середа, 16 вересня 2020 14:47

Україна ввійшла у трійку держав із найбільшим урожаєм картоплі торік

6 вересня, 14:31

– Спасибі, що підтримуєте. Вдячні за їжу й воду. Продукти під землею потрібні, – навперебій вигукують перед камерою мобільного 29 гірників шахти "Жовтнева" у Кривому Розі на Дніпропетровщині. Вони у касках і спецодязі. П'ятий день відмовляються підніматися із забою глибиною понад 1,2 кілометра.

Вимагають підвищення зарплати і звільнення керівництва шахти. Воно заганяє підприємство у фінансову кризу, кажуть.

Гірників підтримують сім'ї.

– Продукти опускаємо щодня. Харчі приносять родичі, допомогла мерія, – говорить голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, 63 роки. – Із самопочуттям у шахтарів не все добре. У копальні добувають залізну руду, там високий рівень вологості. Забій кишить грибками. У людей проблеми з диханням, шкірою, біль у горлі та нежить. Надати медичну допомогу не можемо. Передали їм капці, бо якщо весь час носитимуть гумові чоботи, можуть загнитися ноги.

Керівництво шахти відмовляється виконати вимоги працівників. Вони не отримають грошей за період простою, але і звільняти не будують, кажуть.

На вечір 7 вересня гірники залишаються під землею

Автор: Сергій Старостенко
  Підозрювані у справі  про вбивство журналіста Павла Шеремета - військовий медик Яна Дугарь (у в картатому піджаку) і дитячий кардіохірург Юлія Кузьменко сидять під час засідання у Шевченківському райсуді Києва 4 вересня. За ґратами перебуває ще один фігурант - музикант і доброволець  Андрій Антоненко (стоїть позаду за склом). Їхню справу розглядатиме суд присяжних. Відібрали п'ятьох кандидатів, автоматизована система має обрати серед них трьох основних і двох запасних. Наступне засідання заплановано на 28 вересня
Підозрювані у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета - військовий медик Яна Дугарь (у в картатому піджаку) і дитячий кардіохірург Юлія Кузьменко сидять під час засідання у Шевченківському райсуді Києва 4 вересня. За ґратами перебуває ще один фігурант - музикант і доброволець Андрій Антоненко (стоїть позаду за склом). Їхню справу розглядатиме суд присяжних. Відібрали п'ятьох кандидатів, автоматизована система має обрати серед них трьох основних і двох запасних. Наступне засідання заплановано на 28 вересня

А в цей час:

– 2 тисячі гривень за кремацію собаки? У вас совісті немає, – киянин 44-річний Олег Заєць обдзвонює столичні ритуальні бюро.

У нього помер 2-літній ротвейлер Боб.

– У серпні собака втратив апетит. Повезли до ветеринара. Шокував діагнозом – рак гортані, – розповідає Олег. – Боб важив 54 кілограми. Перед смертю – менше 40.

Знаходить агентство, яке пропонує спільну кремацію за 700 грн – ротвейлера спалять разом із трупами інших псів. Олег не погоджується.

– Тесть радить закопати у дворі. Але ж ми в місті – усюди камери.

Із дружиною 41-річною Юлією загортають тварину в простирадло й виносять із квартири, кладуть у багажник авто. Ховають Боба в полі за 50 км від Києва.

26-річна Алла Губалюк заходить до піцерії в Луцьку. Прийшла на побачення з Олександром. Познайомилися в інтернеті. Сідає за столик. Чоловік у домовлений час не приходить, на дзвінки не відповідає.

– Можна до вас підсісти, – бородань із п'ятьма трояндами представляється Ігорем.

– Я теж пів години чекаю на дівчину із сайту знайомств. Певно, побачили нас здаля і вирішили не підходити. Мабуть, дуже гарні для них, – жартує.

Після обіду гуляють містом 3 год. Обмінюються телефонами.

Увечері на зв'язок виходить Олександр. Просить Аллу дати йому ще один шанс. Жінка відмовляє.

Майже не залишилося товарів, які можна купити за гривню

Із жовтня магазини не прийматимуть монет номіналом 25 копійок і банкнот, введених в обіг до 2003 року. Також Нацбанк поступово виводитиме паперові 1 і 2 гривні та гривневі монети зразка 1996-го. Вже відмовився від 1, 2 і 5 копійок. Карбувати їх невигідно через інфляцію та знецінення національної валюти. На виготовлення однієї витрачаємо більше, ніж її купівельна спроможність. Поки що в обігу 10 і 50 копійок. Можливо, що від них також відмовляться. У нас майже не залишилося товарів, які можна купити за гривню. Хіба сірники.

Олексій ЛУПОНОСОВ, фінансовий аналітик

Дефіциту пального не буде

У серпні бензин і автомобільний газ подорожчали на 50 копійок/літр через ослаблення курсу гривні й подорожчання нафтопродуктів на кордоні. У вересні передумов до зростання вартості бензину на заправках немає. Дефіциту не буде. Український виробник збільшив постачання пального. Однак робити довгостроковий прогноз цін складно. Під сумнівом, як відбуватиметься постачання з Білорусі.

Може продовжити дорожчати автомобільний газ. Зросла вартість постачання на зовнішніх ринках. У березні–травні пальне дешевшало через жорсткі карантинні обмеження. Відтоді ціна зросла втричі.

Олександр СІРЕНКО, аналітик консалтингової компанії UPECO

  Міністерство закордонних справ закликало іноземних партнерів запровадити санкції проти Кремля за отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. В його організмі німецькі лікарі виявили залишки хімічної отрути ”Новичок”, яка є на озброєнні спецслужб Росії. ”У товаристві світових отруювачів з’явилася нова суперзірка – кремлівська”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Міністерство закордонних справ закликало іноземних партнерів запровадити санкції проти Кремля за отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. В його організмі німецькі лікарі виявили залишки хімічної отрути ”Новичок”, яка є на озброєнні спецслужб Росії. ”У товаристві світових отруювачів з’явилася нова суперзірка – кремлівська”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Україна не зможе пустити воду в Крим, якщо й захоче. Північно-Кримський канал шість років не використовувався і технічно не готовий. Тисячі кілометрів розвідних мереж, 570 насосних станцій – інфраструктура вийшла з ладу. На оновлення треба щонайменше два роки і мільярд гривень", –

Олександр ЛІЄВ, колишній міністр туризму Криму

Зустрічалася з хлопцем два роки. Чекала, що освідчиться. Поїхали на відпочинок, і він приревнував до свого друга. Влаштував скандал – і ми розійшлися. За місяць дізналася, що вагітна. Але в колишнього вже інша дівчина. Не хочу їх чіпати. Дитину виховуватиму сама.

Оксана СТАНІСЛАВЧУК

Після масових весняних пожеж у Житомирській області попросив сусіда перестати палити сміття, яке він вигрібав за ворота з двору. Покивав головою: "Добре". А за тиждень узявся за старе. Я підійшов до багаття, витяг із нього гілляку й угрів його по спині. Дядько – тікати. Із хати лаявся і обкладав про­кльонами. Але з того часу відходи вивозить машиною на смітник.

Олександр КУЧУК

Гуляли синове весілля. У частини гостей після цього виявили коронавірус. Дзвонили й погрожували подати до суду, якщо не оплатимо лікування й реабілітацію. Молодятам довелося повернути всі подаровані гроші.

Ольга БОРИСЕНКО

49 277 абітурієнтів вступили на бюджетне навчання в державні університети й інститути. Це майже 80% загальної кількості вступників. Найбільше студентів безкоштовно навчатимуться в Національному технічному університеті України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського" – 4066 осіб

"Маємо розширювати список імен, на які можна спиратися в будівництві держави. На цьому ламаємося. За невдалий допис чи коментар викреслюємо людину. Це не означає, що з усім потрібно погоджуватися. Проблеми маємо обговорювати. У нас із цим катастрофа. Механіка комунікування у суспільстві – вбита", –

Сергій ЖАДАН, письменник

7,5 мільярда гривень допомоги виплатили безробітним українцям упродовж карантину – із 12 березня по 4 вересня. У центрах зайнятості на обліку перебувають понад 477 тис. людей

Україна ввійшла у трійку держав із найбільшим урожаєм картоплі торік. Зібрали майже 23 млн т. Більше у Китаю та Індії – 93 та 51 млн т. Усього у світі вродило 371 млн т.

На державному авіабудівному підприємстві "Антонов" випустили перший транспортний літак без російських деталей – Ан-178. Має американське й українське обладнання. Збудували на замовлення Перу.

Запрацювала перша в Україні онлайн-бібліотека вітчизняних короткометражних фільмів Ukrainian Short Films. Містить понад 50 стрічок, наповнення триває.

Сайт belarustoukraine.com запустило Міністерство цифрової інформації для IT-фахівців із Білорусі. Повідомляють про документи, які потрібні для переїзду в Україну, є служба підтримки. IT-компанії лишають сусідню країну через обшуки й арешти працівників.

 

Сусідка забрала сина з приватної школи, коли дізналася про роман учительки зі своїм чоловіком. Подала на розлучення і виїхала до матері в село.

Любов КОРЧИНСЬКА, 35 років, Львів

У покійного діда вдома знайшов альбом із марками. Показав знайомому колекціонеру. Він спинив погляд на двох чехословацьких. Написав на листочку ціну, за яку їх купить. Згодився. Грошей вистачило на капітальний ремонт квартири і новий Wolkswagen.

Василь, 33 роки, Харків

Двоюрідна сестра з чоловіком майже 30 років живуть у Нью-Йорку. Коли 11 вересня 2001-го почули по телевізору про теракт – схопили дітей і зачинилися в підвалі. Сиділи там до пізньої ночі. Боялися, що терористи висадилися в місті і вбиватимуть населення.

Інга Леонідівна, 58 років, Київ

Після смерті чоловіка, баба дев'ятий рік живе сама в покинутому селі за 30 кілометрів від селища. Пече хліб, тримає гусей, качок, курей і кіз. Відмовляється переїжджати до нас: "Мені одній краще. Єднаюся з природою".

Андрій, 27 років, Полтава

Зараз ви читаєте новину «Україна ввійшла у трійку держав із найбільшим урожаєм картоплі торік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути