Ексклюзиви
середа, 13 лютого 2019 09:58

Українську антарктичну станцію почали ремонтувати

Субота, 2 лютого, 12:58

Із полтавської п'ятиповерхівки на вулиці Соборності, 78, на 6-річну Марію Зволинську падає брила льоду. Розбиває голову. Дитина непритомніє.

Мати 34-річна Назелі хапає доньку на руки. Очевидець Наталія Талипова біжить в аптеку по нашатирний спирт. Дівчина приходить до тями, намагається встати, але знову зомліває. Люди спиняють "швидку", яка проїжджає повз. Медики везуть дитину в лікарню. У дів­чинки діагностують перелом черепа, забій головного мозку. Марія Зволинська впадає в кому.

– Жах стався в мене на очах, – розповідає Наталія Талипова, 44 роки. – Я – ведуча. Знімала рекламний захід біля цього дому. У мікрофон постійно говорила, щоб люди обходили небезпечне місце. Не допомогло.

Лід на дівчинку впав із балкона на верхньому поверсі, коли вона з матір'ю і братом виходила з магазину, розташованого в домі. За годину після трагедії приїхали рятувальники і почали збивати бурульки.

Травмованій Марії Зволинській полтавці почали здавати кров для переливання.

– Лікарі збиратимуть консиліум. Молимося за доньку, – каже батько постраждалої 50-річний Олег Зволинський.

Станом на вечір 4 лютого, дівчинка лежала в дитячій міській лікарні. Вона при тямі.

Поліція порушила кримінальну справу про службову недбалість.

Позаторік із даху цього ж будинку впала брила на жінку. Вона померла

Автор: УНІАН
  Бабак Тимко III пророкує погоду на біостанції Харківського національного університету в заповіднику ”Гомільшанські ліси” 2 лютого 2019 року. Своєї тіні не побачив. Це означає, що в березні ще будуть заморозки. Тепло і сонце прийдуть у квітні
Бабак Тимко III пророкує погоду на біостанції Харківського національного університету в заповіднику ”Гомільшанські ліси” 2 лютого 2019 року. Своєї тіні не побачив. Це означає, що в березні ще будуть заморозки. Тепло і сонце прийдуть у квітні

А в цей час:

– Що ти наробила?! Я тобі цього не прощу! – кричить на редактора газети "Полісся" Тамару Алексіюк директор державного лісгоспу в райцентрі Заріччя Рівненської області Сергій Киркевич, 50 років.

Кидає слухавку.

Чиновник образився, бо редактор написала дві статті про незаконну вирубку дерев у лісгоспі. У першій ішлося про людей, які заблокували заповнену деревиною фуру. У другій – про знищення дубів у селі Ниговищі Зарічненського району. Це завдало збитків на 500 тис. грн, за підрахунками видання.

– Коли їх рубали, то поліція нічого не бачила, а лісова охорона – не знала, – говорить Тамара Алексіюк, 47 років. – Прикордонники теж не чули, хоча поруч проходить кордон.

Дніпрянка 23-річна Маргарита Турчак приходить до міського сервісного центру забрати закордонний біометричний паспорт. При його виготовленні в ІD-картці громадянина України виявили помилку в графі "сімейний стан", кажуть у відомстві. Дівчина одружена сама з собою, вказано.

– Замість чоловіка написано, що я заміжня за Маргаритою Турчак, – каже. – Внутрішній пластиковий паспорт робила у грудні. Тоді про помилку не знала. Виявили тільки зараз. Мені пояснили, що нічого страшного немає. Але виправити не можна, бо для цього відсутнє відповідне обладнання. Чоловік сміється з мене.

На пластиковій ІD-картці громадянина України вказують ім'я та прізвище українською й англійською мовами, рік народження, є фото. Інформацію про сімейний стан вносять на спеціальний чип усередині картки. Його можуть зчитувати державні установи.

"Для мене велике розчарування цьогорічних виборів, що ми – люди, які боролися за незалежність проти "совка", вийшли на Майдан і воювали – так і не спромоглися висунути свого кандидата. Знову будемо вибирати серед претендентів, випещених огидною феодальною корумпованою системою. Серед них маємо обрати менше зло", –

Євген ДИКИЙ, науковець, публіцист, ветеран АТО

"Те, що відбувається зараз, – це руїна. Така сама, яка була після смерті Богдана Хмельницького. Це другий Голодомор. Я щодня зі свого балкона бачу бомжів, старих людей, які у сміттєвих ящиках шукають їжу. Такого не було навіть у важкі перші роки 1990-х", –

Юрій РИБЧИНСЬКИЙ, поет

  Росія готує хакерські атаки, щоби втрутитись у процес президентських виборів в Україні, каже глава національної розвідки США Деніел Коутс. Раніше про численні кібератаки на комп’ютерні системи Центральної виборчої комісії України заявляли у Національній поліції.  ”Справжня демократія настане тоді, коли пастуха і сторожових псів обиратимуть вівці”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Росія готує хакерські атаки, щоби втрутитись у процес президентських виборів в Україні, каже глава національної розвідки США Деніел Коутс. Раніше про численні кібератаки на комп’ютерні системи Центральної виборчої комісії України заявляли у Національній поліції. ”Справжня демократія настане тоді, коли пастуха і сторожових псів обиратимуть вівці”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

463 300 злочинів зафіксували в Україні торік. 172 тис. – тяжких. Із них 1508 випадків умисних убивств. Позаторік правоохоронці зареєстрували 495,8 тис. злочинів

207,6 мільйона гривень – приблизно на таку суму дали українці хабарів торік. 56,6 млн грн отримали посадові особи, кажуть у Генеральній прокуратурі

Безкоштовні адвокати, які працюють у бюро безоплатної правової допомоги по всій країні, торік добилися 280 виправдувальних вироків для своїх клієнтів. 550 тис. людей проконсультували.

Сокальський район на Львівщині став першим, де всі парафії Російської православної церкви перейшли до Православної церкви України. Там було дев'ять релігійних громад, підпорядкованих РПЦ.

Українську антарктичну станцію "Академік Вернадський" почали ремонтувати. На це з бюджету виділили 35 млн грн. Інженери та будівельники замінять систему опалення, дах, поставлять нові дизельні двигуни, переобладнають медичний кабінет і лабораторію.

Торік контракти зі Збройними силами підписали понад 30 тис. українців. Із них 2 тис. – офіцери, каже міністр оборони Степан Полторак.

Майже 2,5 тис. мирних громадян загинули на Донбасі від початку конфлікту 2014 року. Близько 10 тис. зазнали поранень. Третина всіх смертей і травм – від вибухів мін і снарядів.

Упродовж тижня телефонували з невідомого номера. Жінка монотонним голосом наказувала скидати гроші на її картку. Почав пересилати зі своєї. Потім знімав кошти з картки дружини. Вона помітила. Я нічого не міг пояснити. Був під гіпнозом. Змінив номер. Тепер ніхто не турбує.

Руслан ПУШКАРЬОВ

Товариш рік зустрічався з дівчиною. Вона хотіла шикарне весілля – з лімузином і дорогим рестораном. Знайомий усе організував без підтримки батьків. А за місяць після весілля помер. Виявилося, аби оплатити свято, продав нирку. Організм не впорався.

Олег ПЕНЬОВСЬКИЙ

Раз на тиждень у село приїжджає ветеринар. Привела до нього собаку на стерилізацію. Відмовив. Почала сваритися. В цей час зайшла моя мати. Лікар схопив її за волосся і вдарив об стіну. Відразу вибачився. Пояснив, що має проблеми з психікою.

Марія ПУСТЕЛЬНИК

Треба готувати сценарій повернення Донбасу

Важливо, на яких умовах Україна повернеться на Донбас. Населення там найбільше боїться покарання від української влади. Повертатимемо їх як своїх громадян, а не сепаратистів. Безперечно, там є і колабораціоністи. Можемо їх карати. Але тільки після того, як провину буде доведено об'єктивним судом. Цей процес не має перетворитися на полювання на відьом.

Треба прописати закон, за яким плануємо карати винних. Чітко пояснити, хто підпадатиме під його дію. Довести до відома українців на окупованих територіях, що все буде в рамках міжнародних договорів.

Повернення Донбасу – виклик для України. Коли території стануть вільні, покарання колабораціоністів буде однією з останніх проблем.

Віктор АНДРУСІВ, політолог

Гроші українців не працюють на економіку

За останні чотири роки Верховна Рада не прийняла жодного законопроекту, який регулював би небанківську фінансову галузь. Вона, на відміну від банківської, працює з "довгими" ресурсами. В Україні їх мало. Держава не позичає грошей у громадян, щоб розбудовувати економіку. Змушені звертатися до іноземних інвесторів. Українці ж зберігають гроші під матрацом чи у скляних банках. Ці кошти не працюють на економіку. Щоб люди несли їх у фінансову систему, має бути довіра. Для цього треба захистити права споживачів. Тобто створити Фонд гарантування вкладів, як один із механізмів відродження довіри. Щоб після банкрутства страхової компанії люди могли отримати свої гроші в межах гарантованої суми.

Галина ТРЕТЬЯКОВА, керівник Інституту громадянських свобод

 

Знаю сім'ю, яка перед початком навчального року хотіла віддати сімох дітей в інтернат. Не мали грошей утримувати. Директор школи наполіг, аби малих лишили. Бо у закладі й так не вистачало учнів. Знайшов їхньому батькові роботу.

Олена, 37 років, м. Самбір Львівської обл.

Учителька історії засуджувала тих, хто їздив на заробітки за кордон. У приклад ставила своїх дітей, які лишилися в Україні. За кілька років після випуску зустріла її в автобусі до Варшави. Дочка вийшла заміж за поляка і чекає на дитину, то вирішила переїхати до них, каже.

Вікторія, 24 роки, Львів

У 13 років батьки перевели мене в іншу школу. Один однокласник мене постійно ображав. Раз не витримав і за школою з усієї сили вдарив його в обличчя. Зламав ніс. Тижнів півтора він лікувався. Але мене не здав. Батькам сказав, що впав із турніка. Досі дружимо.

Валерій, 31 рік, Полтава

Баба записувала в зошит рецепти з газет. Я малим знайшов його і порвав на дрібні шматочки. Від баби того вечора отримав дебелого ременя. Це був єдиний раз, коли вона мене била.

Олексій, 29 років, Харків

Взяла додому дворового собаку. Виявився мисливської породи. Полював за домашньою птицею. Минулого літа загриз сусідську качку. Віддали його місцевому ліснику.

Галина, 43 роки

Зараз ви читаєте новину «Українську антарктичну станцію почали ремонтувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути