. На державну підтримку зможуть розраховувати будь-які громадяни, які не мають свого житла або потребують покращення умов. Зможуть купити квартиру або будинок і на первинному, і на вторинному ринку, але зведені не пізніше 2015 року. Це буде до 50 квад­ратних метрів на одного власника, ще додається 20 "квадратів" на іншого члена родини.

Вітчим почав продавати речі з хати. Знайшов на горищі пакет із монетами, які ще в 1990‑х збирав мій покійний батько. Здав на базарі за пляшку. Продавчиня звідти за тиждень повернула пакет моїй матері. Знала, що збирається на операцію. Знайшла в інтернеті, що одна з монет 1992 року коштує тисячу доларів.

Олег ГУНЬКО

Із хлопцем живемо три роки. Взяли квартиру на виплат. На карантині ледь зводили кінці з кінцями. З'ясувалося, що він винен банку 200 тис. грн. Зізнався, що студентом брав кредити, щоб платити за сесію.

Надія ОСТАШЕНКО

Переїхала в село до матері. Влаштувалася в місцевий магазин. Подружки часто заходили, і ми організовували застілля. Власниця магазину таємно поставила камери. Усе побачила і звільнила.

Любов ХМІЛЬЧУК

 

Син захоплювався музикою, хотів стати артистом. Ми вирішили, що то не для чоловіка. Вивчили на поліцейського. Протримався два роки. Тоді таємно від нас влаштувався музикантом у ресторан.

Галина МІНЬКО, 56 років, Львів

Син сусідки 2014 року потай від неї їздив на Майдан. Казала, що революція до добра не доведе. Згодом він пішов воювати. Тепер не спілкуються. Звинувачує сина у безладі в країні.

Олександр АРТЕМЕНКО, 32 роки, Тернопіль

Місцевий волонтер збирав передачі на фронт. Я закупив харчів. Хотів придбати з десяток теплих шкарпеток у тітки, в якої орендував кімнату. Вона торгує ними на базарі. Вигнала з квартири. Сказала, не одягатиме тих, хто розв'язав війну.

Сергій ДАНИЛОВ, 24 роки, Харків

14-річна донька слухає російський реп. Включила мені Моргенштерна. Домовилися, що не сваритиму, але щотижня вчитиме вірші українських класиків.

Богдан РОКОТЯНСЬКИЙ, 48 років, Луцьк

Весілля дочки відгуляли рік тому влітку. Священник під час вінчання вигнав друж­ку з церкви через відверте декольте.

Віра ОПАНАСЮК, 44 роки, Луцьк

Зараз ви читаєте новину «Укрзалізниця з березня підвищуватиме ціни на квитки щомісяця на 2%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути